25-04-15

Recensie: Crush - Ellen De Vriend

Titel: Crush
Auteur: Ellen De Vriend
Recensie: Clasien
Genre: Young Adult
ISBN: 9789462321953
216 pagina's | Uitgeverij LINK | oktober 2014
Ellen De Vriend:
Ellen De Vriend werkte vijftien jaar als journalist voor het Zeeuwse dagblad De Provinciale Zeeuwse Courant en later ook voor diverse huis-aan-huiskranten van Wegener Media. Ellen heeft inmiddels een eigen tekstbureau. Bitterzoet, haar debuut behaalde een vierde plek bij de Zeeuwse Publieksprijs. 

Het verhaal:
Het dorp Zoutelande ligt aan de Zeeuwse kust, niet ver boven Vlissingen. De tieners Daan en Mikkie, broer en zus, verheugen zich op de zomervakantie die net is aangebroken. Met name Mikkie heeft iets om naar uit te kijken – haar beste vriendin Luana, die het afgelopen jaar op Bonaire heeft gewoond, komt bij haar oma logeren, een paar huizen verderop. Helaas voor de vriendinnen kunnen ze niet zoveel tijd met elkaar doorbrengen als ze wel hadden gewild. Luana’s oma heeft aan haar broer beloofd dat Luana diens kleinzoon gezelschap zou houden, ene Steve. Hij is vijftien en komt uit Noord-Brabant. Maar als ze noodgedwongen met zijn vieren optrekken lijkt het allemaal wel mee te vallen. 

Tot Louana tijdens het bezoeken van een oude Duitse bunker in de duinen een lijk gezien denkt te hebben in een achterkamertje. Ze nemen zich voor nog eens terug te keren en de zaak te onderzoeken. Dit is het begin van een bloedstollend, spannend verhaal. Want ondanks de waarschuwingen van Luana, die heeft ontdekt dat Steve bepaald geen lieverdje is en zelfs een bekende is van de politie, wordt Mikkie verliefd op Steve en laat zij zich langzaam door hem inpalmen. Dat drijft een wig tussen de vrienden – en dat terwijl het onderzoek naar de vermeende dode man een angstaanjagende wending krijgt.

Recensie door Clasien:
Dit is het tweede boek van Ellen De Vriend en wat voor één. Dit boek valt onder de Young Adults, maar is zeker ook een aanrader voor volwassenen. Spanning, kalverliefde en vriendschap. De tweeling Daan en Mikkie wonen in Zoutelande, ook deze zomer komt Louana, de hartsvriendin van Mikkie, bij haar oma logeren. Het wordt weer een leuke tijd, helaas is ook Steve dit jaar in dit dorp op vakantie en Louana heeft beloofd ook met hem op te trekken. Met z'n vieren gaan ze erop uit. Tijdens het bezichtigen van de Duitse bunkers denkt Louana een lijk gezien te hebben, dit loopt uit op een gruwelijke verdwijning met alle gevolgen van dien. Steve blijkt niet degene te zijn waar zijn vrienden hem voor aanzien, hij is geen lieverdje. Ondanks de waarschuwing wordt Mikkie verliefd op hem. 

Dit verhaal vertelt de hardheid van de drugswereld. Schijn bedriegt, je kunt niemand vertrouwen. De personages zijn goed uitgewerkt, vooral Steve is goed neergezet. Jammer vind ik het dat je niet meer leest hoe het hem verder vergaat. Hij heeft heel wat op zijn kerfstok. Ook krijg je een kijkje in Zoutelande en de Zeeuwse kust. De titel Crush is goed gekozen, omdat Mikkie door haar liefde voor Steve, niet meer normaal kan denken en de foute kant van hem niet ziet en goedpraat. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten