29-12-14

Gastrecensie: De kick - Helen Vreeswijk

Titel: De kick
Auteur: Helen Vreeswijk
Recensie: Marjon
Genre: Young Adult
ISBN: 9789000340491
320 pagina's | Uitgeverij Van Goor | juli 2014
Helen Vreeswijk:
Helen Vreeswijk woont in Gelderland en werkte tot 2010 bij de Recherche. Haar ervaringen bij de recherche heeft de auteur gebruikt voor verhalen waarin misdaden tegen en door jonge volwassenen een grote rol spelen. De boeken zijn voor jongeren geschreven en gebaseerd op criminele gedragingen zoals  ontvoeringen, jeugdbendes, sektes, loverboys, stalkers, drugs en de gevaren van chatten. Haar boeken zijn eye-openers zonder moralistisch te zijn. 

Het verhaal:
Geïnspireerd door actiehelden besluit een groep ‘vrienden’ om een wraakexpeditie op touw te zetten. De vijf leden kiezen om de beurt een slachtoffer. Vijf vergeldingsacties, meer niet… Ze proberen elkaar te imponeren met hun opdracht. Maar na de laatste wraakactie raken ze verslaafd aan de adrenalinekick. Verslaafd aan de spanning, de angst en het gevaar...

Recensie door Marjon:
Een boek van Helen Vreeswijk leg je niet meer weg, ook al ben je volwassen en is het bedoeld voor 'Young Adults'. Ik las het dan ook binnen een dag uit. Hoe ver gaan de jongens en hoeveel invloed hebben ze op elkaar? Hoe kom je in zo'n situatie terecht? En dat laatste bleef een beetje vaag, in tegenstelling tot haar eerdere boeken. Want altijd wist ze duidelijk te maken hoe kinderen op het verkeerde pad kwamen: onzekerheid, aandacht tekort, hardwerkende ouders die hun kinderen niet stuurden. Dat blijft in dit boek onduidelijk. Helen brengt er ook een stukje uit haar eigen leven in: haar ziekte. Ze lijdt helaas aan borstkanker en verwerkt dit een beetje in het boek. Dat maakt alles nog realistischer. Aan het eind van het boek staan tips wat je moet doen als je bij misdaad betrokken raakt of iets weet over een misdaad, inclusief het telefoonnummer van een anoniem meldpunt. Ook staat er in wat je rechten en plichten zijn en hoe de politie te werk gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten