30-12-14

Gastrecensie: De andere vrouw - Tamar Cohen

Titel: De andere vrouw
Auteur: Tamar Cohen
Recensie: Marjo
Genre: Roman
ISBN: 9789400501423
384 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | november 2014

Tamar Cohen:
Tamar Cohen is al meer dan twintig jaar freelance journalist en heeft gewerkt voor o.a The Times, The Telegraph, Marie Claire, Cosmopolitan, Good Housekeeping en Hello! Daarnaast schreef ze (onder een andere naam) negen non-fictieboeken. De wraak van de minnares is haar romandebuut.

Het verhaal:
Stel je voor: je bent al 28 jaar gelukkig getrouwd. Je hebt drie kinderen, een prachtig huis en een echtgenoot die veel op reis is, en jullie houden nog altijd evenveel van elkaar. Of: stel je voor dat je al 17 jaar getrouwd bent. Je hebt een dochter, een fijn huis en een echtgenoot die veel van huis is, maar toch houden jullie zielsveel van elkaar. Dan krijg je op een dag een telefoontje dat je wereld op z n kop zet: je echtgenoot is dood. Je bent er kapot van. Je gaat naar de begrafenis en komt oog in oog te staan met zijn andere weduwe. Een andere vrouw, een ander gezin. Dat kan niet waar zijn. Dat moet een vergissing zijn. En dat is háár schuld. Toch?

Recensie door Marjo:
Selina is 51 jaar oud, waarvan ze 28 jaar getrouwd is met Simon. Samen hebben ze drie kinderen, Felix, Flora en de jongste en enige die nog thuis woont is Josh. Selina heeft alles wat ze zich maar kan wensen, een lieve man, gezonde kinderen, een gigantisch huis en nog een vakantiehuis in de Toscane, en toch lijkt ze een ontevreden en koud kreng. Dat Simon vaak weg is voor zijn werk in Dubai vindt ze geen probleem, eigenlijk alleen maar fijn.

Lottie is achter in de 30, 17 jaar getrouwd met, jawel, dezelfde Simon. Samen hebben ze een dochter, Sadie. Lottie woont samen met Simon en Sadie in een vrij klein appartement na jaren met hem in Dubai te hebben gewoond. Nu gaat hij daar nog alleen heen en werkt Lottie in een hotel om alles te kunnen bekostigen. Lottie is een emotionele vrouw, kunstenares, met het hart op haar tong.

Als Simon blijkt te zijn overleden, kruisen de wegen van de twee dames zich pas en komen ze achter elkaars bestaan. Je kunt je wellicht voorstellen wat er gebeurt als je de vrouw van je man tegenkomt op zijn crematie. Beide staan totaal verschillend in het leven en gaan ook totaal verschillend met de dood van Simon en zijn jarenlange bedrog om. Een ding hebben ze echter gemeen, ze geven elkaar beide de schuld van Simons bedrog en gunnen elkaar het licht in de ogen niet.

Simon heeft de dames zo achtergelaten dat ze via allerlei lastige constructies financieel aan elkaar vast zitten. Daarnaast vinden Josh en Sadie elkaar in deze voor hen zo verdrietige en verwarrende periode. Terwijl hun levens volledig op de kop staan, moeten Selina en Lottie maar ook de kinderen zichzelf weer terug vinden, de confrontatie aangaan met Simon, met het verleden, met elkaar en vooral met zichzelf. Niets en niemand blijkt te zijn zoals het lijkt en naarmate het verhaal vordert blijken er veel meer problemen en geheimen te zijn dan alleen die van Simon. Want was de dood van Simon wel echt een ongeluk?

Wat een heerlijk boek! Zo fijn geschreven dat je hem binnen no time uit hebt, niet weg te leggen! De fantasie van mevrouw Cohen is groot, en toch weet je dat dergelijke dingen gebeuren, bizar! De karakters zijn erg goed uitgewerkt, met name Selina. Cohen weet zich zo goed te verplaatsen in de verschillende vrouwen, hun rollen en hun karakters en zorgt er daarmee voor dat het afwisselend schrijven vanuit Selina's of Lotties perspectief nooit verwarrend wordt. Hoewel het boek met veel humor is geschreven, voel je het verdriet ook. Je zult maar zo belazerd worden, jaren en jaren lang. En natuurlijk vervolgens je man verliezen. Mooi om te zien hoe verschillend dit bij de dames uitpakt, waar de een het misschien stiekem wel als heel bevrijdend ervaart en het haar ten goede komt, terwijl het voor de ander onverteerbaar is. Het einde was voor mij iets te vergezocht en eigenlijk een beetje zonde voor de rest van het verhaal. Maar ik denk dat veel mensen het ook juist als een leuke twist zouden kunnen beschouwen. Voor mij toch echt een van de leukste romans die ik afgelopen jaar heb mogen lezen, Tamar Cohen krijgt dan van mij ook een dikke 4.5 sterren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten