27-07-14

Gastrecensie: De Donut Man - Jess Walter

Titel: De Donut Man
Auteur: Jess Walter
Genre: Roman
ISBN: 9789460681813
303 pagina’s | Uitgeverij Marmer | juni 2014
Jess Walter:
Jess Walter debuteerde in 2001 met Over Tumbled Graves. Daarna volgden vijf romans, waaronder National Book-award finalist The Zero en The Edgar Allen Poe-award winnaar Citizen Vince. Hij woont in Spokane, Washington. Jess Walter schreef gedurende de afgelopen vijftien jaar met tussenpozen aan Schitterende ruïnes, waarvan wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren zijn verkocht.

Het verhaal:
Het is het najaar van 1980, acht dagen voor de presidentsverkiezingen waarin een vermoeide Jimmy Carter het moet opnemen tegen de altijd opgewekte Ronald Reagan. In Spokane, Washington, is Vince Camden op zijn dagelijkse gangetje naar zijn getuigenprotectiebaan bij ‘Donut Make You Hungry’. Als Vince merkt dat hij wordt achtervolgd, herkent hij de man als een huurmoordenaar, een oude bekende uit een verdrongen crimineel verleden. Vince herinnert zich de afrekening die nog uit staat en besluit geruisloos van het toneel te verdwijnen.

In de week die volgt valt zijn creditcardoplichterij als een kaartenhuis in elkaar, raakt Vince verstrikt in de problemen van een plaatselijke politicus en wordt hij heen en weer geslingerd tussen een aantrekkelijke, jonge advocate en een neurotische prostituee. Als hij heeft besloten om te vluchten naar New York, om de uitstaande kwestie voor eens en voor altijd op te lossen en het verleden te laten zwijgen, komt hij erachter dat de enige plek waar hij vrijheid kan vinden een stemhokje is…

Recensie door Coenraad de Kat
De presidentsverkiezingen van 1980 komen eraan. Carter versus Reagan. Vince Camden woont in Spokane. Vince is hier terechtgekomen vanwege een getuigenprotectieprogramma waarin hij zit. Met zijn baan bij de “Donut Make You Hungry” is hij tevreden. Op een dag merkt Vince dat hij gevolgd wordt door een man die hij herkent uit het verleden. Het is een oude bekende en tevens huurmoordenaar. De creditcardoplichterij waar hij zich mee bezighoudt begint in elkaar te storten, hij raakt betrokken bij de problemen van een plaatselijke politicus en wordt heen en weer geslingerd tussen een jonge aantrekkelijke advocate en een prostituee.

Zodra je begint te lezen sluit je Vince in je armen, ondanks zijn verleden en zijn huidige licht criminele activiteiten. Het verhaal steekt goed in elkaar en heeft humor, spanning en een onderliggende boodschap. De schrijfstijl is prettig en makkelijk, hierdoor blijf je lezen en raak je zeer geboeid door het verhaal en wil je weten hoe het zich verder ontwikkelt. De vele karakters zijn levensecht neergezet, goed uitgewerkt  en leveren ieder zo hun eigen bijdrage aan het verhaal, hoe klein of groot hun rol ook is. De boodschap van het verhaal wordt gedurende het verhaal duidelijk; ieder mens heeft recht op en verdient een tweede kans in het leven. Jess heeft de politiek mooi en makkelijk verweven in het verhaal en het is begrijpelijk neergezet. Vince worstelt met de keuzes die hij moet maken en dit wordt heel mooi verwoord door Jess. 

Jess Walter heeft met het schrijven van de De Donut Man de juiste balans gevonden tussen humor, spanning en politiek.

26-07-14

De laatste zomer van de Camperdowns - Elizabeth Kelly

Het lijkt een prachtige zomer te worden voor de twaalfjarige Riddle. Het is 1972 en Riddles vader heeft zich kandidaat gesteld voor het Huis van Afgevaardigden. Vanuit hun huis in Massachusetts wordt er campagne gevoegd. Gelukkig kan Riddle aan alle drukte ontsnappen door te gaan paardrijden, haar grootste hobby. Wanneer ze per ongeluk getuige is van een moord durft ze dat aan niemand te vertellen. Pas later in de zomer begrijpt Riddle dat door haar stijlzwijgen de situatie volledig uit de hand is gelopen. Oude familiegeheimen komen boven water en zetten een catastrofaal domino-effect in werking.

Het blikken paardje - Janice Steinberg

In het boek Het blikken paardje van Janice Steinberg vindt de 85-jarige Elaine Greenstein bij het opruimen van haar huis een aanwijzing voor een adres van haar verdwenen zus Barbara. Meer dan zestig jaar geleden verbrak haar tweelingzus het contact met haar familie voorgoed. Elaine denkt terug aan hun jeugd, aan hun gepassioneerde familie met opa Zayde, een blikslager uit Oost-Europa, en aan haar tegenstrijdige gevoelens van liefde en rivaliteit voor haar zus. Hoewel ze beiden opgroeiden in de jaren dertig in de Joodse wijk van Los Angeles, waren ze totaal verschillend. Barbara zette haar zinnen zette op Hollywood, en vertrok in het najaar van 1939. Ze liet slechts een raadselachtig briefje achter. Zestig jaar later krijgt Elaine de mogelijkheid op zoek te gaan naar haar verloren zus. 

Thuis in Portugal - Marieke Woudstra

Marjolein en Bart hebben al het nodige meegemaakt wanneer ze elkaar ontmoeten. Op hun eerste vakantie samen gaan ze naar Marjoleins geliefde Portugal. Als ook Bart valt voor het land, het klimaat, de mensen en de natuur, groeit Marjoleins hoop op de verwezenlijking van een oude droom. Haar puberdochters zijn bijna zelfstandig; dit is het moment om een nieuw leven te beginnen Als de nieuwe geliefden door een speling van het lot wat extra geld ter beschikking krijgen, wagen ze de stap: ze kopen Alta Vista, een oude boerderij in de Alentejo in Zuid-Portugal, en zeggen Nederland definitief vaarwel. Ze willen hun eigen olijfolie maken en verkopen, en verder zelfvoorzienend en duurzaam leven. Een droom die uitkomt, maar er wacht hun ook een periode met uitdagingen, hard werken en tegenvallers. Zal het Marjolein en Bart lukken hun ideaal te verwezenlijken?

25-07-14

Recensie: Jaspers Vlinders - Johan Vandevelde

Titel: Portret: Jaspers Vlinders
Auteur: Johan Vandevelde
Genre: Young Adult
ISBN: 9789462341753
256 pagina's | Uitgeverij Abimo | maart 2014

Johan Vandevelde:
Als kind is Johan Vandevelde een dromer. Wiskunde is zijn ding niet, taal en schrijven des te meer. Hij studeert audiovisuele kunsten aan het RITS in Brussel en werkt een tijd als scenarist voor het productiehuis Multimedia. Hij schrijft scenario's voor de Windkracht 10-strips en voor de VRT reeks Flikken, maar merkt dat de opgelegde deadlines eerder verstikkend zijn. In 1999 haalt hij een oud idee uit de kast - een verhaal over een  jongen uit de toekomst die in onze tijd terecht komt - en schrijft hij zijn eerste jeugdboek. De Tijdspoort is het eerste jeugdboek van Johan Vandevelde, en verschijnt in 2000. Ook met zijn latere reeks Na het licht en Het Kronosproject schrijft hij sciencefiction voor oudere kinderen. Verder schrijft hij onder meer de fantasy-reeks Elfenblauw en realistische verhalen. De verhalen van Johan Vandevelde vallen geregeld in de prijzen bij de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.

Het verhaal:
Een nieuwe school, nieuwe vrienden, nieuwe vijanden, nieuwe gevoelens. Jaspers eerste dag op de middelbare school verloopt behoorlijk turbulent. Maar zijn wereld komt echter compleet ondersteboven te staan wanneer hij vreemde kriebels voelt voor Roderik, die knappe rebelse jongen uit zijn klas. Wat hij ook probeert, Jasper kan niet negeren dat hij verliefd is. Verliefd op een jongen... Een liefde die bovendien wederzijds blijkt te zijn, maar die niet door iedereen geaccepteerd wordt. Jasper en Roderik zullen moeten vechten om van elkaar te mogen houden.

Jaspers vlinders maakt onderdeel uit van de Portretreeks, een ontroerende en hartverwarmende Young Adult reeks voor lezers vanaf 13 jaar. Elk boek van deze reeks is geschreven door een bekende Young Adult schrijver. Iedere auteur geeft je een intieme blik in het hoofd en het hart van gewone, maar tegelijkertijd heel bijzondere jongeren.

Mijn mening:
„Toon je vleugels aan de hele wereld, en laat je niet vastspelden door wat de andere mensen zeggen. Wees een vlinder …” 

Een prachtig, realistisch verhaal over vriendschap, ontluikende liefde en homoseksualiteit. Hoofdpersonage Jasper worstelt met zijn gevoelens wanneer hij ontdekt dat hij verliefd is op zijn vriend Roderik.

24-07-14

Verboden terrein - Caja Cazemier

Niemand had het zien aankomen. Jesper pleegt zelfmoord en zijn vrienden blijven in verbijstering achter. Hadden ze iets moeten merken? Waren ze er niet voor hem toen hij hen nodig had? Kunnen zij er nog achter komen wat hem tot zo iets wanhopigs heeft gedreven? Elk op hun eigen manier worstelen Femke, Lisa, Bruno en Max met deze vragen. Vragen waarop ze nooit antwoord kunnen krijgen. Voor de vrienden van Jesper gaat het leven door. Met veel moeite pakken zij de draad weer op na Jespers zelfgekozen dood. 

Festival! - Gerlinde de Bruycker

De zomer kan niet snel genoeg beginnen voor Noor en haar vrienden. Voor het eerst mogen ze naar Kolenrock! Op de zonovergoten wei genieten de tieners van zinderende optredens en stomende dj-sets. Maar de sfeer slaat om wanneer ze achter de camping aanwijzingen vinden dat er een meisje is ontvoerd.

Papieren vriendin - Ilse de Keyzer

De teruggetrokken Kaat voelt zich vaak alleen. Haar ouders lijken vooral oog te hebben voor hun nieuwe partners; de meisjes uit de klas zien haar niet staan. Ze vertrouwt haar geheimen toe aan een dagboek. De kleine geheimen: over haar moeders nieuwe vriend, over haar broer Seb, over haar overleden oma. En haar grote geheim: over zichzelf - en dat ze zichzelf af en toe snijdt.

22-07-14

(Gast)Recensie: Pogingen iets van het leven te maken - Hendrik Groen

Titel: Pogingen iets van het leven te maken
Auteur: Hendrik Groen
Recensie: Marjon, Thea
Genre: Roman
ISBN: 9789029089975
328 pagina's | Uitgeverij Meulenhoff | juni 2014

Hendrik Groen:
Hendrik Groen is een pseudoniem. De auteur woont zelf niet in een verzorgingshuis, maar spreekt wel uit eigen ervaring. Zoals hij het zelf zegt: 'Geen zin is gelogen, maar niet elk woord is waar.'

Het verhaal:
Hendrik Groen is wel oud maar niet dood, en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid te nemen van dit charmante personage... 

Recensies:

Marjon:
Puur, oprecht, humor en verdriet… Het boek is in dagboekstijl en je voelt tussen de regels door stemming van de schrijver. Hij spaart niemand, ook zichzelf niet. Het boek raakt je tot in het diepst van je hart. Hendrik heeft een groot talent om dit op zo op papier te zetten. Hij laat ons lezers de andere kant van het wonen in een zorgcentrum zien. Wat een aanrader!


Thea:
„Ik hou ook het komend jaar niet van bejaarden. Dat geschuifel achter die rollators, dat misplaatste ongeduld, dat eeuwige klagen, die koekjes bij de thee, dat zuchten en steunen. Ik ben zelf 83 ¼ jaar.”

De eerder verschenen columns van Hendrik Groen op de literaire website Torpedo Magazine, zijn door Uitgeverij Meulenhoff gebundeld tot dit boek. Zelf zegt hij over zijn roman: „Geen zin is gelogen, maar niet elk woord is waar.” Wie er achter het pseudoniem Hendrik Groen schuilgaat is niet bekend. Gedurende het jaar 2013 hield Hendrik Groen een dagboek bij over zijn leven in het verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. 


21-07-14

Bekentenis van een moordverdachte - James Patterson

Tandy gaat op onderzoek uit om de onschuld van de familie te bewijzen. Opeens krijgt ze steeds terugkerende flashbacks. De herinneringen verklaren een aantal vreemde familiegeheimen, maar het graven in het verleden van haar ouders brengt ook veel gevaren met zich mee. Want wie weet welke leugens de Angels hun kinderen nog meer hebben verteld?

De kick - Helen Vreeswijk

Geïnspireerd door actiehelden besluit een groep "vrienden" om een wraakexpeditie op touw te zetten. De vijf leden kiezen om de beurt een slachtoffer. Vijf vergeldingsacties, meer niet … Ze proberen elkaar te imponeren met hun opdracht. Maar na de laatste wraakactie raken ze verslaafd aan de adrenalinekick. Verslaafd aan de spanning, de angst en het gevaar...

De boekendief - Markus Zusak

Duitsland, 1939. Liesel is pas negen jaar oud wanneer ze door haar moeder naar een pleeggezin wordt gebracht. Een van haar geliefde bezittingen is een zwart boekje, dat ze vond op het graf van haar broertje. In de jaren dat Liesel bij de Hubermanns woont, wordt ze een gewiekste boekendief. Tijdens de verwoestende bombardementen klampt ze zich in de schuilkelder vast aan haar schatten. Dit is een verhaal over moed, vriendschap, liefde en overleven, dood en verdriet, verteld door de ogen van de Dood, een toepasselijke verteller. Maar zal hij haar ook sparen?

20-07-14

Gastrecensie: Poppenhuis - David Hewson

Titel: Poppenhuis
Auteur: David Hewson
Genre: Literaire Thriller
ISBN: 9789022568002
384 pagina’s | Uitgeverij Boekerij | mei 2014
David Hewson:
was journalist en werkte voor The Sunday Times, The Times en The Independent. Hij heeft inmiddels een vijftiental thrillers op zijn naam staan, waaronder de succesvolle reeks met Nic Costa in de hoofdrol, die zich afspeelt in Rome. Samen met de Deense scenarioschrijver Søren Sveistrup werkte hij aan de boeken gebaseerd op de tv-serie The Killing. Voorafgaand en tijdens het schrijven heeft Hewson, die in Kent woont, veel tijd in Kopenhagen doorgebracht. Voor het schrijven van Poppenhuis bracht hij veel tijd door in Amsterdam. Momenteel werkt hij aan een vervolg.

Het verhaal:
Sinds zijn tienerdochter Anneliese spoorloos verdween, is Pieter Vos een gebroken man. Daarvoor maakte hij naam bij de Amsterdamse politie, nu leeft hij teruggetrokken op een woonboot. Totdat de jonge rechercheur Laura Bakker hem wijst op een nieuwe vermissing met dezelfde kenmerken als de verdwijning van zijn dochter. Het slachtoffer is Katja Prins, de dochter van een politicus met een eigen agenda. Met de provinciale maar intrigerende Laura stort Vos zich op de zaak. Ze ontdekken oude geheimen die al snel bloederige gevolgen krijgen. Vos houdt echter obsessief vol, in de hoop op een aanwijzing naar het lot van zijn dochter. 

Recensie door Coenraad de Kat:
Pieter Vos, Laura Bakker, De Amsterdamse onderwereld en een politicus zijn de hoofdrolspelers in dit verhaal. Allemaal bijzonder met hun eigen levensstijl. De vermissing van Katja Prins is de bindende factor in het verhaal met vele gevolgen van dien. David Hewson heeft zich heel goed ingeleefd en verdiept in Amsterdam. Hij heeft de verschillende karakters weten te beschrijven;  hard en meedogenloos, zacht en eigenzinnig, scherp en allert, het zijn allemaal ingrediënten die aan bod komen en de karakters zo kenmerken dat ze levensecht zijn. Vanaf de eerste pagina zit je in het verhaal en word je het verhaal ingetrokken. Diverse inzichten maken dat het plot zeer goed is opgebouwd, alhoewel de spanning wel wat minder is, maar ondanks dat vind ik het wel een thriller die staat als een huis.

Het boek is opgesplitst in vijf delen maar is duidelijk één verhaal. Poppenhuis is het eerste deel uit de nieuwe thrillerserie. Op dit moment werkt David Hewson aan het vervolg op Poppenhuis.

19-07-14

Boektrailer: Miss yellow hair, hello! - Iris Hannema


Het verhaal:
Miss yellow hair, hello! gaat over reizen. Écht reizen. Het zijn de rauwe, geestige en absurde avonturen van reisjournaliste en wereldreizigster Iris Hannema. Geen reisverhalen waarbij je verlekkerd kunt wegdromen naar exotische vakantiebestemmingen. Want ziek word je toch wel, kamperen doe je in Benin óp de auto, aan corrupte politie in Colombia ontkom je niet, de tijdelijke liefde bedrijf je in Iran midden in de woestijn, en goden vereren met sambaballen is op Cuba heel gewoon. Als je niet van plan bent zelf op reis te gaan, geeft dit boek alle reden om thuis te blijven.


Bron: Iris Hannema 

18-07-14

Recensie: Stil in mij - Daniëlle Hermans & Esther Verhoef

Titel: Stil in mij - Overleven bij de nonnen
Auteurs: Daniëlle Hermans & Esther Verhoef
Genre: Mens & Maatschappij
ISBN: 9789400504257
294 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | mei 2014

Daniëlle Hermans:
Daniëlle Hermans  (1963) is na haar studie Kunstbeleid en management aan de Universiteit van Utrecht het communicatievak ingegaan als freelance communicatiemanager. Haar interesse voor de Nederlandse geschiedenis en haar liefde voor thrillers zette haar aan tot schrijven. Het Tulpenvirus is haar debuut.

Esther Verhoef:
Esther Verhoef (1968) is een van de succesvolste schrijvers van Nederland  Er zijn meer dan anderhalf miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. Verhoefs werk is in tal van landen verschenen en meermalen bekroond en genomineerd. Naast haar psychologische solothrillers schrijft Esther Verhoef samen met haar man Berry Verhoef - onder de naam Escober - ook zeer succesvol psychologische actiethrillers.

Het verhaal:
In Stil in mij. Overleven bij de nonnen vertellen tientallen vrouwen hun schokkende verhaal van seksueel misbruik en fysiek en psychisch geweld door nonnen binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Auteurs Esther Verhoef en Daniëlle Hermans interviewden tientallen slachtoffers om hun persoonlijke ervaringen uit eerste hand te kunnen optekenen. In Stil in mij laten deze vrouwen voor het eerst hun eigen stem horen en vertellen zij zelf over hun ervaringen toen zij als kinderen werden overgedragen aan scholen en instituten waar nonnen de leiding hadden.

Mijn mening:

„Ik zou die ene zuster graag nog een keer recht in de ogen willen kijken. Dan zou ik haar en de andere zusters iets willen teruggeven, iets wat ik altijd met me heb meegedragen: de onzekerheid, angst en het schuldgevoel, omdat ik vind dat die niet langer bij mij horen, maar bij de mensen die mij dit hebben aangedaan.”

17-07-14

Dans met mij - Jean Kwok

Charlie Wong is de dochter van een straatarme noedelmaker en een mooie prima ballerina. Als haar moeder op jonge leeftijd overlijdt, vervalt het gezin in armoede. Charlie kan niet langer naar school en moet meehelpen de kost te verdienen, maar kan geen ander werk vinden dan een miserabel afwasbaantje in een Chinees restaurant. Daar werkt ze dag en nacht, zeven dagen per week, want ze is vastbesloten haar jongere zusje een betere toekomst te geven. Dan komt er een uitgelezen kans op haar pad: ze kan aan de slag als receptioniste bij een van de beste dansstudio's in uptown New York. Ze is geïntimideerd door de mooie, getalenteerde dansers en de rijke studenten, maar thuis kan ze er niets over vertellen. Haar traditionele vader wantrouwt alles wat westers is, en zou haar zeker dwingen ontslag te nemen. Als Charlie het danstalent van haar moeder blijkt te hebben geërfd, groeit haar zelfvertrouwen en voor het eerst in tijden geniet ze weer van het leven. Tot haar zusje ernstig ziek wordt. Charlie zal moeten beslissen waar haar hart ligt: bij haar familie of bij haar eigen toekomst... 

Verliefd en verloren - Bella Andre

Megan Harris heeft haar leven te danken aan de heldhaftige brandweerman die een brandend gebouw in stormde om haar en haar zevenjarige dochtertje te redden. Maar nadat ze vijf jaar geleden haar man verloor die als piloot bij de marine werkte, nam ze zich voor nooit meer haar hart te verliezen aan een man met zo’n gevaarlijke baan. Gabe Sullivan zet elke dag zijn leven op het spel als brandweerman in San Francisco. Maar, door schade en schande wijs geworden, houdt hij professioneel afstand van de slachtoffers die hij redt. En dat geldt al helemaal voor de moeder en haar dochtertje die hij uit hun brandende appartement haalde. Dan komen Gabe en Megan elkaar weer tegen en laait het vuur van hun verlangen genadeloos op. Als ze niet oppassen, zouden ze allebei verliefd kunnen worden…

Overspel - Tatiana de Rosnay

Het boek Overspel vertelt het verhaal van Hélène, een vrouw met een overzichtelijk leven dat draait om haar man, haar kinderen en haar kleinkinderen. Ze is een voorbeeldige echtgenote, een perfecte vrouw, geen vrouw voor overspel. Tot ze op een zomerse dag in een impulsieve bui ingaat op de avances van een vreemdeling. Hélènes overspel eindigt echter in een nachtmerrie wanneer haar minnaar in bed een hartaanval krijgt en overlijdt. Ze vlucht en besluit deze misstap direct te vergeten en er nooit met iemand over te praten. Maar diezelfde avond komt ze erachter dat ze in alle paniek haar handtas in zijn appartement heeft laten staan. Geconfronteerd met een duivels dilemma gaat Hélène tot het uiterste om de waarheid te verhullen. En dan meldt zich een jonge vrouw die zegt alles te hebben gezien die middag...

16-07-14

Tweelingzusje - Mary Higgins Clark

De tweelingzusjes Kelly en Kathy zijn drie jaar geworden. 's Middags vieren ze hun verjaardagsfeestje in hun nieuwe huis. 's Avonds gaan hun ouders naar een officieel diner en laten de jarige meisjes achter onder de hoede van de oppas. Als zij weer thuiskomen wacht de politie hen op: de meisjes zijn verdwenen, de babysitter is bewusteloos en er ligt een briefje waarin acht miljoen dollar losgeld wordt geëist. Dit is de ergste nachtmerrie voor een ouder...

Vraag niet waarom - Simone van der Vlugt

Op het parkeerterrein van een Alkmaars winkelcentrum wordt een vrouw neergestoken. Niet lang daarna overlijdt een schoolmeisje in de steeg achter haar huis aan haar verwondingen en kort daarop wordt er een derde steekpartij gemeld. Er is weinig dat deze slachtoffers met elkaar bindt. Samen met haar vaste partner Fred staat rechercheur Lois Elzinga voor een mysterie. Ondertussen maakt Lois’ zus Tessa een moeilijke periode door en heeft ze ook nog eens last van een gluurder. Voor beide zussen geldt dat het ver leden dichterbij komt dan hun lief is.

Spit - Marcel Vaarmeijer

Eva Doorman, een alleenstaande mensenschuwe vrouw van 36 jaar, belandt na een ongelukje op haar werk in de ziektewet. Voor het eerst maakt ze kennis met de kleurloze buitenwijk waar ze al twaalf jaar woont, en ontmoet ze drie buurvrouwen die ze al die jaren heeft vermeden. Omdat Eva vanwege de pijn in haar rug vrijwel niets kan, schieten de buurvrouwen haar te hulp. Aanvankelijk lijken hun intenties oprecht, tot Eva merkt dat de vrouwen langzaam maar zeker haar leven overnemen en ze van de buitenwereld wordt afgesloten. Machteloos moet Eva toezien hoe ze in het klassieke gezinspatroon wordt gedwongen. Dit roept pijnlijke herinneringen op uit haar jeugd, herinneringen die ze twintig jaar lang heeft verdrongen en die ze opnieuw ondergaat. Wanneer Eva verdoofd en gebroken haar einde ziet naderen, staat ze voor de keuze: toegeven of terugvechten.

zie recensie

15-07-14

Recensie: Het gerecht - Inge Ipenburg

Titel: Het gerecht
Auteur: Inge Ipenburg
Genre: Literaire Thriller
ISBN:9789026136542
320 pagina's | Uitgeverij De Fontein | mei 2014

Inge Ipenburg:
Inge Ipenburg raakte tijdens het juryvoorzitterschap van De Gouden Strop (2011) geïnspireerd en begon met schrijven. Met tussenpozen kwam Het gerecht tot stand. Inge is bekend als actrice en was recent te zien in de succesvolle serie Celblok H.

Het verhaal:
Sandra Hazelaar is een voormalig actrice die tegenwoordig in de luwte van de media-aandacht haar huiskamerrestaurant bestiert. Maar als zij op een avond in het Amsterdamse Sarphatipark getuige is van een verkrachting, zet dat haar hele leven op zijn kop. Zij herkent de verkrachter als de strafadvocaat mr. Joachim Hansson, die regelmatig aanschuift aan de desk van een entertainmentrubriek. En hij herkent Sandra...

Gedreven door een groot rechtvaardigheidsgevoel wil Sandra alles op alles zetten om het recht te laten zegevieren. De macht van Hansson reikt echter ver, heel ver. Hij zorgt ervoor dat haar zorgvuldig opgebouwde leven en reputatie als een kaartenhuis in elkaar storten. Sandra verliest de grip op haar leven en vrienden, terwijl Hansson de dans lijkt te ontspringen...

Mijn mening:
„Angstig sta ik als aan de grond genageld en ik durf niets. Ik voel mijn hart in mijn lijf bonzen en houd mijn adem in. Even hoor ik alleen maar het suizen van mijn bloed in mijn oren. Wat moet ik in vredesnaam doen? Kan ik hier ongemerkt wegkomen? Wil ik hier ongemerkt wegkomen?”

14-07-14

Tess staat voor het blok - Lindsey Kelk

Nog niet zo lang geleden was Tess Brookes zeer gedreven om carrière te maken. Het liep allemaal een beetje anders en nu staat ze voor misschien wel de grootste keuze van haar leven: blijft ze in Londen om een eigen reclamebureau te starten samen met haar beste vriend en potentiële nieuwe liefde Charlie? Of verhuist ze naar Milaan voor een nieuwe carrière als fotograaf en een toekomst met een nieuwe man: de ongrijpbare en buitengewoon irritante Nick? Tess moet kiezen tussen het vertrouwde leven dat ze altijd voor ogen had of een nieuwe toekomst die ze nooit voor mogelijk heeft gehouden. Maar kiezen tussen twee droomscenario's is nog niet gemakkelijk als je hart en je hoofd precies het tegenovergestelde willen. 

Het grote ontwaken - Marian Kramer

Yvonne Abrahamse is dertig jaar, boekhouder, gelukkig getrouwd en sinds kort moeder van de kleine Danny. Het leven lacht haar toe, totdat ze op een dag een bijna fatale inschattingsfout in het verkeer maakt...
Zeven jaar later ontwaakt Yvonne uit haar coma, om te ontdekken dat voor haar niets meer hetzelfde is. Ze moet vechten om haar onwillige lichaam weer onder controle te krijgen en om te kunnen functioneren in de maatschappij. En dan zijn daar nog de op visioenen lijkende dromen, die ze veel liever niet zou hebben.

Valse start - Henriette de Smet

Marie Louise woont, samen met haar man Roderick en hun twee dochters, in het dorp, maar o, wat mist zij haar avontuurlijke leven in Den Haag. Joline is na het onverwachte overlijden van haar man met haar 2-jarige dochter van Amsterdam naar het dorp verhuisd, maar ook zij wordt, net als Marie Louise, bepaald niet hartelijk ontvangen. De twee vrouwen proberen elk op hun eigen manier een plek te veroveren in de dorpsgemeenschap. En hoewel ze erg van elkaar verschillen, blijken ze een ding gemeen te hebben…

13-07-14

Gastrecensie: Doelwit - David Baldacci

Titel: Doelwit
Auteur: David Baldacci
Recensie: Coenraad de Kat
Genre: Thriller
ISBN: 9789400504448
400 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | mei 2014
David Baldacci:
David Baldacci (1960) werd geboren in Virginia in de Verenigde Staten. Na zijn studies politieke wetenschappen en rechten werkte hij negen jaar lang als advocaat in Washington D.C. In 1982 studeerde hij cum laude af en begon hij aan een studie rechten. Tijdens deze studie zette hij zijn eerste schreden op het schrijverspad. Ook toen hij na zijn afstuderen in 1986 aan het werk ging als advocaat en bedrijfsjurist, bleef hij schrijven. In 1996 verscheen zijn sensationele debuut Het recht van de macht (Absolute power) die later verfilmd werd door Clint Eastwood, waarmee hij in een klap doorbrak. Zijn werk is in 35 talen vertaald en wereldwijd zijn er 40 miljoen van zijn boeken verkocht.

Het verhaal:
Als de president van de Verenigde Staten een levensgevaarlijke, onmogelijke en allesbepalende opdracht heeft, tot wie richt hij zich dan? Will Robie en Jessica Reel zijn terug! Hij weet dat het een hachelijke, zeer risicovolle opdracht is. Op zijn bevel kan een gevaar voor de wereldvrede in één klap worden geneutraliseerd. Maar als de missie faalt, zal hij vrijwel zeker uit zijn ambt worden gezet en zal de dreiging voor het land vele malen groter zijn. Dus wendt de president van de Verenigde Staten zich tot de enige twee personen van wie hij weet dat ze het onmogelijke mogelijk kunnen maken: Will Robie en Jessica Reel. Als huurmoordenaars in dienst van de overheid kennen Robie en Reel hun gelijken niet, maar toch vertrouwen sommige van hun eigen bazen hen niet. Ze twijfelen aan hun bereidheid om te allen tijde bevelen op te volgen en daarom zijn ze vastbesloten om de twee partners aan hun opdracht te houden. En om hen het niet te laten overleven.

Recensie door Coenraad de Kat:
In Doelwit keren Will Robie en Jessica Reel terug. De president van Amerika staat voor een moeilijke keuze en schakelt de hulp in van Will en Jessica. Niet iedereen is het eens met deze keuze van de president. De reden is dat ze tijdens hun vorige missie 2 CIA medewerkers vermoorden. De huidige DSI probeert in eerste instantie hun training voor de nieuwe missie te verzwaren en tegen te werken met de bedoeling dat ze het er niet levend van afbrengen. Hun nieuwe missie is het uitschakelen van de vijandige staatshoofd van Noord-Korea. De hoogstgeplaatste generaal (generaal Pak) van Noord-Korea spant samen met hen en Robie en Reel moeten deze opdracht gaan uitvoeren. Generaal Pak wordt ontmaskert en Noord-Korea wil wraak nemen, maar wie en wat zal het doelwit zijn? De Koreaanse Chunch-Cha speelt de hoofdrol en is de sleutel van het gedeelte dat zich in Noord-Korea afspeelt en ook zij heeft een missie. Maar welke?

Diverse samenzweringen en complotten zijn de hoofdbestanddelen van Doelwit en Baldacci maakt gretig gebruik van dit alles en weet het op zo’n dusdanige manier te schrijven dat de spanning voelbaar is. Hij neemt je mee naar de test en laat je voelen hoe zwaar deze is zodat je je afvraagt hoe kan een mens dit doorstaan. Tevens laat hij je bijkomen van al deze spanning en ga je meedenken in het hoe en waarom. In het gedeelte dat zich afspeelt in Noord-Korea merk je verandering van mentaliteit, doen en laten en het denken van de mensen, dat weet hij goed neer te zetten.

Baldacci heeft met dit derde deel weer de juiste snaar weten te raken met de diversiteit aan mensen en groeperingen zoals Neo Nazi’s, (dubbel)spionnen, geheim agenten en seriemoordenaars.  Baldacci laat je achter met het gevoel wat hebben die 2 nog meer voor spanning en missies in petto?

12-07-14

Boektrailer: De man in het midden - Bart-Jan Kazemier


Het verhaal:
Ooit was Max Metzer een getalenteerd strafrechtadvocaat, maar zijn carrière is in het slop geraakt. Hij heeft zich neergelegd bij een leven in de marge. Dan krijgt hij uit het niets een baan aangeboden als persoonlijk advocaat van Michael van Leer, eigenaar van de grootste televisieproductiemaatschappij van de Benelux. Metzer accepteert het aanbod, maar één vraag blijft er in zijn hoofd rondspoken: waarom hij? Een bizarre moord en een raadselachtige code blijken het begin van een zenuwslopende zoektocht naar antwoorden. Terwijl hij een groots en angstaanjagend complot blootlegt, moet Metzer strijden voor het behoud van zijn identiteit in een wereld waarin alle waarheden lijken te kantelen.

Bron: Thisispropaganda

11-07-14

Recensie: Dansen in de hemel - Michael Pilarczyk

Titel: Dansen in de hemel
Auteur: Michael Pilarczyk
Genre: Roman
ISBN: 9789079679201
256 pagina's | Invictus | mei 2014

Michael Pilarczyk:
Michael Pilarczyk is spreker en schrijver. Zijn herkenbare stemgeluid was te horen bij Radio 538 en Veronica. Hij was VJ bij The Music Factory en presenteerde jarenlang programma's op RTL4. Dansen in de Hemel is zijn debuutroman.

Het verhaal:
Dansen in de hemel is het aangrijpende verhaal over twee mensen die worstelen met liefde en dood in een decor van glamour, geldwolven en grootheidswaan. Een actuele roman over verlangen, geld, geluk en echte liefde. Een zoektocht naar onze eigen waarheid.

Mishka Kamadev is een romanticus met een te groot verlangen naar passie, roem en rijkdom. Voor de buitenwereld leidt hij een glamourbestaan, maar zijn innerlijk raakt verscheurd. Het ene moment is hij The God of House Music in het nachtleven, het andere moment is hij verzorger van zijn ongeneeslijk zieke vrouw. Mishka zoekt vergetelheid in drank en pillen, stort zich in een affaire met de hartsvriendin van zijn vrouw, en op de beurs verliest hij zijn fortuin. En dan overvalt zijn oude jeugdliefde hem met een verbijsterende mededeling. Hoe legt hij alles uit aan zijn stervende vrouw?

Mijn mening:
„Het leven glipte door mijn vingers. Hoe lang zouden we nog samen zijn? En met die vraag gaf ik het antwoord op wat ik niet horen wilde: Lisa ging dood.”

Over het boek Dansen in de hemel zijn de laatste weken reeds vele lovende recensies geschreven. Dit maakt dat ik erg nieuwsgierig ben naar het boek en hoge verwachtingen heb. Heeft het verhaal deze hoge verwachtingen waar kunnen maken? Ja en nee ...

Het verhaal is in een prettige, beeldende schrijfstijl geschreven en laat zich vlot lezen. Het verhaal ontroerd, is aangrijpend, meeslepend en boeiend. Hoofdpersonage Mishka Kamadev trouwt de ongeneeslijk zieke Lisa, lijdend aan Cystic Fibrosis, taaislijmziekte. 

„Lisa was nog geen negenentwintig. Ik stond op de drempel om het grotemensenleven te betreden en ik werd meteen geconfronteerd met een realiteit die ik niet kon bevatten.”

Hoe houd je je staande naast je doodzieke vrouw, die zich meer en meer terugtrekt in haar eigen wereldje en die je steeds verder achteruit ziet gaan? 

„Ze was vooral alleen met zichzelf, niet meer met mij, en ik had niet de indruk dat het op enige wijze tot haar doordrong. Dag en nacht had ze pijn, pijn die ik met al het geld van de wereld niet kon wegnemen, laat staan dat ik haar kon beter maken. Het maakte me nog triester dan ik al was.” 

Mishka’s antwoord hierop is vluchten in alcohol en medicijnen, het najagen van rijkdom en roem, en andere vrouwen. Vrouwen als de Hongaarse prostituee, zijn jeugdvriendin Lotte met wie hij dochter Donna krijgt, maar met name Isabelle, de hartsvriendin van Lisa. 

„Ik weet van jou en Isabelle. Dat jullie het met elkaar doen. Het was mijn idee, vanaf het prille begin. Ik heb het aan haar gevraagd, omdat ik het niet meer kon, omdat mijn lichaam het niet meer aankon. En om te voorkomen dat jij zou gaan hoeren en sloeren, leek dat mij een veilige oplossing. Het enige risico was natuurlijk dat jij jezelf weer helemaal zou verliezen en dat je verliefd zou worden, maar Isabelle zou niet verliefd worden op jou, dat was de afspraak.”

Het verhaal doet me denken aan het bekende boek van Kluun; Komt een vrouw bij de dokter en ik betrap me er dan ook op dat ik beide verhalen regelmatig aan het vergelijken ben.

„Misschien was ik daar bang voor geweest, om weer samen gelukkig te zijn, wetend dat ons geluk in een onbewaakt ogenblik afgenomen zou worden. Nooit meer samen kijken naar de schittering van de zon in de zee, nooit meer met de honden over het landgoed wandelen, al deden we niets, zolang we het maar samen deden. Genieten van eenvoudige dingen, die ineens zo bijzonder zijn als je bij elkaar bent. Ons leven was volmaakt.”

Aan de ene kant vind ik het verhaal weinig diepgang hebben en een beschouwing van de glamour en glitter van the rich & famous people in town. Aan de andere kant waren de beschrijvingen van het ziekteproces van Lisa en later haar overlijden, fragmenten die me regelmatig een brok in de keel en tranen in mijn ogen gaven. Het verhaal maakt de lezer duidelijk; ongeacht hoeveel rijkdom en roem iemand ook bezit, er is één essentieel iets wat met al het geld en roem ter wereld nooit gekocht kan worden; gezondheid... 

„Het enige wat ze nodig had was een gezond lichaam, en na alles wat haar in dit leven niet bespaard is gebleven, is het haar niet gegund.”

„Door je leven te delen met iemand die ongeneeslijk ziek is, denk je dat je leert omgaan met het onvermijdelijke, maar er bestaat geen voorbereiding op dat moment. Aan elf jaar sterven is vandaag een einde gekomen. God heeft me beloofd dat een engel met grote witte vleugels Lisa meeneemt naar een paradijs waar ze kan uitrusten van haar aardse lijdensweg.”

10-07-14

Feniksvrouw - Rachelle Verhage

In Feniksvrouw beschrijft Rachelle Verhage hoe een jonge vrouw zo vastbesloten kan zijn gelukkig te worden met een man dat ze alle waarschuwingstekens negeert. 

Als Anouk de iets oudere Olaf ontmoet is ze meteen straalverliefd. Ze kan nauwelijks geloven dat het wederzijds is, maar al snel zijn ze onafscheidelijk. Dat haar vriendin Milou wat minder enthousiast is over Olaf, nou ja, die is gewoon jaloers. Natuurlijk heeft Olaf weleens een slechte bui, maar dat heeft iedereen weleens. En haar moeder is zo blij dat Anouk eindelijk een leuke man heeft gevonden. Als ze gaan samenwonen, is Anouks geluk compleet. Zoals het hoort, en zoals Olaf het wil, blijft ze thuis om voor hun huis te zorgen, en voor hem. Het blijkt steeds moeilijker om alles precies zo te doen als Olaf wil, en zijn slechte buien komen steeds vaker voor. Maar dan moet ze gewoon meer haar best doen, zoals haar moeder zegt. Dan komt het vanzelf goed. Tot het niet meer gaat, en de make-up de blauwe plekken niet meer kan verbergen, en ze zich realiseert dat het nooit goed zal komen. Maar dan is de val al dichtgeklapt…


zie recensie

De tweeling - Saskia Sarginson

Als kinderen waren Isolte en Viola als tweeling onafscheidelijk, maar ze zijn veranderd in zeer verschillende volwassenen. Isolte is een succesvol schrijfster voor een modeblad, heeft een creatieve vriend en een flat in het centrum van Londen. Viola daarentegen is wanhopig ongelukkig, werkeloos, rusteloos en liefdeloos.  Wat is er al die jaren geleden gebeurd waardoor de tweeling zo’n verschillende weg in is geslagen? Als beide jonge vrouwen de drama’s en tragedies uit een half verdrongen zomer aan de Engelse kust herleven, dreigen afschuwelijke geheimen uit het verleden hun volwassen leven te overweldigen. Zullen ze die periode voorgoed kunnen afsluiten, of wordt de last hen te groot?

Pogingen iets van het leven te maken - Hendrik Groen

Hendrik Groen is wel oud maar niet dood, en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid te nemen van dit charmante personage... 

Binnenkort recensie

09-07-14

Fibromyalgie - vechten met de draak in mij - Carola de Vries

"Maar tegenwoordig zeg ik alleen nog maar dat ze gelijk hebben, dat ik te lui ben om te werken. Of dat ik chronisch aandacht nodig heb, niet iedereen hoeft het achterste van mijn tong te zien. Het is naar mijn mening verspilde energie die ik beter kan gebruiken voor mijn geliefde gezin en de mensen waar ik naast hen ontzettend veel van houd. Dus ik laat ze denken en bedenken wat ze ervan gaan vinden of al vinden. Ik weet wat ik mankeer en wat ik voel, elke dag, zeven dagen in de week, driehonderdvijfenzestig dagen per jaar en dat gun ik echt niemand. En iedereen die een mening over mij heeft, moet eerst maar in mijn schoenen lopen voor ze oordelen. Dan kunnen ze bepalen of ik fake ben of niet. En mensen die geen begrip hebben, kunnen wat mij betreft de boom in."

Wat begon als een dagboek,
werd de strijd voor erkenning en herkenning.


Carola de Vries kampt dagelijks met verschrikkelijke pijnen. Ze heeft fibromyalgie. Deze chronische ziekte betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren en komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen. Carola besloot haar verhaal op papier te zetten, zonder mooie woorden, zonder censuur. Met tranen, zelfspot en een onwerkelijk doorzettingsvermogen wordt de strijd door de depressies, pijn en het gebrek aan energie beschreven. Nog elke dag vecht zij met de draak in haar lijf, maar ze is niet alleen!

Twee keer afscheid, mijn moeder heeft Alzheimer - Mieke Letteboer-Janssens

"Mam heeft ondertussen haar tweeëntachtigste verjaardag gehaald, en we hebben haar en de medebewoners getrakteerd op gebak, hapjes en drankjes. Ze begreep niets van alle cadeautjes die ze kreeg, en dat ze jarig was die dag, ook al had ze al weken ervoor met Maja en Lia gesproken over deze dag. Als het dan zover is, weet ze het niet meer zo goed. Als ik haar feliciteer begint ze te huilen en ik ook. Alsof we beiden weten dat dit misschien wel de laatste keer is dat ze jarig is. We hoeven niets te zeggen, maar we begrijpen elkaar op dat moment en voelen hetzelfde haarfijn aan."


Mieke Letteboer-Janssens beschrijft de emoties en ervaringen van een familie die voor het eerst met de ziekte Alzheimer wordt geconfronteerd. Met een lach en een traan wordt beschreven hoe zij deze periode hebben ervaren. Het zal voor velen een punt van herkenning zijn en tevens een troost dat ook zij dezelfde ervaringen opdeden als mensen die op dit moment een dierbare hebben die aan Alzheimer lijdt. Twee keer afscheid, mijn moeder heeft Alzheimer is gebaseerd op persoonlijke ervaringen van de schrijfster en ze hoopt dat het mensen helpt om een weg te vinden om hiermee om te gaan.

Addison, wat is dat? - Anne Mendels

  • In Addison, wat is dat? beschrijft Anne Mendels met humor en relativeringsvermogen haar lange weg langs artsen, specialisten en onderzoeken op zoek naar de oorzaak van haar lichamelijke klachten. Op haar weg maakt ze zo'n beetje alle ongemakken mee die je maar kunt bedenken maar ook veel onbegrip bij goed bedoelende artsen en specialisten. Na jaren wordt dan eindelijk ontdekt wat de oorzaak is van alle klachten: een ziekte waar nog weinigen van hebben gehoord zelfs de verpleegsters in ziekenhuizen weten vaak niet wat deze ziekte inhoud en elke keer moet Anne het weer uitleggen...een zware opgave soms. Hier zal Anne mee om moeten gaan maar als onverbeterlijke optimist met heel veel levensvreugde gaat haar dat lukken!

08-07-14

Recensie: Nobody - Marelle Boersma

Titel: Nobody
Auteur: Marelle Boersma
Genre: Thriller
ISBN: 9789461091185
320 pagina's | De Crime Compagnie | mei 2014

Marelle Boersma:
Marelle Boersma is een vernieuwend schrijfster. Ze schrijft boeken over actuele misstanden, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen van slachtoffers. Met haar onderwerpkeuze beweegt ze zich daardoor op de grens van waarheid en fictie. Haar boek Vals alarm heeft de tweede prijs gewonnen bij de Thrillerawards 2012 en stond ruim 6 weken in de bestseller 60. Vanaf 2010 geeft Marelle Boersma schrijftrainingen, die voornamelijk gericht zijn op spannend schrijven.

Het verhaal:
Vivian maakt zich zorgen over een van haar HAVO-leerlingen. De 17-jarige Lynn is afwezig en stil tijdens de lessen en lijkt zich meer en meer terug te trekken. Vivian vermoedt dat het meisje misbruikt wordt, maar Lynn laat niets los. Wanneer ze uiteindelijk achter de gruwelijke waarheid komt, is die erger dan ze ooit had kunnen bedenken...

Mijn mening:

„Ik kijk neer op een meisje met een lege blik in haar ogen. Ik zie dat ze niet anders kan dat dit te laten gebeuren, omdat ze weet dat verzet geen zin heeft. Ik zie een meisje dat heeft geleerd dat haar lichaam niet alleen van haar is. Ze heeft afstand van haar lichaam moeten nemen. En nu van nog veel meer. Het is jammer dat het zo moet lopen, maar dit is wat ze haar ingeprent hebben. Dit heeft ze geleerd. Zo is ze geprogrammeerd.” 

07-07-14

Gebroken - Jennefer Mellink

Anna's zestiende verjaardag loopt uit op een ramp. Tijdens haar feest wordt ze verkracht. Ze probeert de dader te vinden, maar iedereen in haar omgeving lijkt verdacht. Zodra ze een spoor heeft gevonden, wordt ze overmeesterd en ontvoerd. Maandenlang zit ze opgesloten in een pikdonkere ruimte. Als ze eindelijk weet te ontsnappen, heeft ze nog maar één doel: wraak.

zie recensie

Jaspers vlinders - Johan Vandevelde

Een nieuwe school, nieuwe vrienden, nieuwe vijanden, nieuwe gevoelens. Jaspers eerste dag op de middelbare school verloopt behoorlijk turbulent. Maar zijn wereld komt echter compleet ondersteboven te staan wanneer hij vreemde kriebels voelt voor Roderik, die knappe rebelse jongen uit zijn klas. Wat hij ook probeert, Jasper kan niet negeren dat hij verliefd is. Verliefd op een jongen... Een liefde die bovendien wederzijds blijkt te zijn, maar die niet door iedereen geaccepteerd wordt. Jasper en Roderik zullen moeten vechten om van elkaar te mogen houden.
zie recensie

Otto-Jan zegt nee tegen lezen - Tommy Greenwald

"Ik ben Otto-Jan Hofman en ik hou niet van lezen. Als je dit boek leest, hou jij daar ook niet van. Meer zelfs, waarschijnlijk doe je er alles aan om niet te hoeven lezen, dus het feit dat je op dit moment toch een boek in je hand houdt, is behoorlijk schokkend. Ik weet precies hoe je je voelt. Ik ben net zoals jij. Dus wees gerust: je bent niet alleen. We komen hier samen wel doorheen."


Otto-Jan houdt absoluut niet van lezen. En tot nu toe is hij er erg goed in geslaagd zijn leven lees-vrij te houden. Maar nu hij in de brugklas zit, is lezen ontwijken niet meer zo eenvoudig als het vroeger was. Als zijn vriend Timmy beslist Otto-Jans boekbesprekingen niet meer in zijn plaats te doen, moet Otto-Jan wel drastische maatregelen nemen om zijn perfecte record niet-lezen in stand te houden...

zie recensie

06-07-14

Gastrecensie: Evenbeeld - Marianne & Theo Hoogstraaten

Titel: Evenbeeld
Auteur: Marianne & Theo Hoogstraaten
Recensie: Coenraad de Kat
Genre: Thriller
ISBN E-book: 9789461091505
320 pagina’s | De Crime Compagnie | april 2014
Marianne & Theo Hoogstraaten:
Theo Hoogstraaten en Marianne Hoogstraaten vormen een Nederlands schrijversechtpaar.  Theo Hoogstraaten begon zijn carrière als schrijver van lesmethodes en schreef in de jaren ’80 zijn eerste jeugdboek. De ramp (1988) werd zijn debuut. Vele jeugdboeken volgden, waarbij zijn vrouw Marianne fungeerde als redacteur en kritische meelezer. Haar rol veranderde langzaam in die van co-auteur en samen schreef het echtpaar dan ook meerdere jongerenromans. In 2005 maakten ze samen hun thrillerdebuut met Een middag aan zee
Het verhaal:
1628
Een jonge vrouw scheept zich in op een VOC-schip. Ze is zwanger geraakt van een Amsterdamse koopman bij wie ze werkte als dienstmeid en wil in Nederlands-
Indië een nieuw leven beginnen. Tijdens een zware storm bevalt ze van een zoon. Niet veel later strandt de Batavia op een koraalrif, waarna meer dan 200 opvarenden op kleine eilandjes moeten zien te overleven. Er volgen maanden van honger, dorst en afschuwelijke moordpartijen. Zal de jonge moeder tijdig worden gered?

2013
Als de oom van Marrit onverwachts overlijdt, erft ze zijn pand aan de Keizersgracht en ongekend veel geld. Het testament bevat echter een aantal dwingende voorwaarden, die ze niet meteen begrijpt. Als ze op onderzoek uitgaat, ontdekt ze dat haar oom er is ingeluisd door een criminele organisatie. Al snel blijkt dat deze organisatie het ook heeft voorzien op Marrit.

Recensie door Coenraad de Kat:
De oorsprong van het verhaal begint in 1628. Een jonge vrouw raakt zwanger van een Amsterdamse koopman en wordt met een VOC-schip weggestuurd voor de bevalling. In Nederlands-Indië wil ze een nieuw leven beginnen. Tijdens de oversteek bevalt ze van een zoon. De Batavia strandt op een koraalrif en de overlevenden moeten zich maandenlang zien te redden en te overleven.

2013 Marrit erft van een oom een pand aan de Keizergracht in Amsterdam en een zeer grote som geld. Het testament is opgesteld uit een aantal voorwaarden en zijn niet meteen begrijpelijk. Ze accepteert de erfenis en dit  is het begin van tegenwerking en chantage.

Een hedendaagse thriller die afgewisseld wordt met een historisch drama tijdens de VOC op het schip Batavia.

In 1628 houdt een vrouw een dagboek bij en het verhaal wordt in de ik-vorm geschreven. De vrouw heeft wel privileges aan boord van de Batavia en toch moet ze bepaalde keuzes maken tijdens deze reis. Maar ondanks deze keuzes houdt ze haar eigenwaarde en dat siert haar. Het is vlot, mooi en sierlijk geschreven in een stijl die past bij het verhaal in die tijd. Het leven op de Batavia wordt zeer realistisch beschreven en soms hou je je adem in vanwege de bizarre gebeurtenissen en overlevingsdrang.

Marrit, een 25 jarige studente, is de hoofdpersoon van de verhaallijn die begint in 2013. Ook dit verhaal heeft een vlotte stijl maar is een stuk moderner en helemaal van deze tijd qua taalgebruik en moderne technieken. Zo hebben beide verhaallijnen een eigen stijl en hun eigen ik. De criminele organisatie die achter de miljoenen van Marrit’s erfenis zit zorgt voor de nodige spanning in het geheel.

Marianne en Theo weten de juiste snaar te raken en hebben hierdoor de balans gevonden tussen het heden en verleden. Beide verhalen hebben je meteen in de ban en zorgen voor menig uurtje leesplezier en zorgen voor één geheel. Knap staaltje van samenspel.