14-04-14

Gastrecensie: De laatste winter - Åke Edwardson

Titel: De laatste winter
Auteur: Åke Edwardson
Recensie: Coenraad de Kat
Genre: Thriller
ISBN: 9789022996416
399 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | juni 2010

Åke Edwardson:
Åke Edwardson woont in Göteborg met zijn vrouw en twee dochters. Na zijn studie literatuurwetenschappen begon hij als freelance journalist voor verschillende dagbladen te schrijven. In de jaren tachtig werkte hij een tijd lang als persvoorlichter voor de Verenigde Naties in het Midden-Oosten en sindsdien bezoekt hij dat gebied regelmatig. Åke Edwardson is naast schrijver ook hoogleraar journalistiek aan de universiteit van Göteborg. Van Edwardsons boeken - die in twintig talen werden vertaald - zijn inmiddels wereldwijd meer dan drie miljoen exemplaren verkocht.

Het verhaal:
Twee vrouwen zijn op identieke wijze vermoord in hun slaapkamers. Is er een verband met de dode man die door Erik Winter op het strand wordt gevonden?

Het belooft een prachtige winter te worden in Göteborg, maar niet voor de inwoners van de wijk Vasastan. Op een vroege decemberochtend treft het politieteam onder leiding van Erik Winter in een chic appartement een gewurgde vrouw en een man in shock aan. De man zweert dat hij bij het ontwaken zijn partner levenloos naast zich in bed aantrof. Wanneer er enkele dagen later een identieke moord plaatsvindt, begint agente Gerda Hoffner, die inspecteur Winter assisteert bij het onderzoek, te denken dat de moordenaar misschien een boodschap heeft willen achterlaten. 

Ze deelt haar vermoedens met haar chef, waarop de zaak een wending neemt die Gerda dichter bij de waarheid brengt, maar die tegelijkertijd onverwacht het einde aankondigt van de politiecarrière van Erik Winter…

Recensie door Coenraad de Kat: 
Erik Winter loopt met zijn gezin op hun privéstrand als er een lijk aanspoelt. Dit is het begin van het tiende deel in de serie omtrent rechercheur Erik Winter en zijn team. In De laatste winter is er ook een grote rol voor Gerda Hoffner, een nieuweling bij de politie die een scherp waarnemingsvermogen heeft. Er worden 2 moorden gepleegd in 2 verschillende appartementen, maar met wel dezelfde werkwijze. De slachtoffers zijn jonge vrouwen die in hun slaap vermoord worden. Gerda is bij beide gevallen ter plaatse. Gerda heeft bepaalde waarnemingen gezien die opvallend zijn en dit houdt haar bezig met alle gevolgen van dien. Ze gaat met haar bevindingen naar Erik en zo geraken ze betrokken met elkaar. Maar wat hebben de 3 moorden met elkaar gemeen en wat heeft Spanje met deze voorvallen te maken...

Edwarson beschrijft het verhaal wederom in zijn eigen stijl, met veel dialogen zodat je geheel kan opgaan in het onderzoek om de moorden te kunnen oplossen. In dit deel (wat in principe het laatste deel in deze serie is, maar ondertussen weten we dat er nog een deel is verschenen) grijpt Åke regelmatig terug naar zijn vorige boeken, dit heeft niet echt invloed op het verhaal als je ze (nog) niet hebt gelezen. De spanning en het plot zijn weer goed opgebouwd en zeker op het einde moet je je hoofd er goed bij houden, zodat je niets mist van het verband tussen de moorden. Het verhaal  verloopt langzaam maar wel met genoeg vaart zodat het niet saai wordt maar precies genoeg om getriggerd te geraken en te blijven doorlezen. Åke heeft ook met De laatste winter weer een prachtig boek neergezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten