27-07-14

Gastrecensie: De Donut Man - Jess Walter

Titel: De Donut Man
Auteur: Jess Walter
Genre: Roman
ISBN: 9789460681813
303 pagina’s | Uitgeverij Marmer | juni 2014
Jess Walter:
Jess Walter debuteerde in 2001 met Over Tumbled Graves. Daarna volgden vijf romans, waaronder National Book-award finalist The Zero en The Edgar Allen Poe-award winnaar Citizen Vince. Hij woont in Spokane, Washington. Jess Walter schreef gedurende de afgelopen vijftien jaar met tussenpozen aan Schitterende ruïnes, waarvan wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren zijn verkocht.

Het verhaal:
Het is het najaar van 1980, acht dagen voor de presidentsverkiezingen waarin een vermoeide Jimmy Carter het moet opnemen tegen de altijd opgewekte Ronald Reagan. In Spokane, Washington, is Vince Camden op zijn dagelijkse gangetje naar zijn getuigenprotectiebaan bij ‘Donut Make You Hungry’. Als Vince merkt dat hij wordt achtervolgd, herkent hij de man als een huurmoordenaar, een oude bekende uit een verdrongen crimineel verleden. Vince herinnert zich de afrekening die nog uit staat en besluit geruisloos van het toneel te verdwijnen.

In de week die volgt valt zijn creditcardoplichterij als een kaartenhuis in elkaar, raakt Vince verstrikt in de problemen van een plaatselijke politicus en wordt hij heen en weer geslingerd tussen een aantrekkelijke, jonge advocate en een neurotische prostituee. Als hij heeft besloten om te vluchten naar New York, om de uitstaande kwestie voor eens en voor altijd op te lossen en het verleden te laten zwijgen, komt hij erachter dat de enige plek waar hij vrijheid kan vinden een stemhokje is…

Recensie door Coenraad de Kat
De presidentsverkiezingen van 1980 komen eraan. Carter versus Reagan. Vince Camden woont in Spokane. Vince is hier terechtgekomen vanwege een getuigenprotectieprogramma waarin hij zit. Met zijn baan bij de “Donut Make You Hungry” is hij tevreden. Op een dag merkt Vince dat hij gevolgd wordt door een man die hij herkent uit het verleden. Het is een oude bekende en tevens huurmoordenaar. De creditcardoplichterij waar hij zich mee bezighoudt begint in elkaar te storten, hij raakt betrokken bij de problemen van een plaatselijke politicus en wordt heen en weer geslingerd tussen een jonge aantrekkelijke advocate en een prostituee.

Zodra je begint te lezen sluit je Vince in je armen, ondanks zijn verleden en zijn huidige licht criminele activiteiten. Het verhaal steekt goed in elkaar en heeft humor, spanning en een onderliggende boodschap. De schrijfstijl is prettig en makkelijk, hierdoor blijf je lezen en raak je zeer geboeid door het verhaal en wil je weten hoe het zich verder ontwikkelt. De vele karakters zijn levensecht neergezet, goed uitgewerkt  en leveren ieder zo hun eigen bijdrage aan het verhaal, hoe klein of groot hun rol ook is. De boodschap van het verhaal wordt gedurende het verhaal duidelijk; ieder mens heeft recht op en verdient een tweede kans in het leven. Jess heeft de politiek mooi en makkelijk verweven in het verhaal en het is begrijpelijk neergezet. Vince worstelt met de keuzes die hij moet maken en dit wordt heel mooi verwoord door Jess. 

Jess Walter heeft met het schrijven van de De Donut Man de juiste balans gevonden tussen humor, spanning en politiek.

1 opmerking: