26-02-15

Recensie: De zomer aan het meer - Erica James

Titel: De zomer aan het meer
Auteur: Erica James
Recensie: Marion
Genre: Roman
ISBN: 9789032514693
432 pagina's | Uitgeverij De Fontein | april 2014

Erica James:
Erica James heeft al veel bestsellers op haar naam staan en wordt geprezen om haar meeslepende romans, waaronder Beloofd is beloofd, Kind van haar vader en Een huis vol vrienden. Er zijn al meer dan 260.000 van haar boeken verkocht in Nederland en België. Ze schrijft over echte mensen in herkenbare situaties en dat heeft haar een grote groep fans opgeleverd.

Het verhaal:
Het begon allemaal met een uitnodiging voor een bruiloft. Als Floriana niet net de uitnodiging had gekregen waarin de liefde van haar leven aankondigde te gaan trouwen, dan had ze wellicht die auto niet over het hoofd gezien. Als ze die auto niet over het hoofd had gezien, dan hadden twee volslagen vreemden nooit haar hand vast hoeven houden (Esmé, gepensioneerd bibliothecaresse) en de ambulance hoeven bellen (Adam, projectontwikkelaar). Als ze Esmé en Adam niet had leren kennen, dan had ze nooit de moed op kunnen brengen om naar die bruiloft in Italië te gaan. En als Esmé niet haar nieuwe vrienden had willen helpen, dan was ze nooit teruggekeerd naar de plek waar ze zestig jaar geleden haar eerste liefde ontmoette. Ze heeft altijd willen weten wat er is gebeurd met de man die haar hart veroverde, en nu is het tijd om eindelijk dat hoofdstuk van haar leven af te sluiten. Aan het Comomeer in Italië ontdekken Floriana, Adam en Esmé dat je je verleden los moet kunnen laten om je toekomst te omarmen.

Recensie door Marion:
Het boek gaat in het kort over een bijzondere vriendschap die plotseling ontstaat tussen een oude vrouw (Esmé), een jonge meid (Floriana) en een man (Adam). Een onoplettend moment van Floriana, tijdens het oversteken van de straat, zorgt voor diepgaande gesprekken en een avontuur in Italië.

Floriana ontvangt na een lange tijd geen contact te hebben gehad met haar beste vriend Sebastiaan (Seb), een uitnodiging voor zijn bruiloft. Doordat deze onverwachte brief in haar hoofd blijft spoken, let ze even niet op en voor ze het weet wordt ze wakker op het asfalt met naast haar twee omstanders die het ongeval hebben zien gebeuren. Adam, een druk bezette projectontwikkelaar en Esmé, een oudere maar liefdevolle vrouw blijven bij haar totdat ze weggebracht wordt met de ambulance. Het loopt gelukkig allemaal goed af en het contact tussen hun drieën lijkt te zijn bepaald door het lot. Adam blijkt het pand naast Esmé te hebben gekocht, Floriana is uitgenodigd voor een bruiloft in Italië in de buurt van het Comomeer en Esmé vertelt verhalen over haar jeugdliefde die ze heeft ontmoet bij ditzelfde meer. Samen besluiten ze uiteindelijk om de reis naar Italïe te maken. Het heden en het verleden wisselen elkaar af en je komt steeds meer te weten over de hoofdpersonen in het boek. Doordat alles er zo natuurlijk en vanzelfsprekend aan toegaat, leef je vanzelf  met al hun dagelijkse bezigheden en gedachten mee. Tijdens het lezen komt het idee achter het verhaal duidelijk naar voren ‘’Soms moet je het verleden los kunnen laten om je toekomst te omarmen’’.

Ik vond het echt een heel mooi verhaal. Aan het begin van het verhaal vraag je jezelf af waar het allemaal op uit zal lopen, je wilt doorlezen, weten hoe alles uiteindelijk op z’n plek zal vallen. Het is vooral bijzonder om te zien dat drie totaal verschillende mensen elkaar tegenkomen en uiteindelijk op een hele mooie manier goed bij elkaar passen, elkaar steunen en er altijd voor elkaar zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten