17-03-14

Gastrecensie: De storm - Clive Cussler & Graham Brown

Titel: De Storm
Auteurs: Clive Cussler & Graham Brown
Genre: Thriller
ISBN: 9789044340303
384 pagina’s | The House of Books | augustus 2013
Clive Cussler:
Clive Cussler werd geboren op 15 juli 1931 en groeide op in Californië. Na zijn diensttijd in Korea, als vliegtuigtechnicus, werd hij tekstschrijver en later reclamemaker. Daarmee won hij verschillende onderscheidingen. Halverwege de jaren zestig begon hij aan wat zijn eerste Dirk Pitt-boek zou worden, Het logboek, dat uiteindelijk in 1973 zou verschijnen. De avonturen van Pitt zouden uitgroeien tot een van de succesvolste boekenseries van deze tijd.

Clive Cussler is de geestelijk vader van een van de populairste actiehelden ter wereld. Naast de Dirk Pitt-reeks schreef Cussler ook nog een tiental thrillers in de NUMA-, Sea Hunters- en Dossier Oregon-reeksen, waarbij hij samenwerkte met Craig Dirgo en Paul Kemprecos.

Graham Brown:
De in Chicago geboren auteur Graham Brown werkte al enkele jaren als advocaat voordat hij in 2010 debuteerde met Zwarte regen. Na zijn middelbare school studeerde hij Aeronautical Science en in deze periode haalde hij ook zijn vliegbrevet. Hij vervolgde zijn academische opleiding aan de Arizona State-universiteit, waar hij Rechten studeerde. Tijdens de vele uren in de collegebanken besteedde hij meer aandacht aan het maken van aantekeningen voor wat hij hoopte dat ooit een boek zou worden, dan aan wat de professoren te vertellen hadden. Het zou nog enkele jaren duren voordat hij besloot om eens te kijken of er tussen alle aantekeningen die hij tijdens zijn studie had gemaakt ook goede ideeën zaten voor een boek. 
Het verhaal:
In het midden van de Indische Oceaan is een NUMA-onderzoeksschip bezig met het afnemen van watermonsters. Uit het niets valt een zwerm zwarte microrobots het schip aan, niets dan doden achterlatend. Kurt Austin en een ander NUMA-team ontdekken dat ze het moeten opnemen tegen een crimineel van ongekende slechtheid, die zijn duivelse plannen niet wil stopzetten. 

Recensie Coenraad de Kat:
NUMA medewerkers ontdekken in de Indische Oceaan temperatuurverschillen terwijl ze daar metingen verrichten. Op een dag, terwijl ze die metingen aan het uitvoeren zijn, worden ze aangevallen door een  smurrie die alles opeten wat er op hun pad komt. De catamaran wordt leeg aangetroffen en dan stuurt Dirk Pitt Kurt Austin met een team mensen naar de plaats des onheils om dit nader te gaan onderzoeken en antwoorden te vinden op de vragen hoe dit kon gebeuren en het waarom.

Jinn al - Kalif woont in Jemen en hij speelt een zeer belangrijke rol in dit geheel. Hij probeert de macht te krijgen over watervoorziening voor de mens en de klimaatsverandering. Jinn al – Kaliff deinst nergens voor terug om zijn doel te gaan verwezenlijken. Austin en zijn mannen doen al vrij snel ontdekkingen en vallen van de ene hachelijke situatie in de andere. 

Clive Cussler en Graham Brown hebben wederom een meesterwerk van dit boek gemaakt. Ze nemen je mee op avontuur naar Jemen en de Indische Oceaan. Het verhaal zit vol actie en spanning. Moderne technologie en het maatschappelijke probleem van de klimaatsveranderingen komen ruim aan bod. Dit maakt het hedendaags. Het moderne drijvende eiland zit barstensvol moderne snufjes en speelt een zeer belangrijke rol in het geheel. Als je net als ik niet zo geheel technisch bent beschrijven Cussler & Brown het op zo’n manier dat je er toch in meegaat en de dingen begrijpt.

Twee verhaallijnen die elkaar nodig hebben om van dit verhaal één mooi, spannend geheel te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten