31-05-15

Recensie: De gloriedagen van Walter Gom - Marcel Vaarmeijer

Titel: De gloriedagen van Walter Gom
Auteur: Marcel Vaarmeijer
Recensie: Clasien
Genre: Roman
ISBN: 9789024565610
336 pagina's | Uitgeverij Luitingh-Sijthoff | februari 2015

Marcel Vaarmeijer:
Marcel Vaarmeijer is schrijver en freelancejournalist. Hij debuteerde in het studentenblad Propria Cures. Hij publiceerde romans, een thriller en jeugd- en kinderboeken, waaronder Wendy's moeder en Su-su-superster. 

Het verhaal:
De 26-jarige Iris Hauser begint met haar vreemde, intrigerende buurman Walter Gom een adviesbureau. Dat wordt een groot succes. Walter Gom heeft een oplossing voor elk probleem. Op zijn eigen onorthodoxe wijze helpt hij uitgebluste schrijvers, mislukte kunstenaars en stuurloze acteurs en vastgelopen huwelijken. Het BIB (Briljante Ideeën Bureau) verovert Nederland en het succes reikt zelfs tot in de hoogste maatschappelijke kringen. Wanneer een advies aan een minister volledig uit de hand loopt, beginnen de media een klopjacht op de mysterieuze adviseur. Wie is Walter Gom eigenlijk? 

Recensie door Clasien:
Ik wist niet goed wat ik van dit boek mocht verwachten. Walter Gom is een bijzonder personage. Een man die naar eigen zeggen geen talenten heeft en wiens grootste zorg is dat hij overlast ten alle tijde wil voorkomen.

In het begin is het moeilijk om in het verhaal te komen. De 26-jarige Iris Hauser en Walter Gom zijn buren van elkaar en langzamerhand ontstaat er een vriendschap tussen de twee. Ik moest in het begin wennen aan de wisselende tijdstippen.

Wanneer Walter de gezinsleden van Iris, elk met hun eigen problemen, van advies voorziet, wordt het idee van BIB geboren. BIB is het eerste “Nederlandse Briljante Ideeën Bureau”. Walter Gom heeft een oplossing voor elk probleem.

In deze roman kun je lezen over de Nederlandse deelname aan de EU. Ook de nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog is aanwezig. Commentaar wordt er gegeven op de Nederlandse samenleving en entertainmentindustrie. Zowel grappige scènes als de ontroerende fragmenten.

2 opmerkingen:

  1. Dit doet me vaag denken aan De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson. Ook een wat aparte man die in allerlei bijzondere situaties terecht komt, waarbij ook de grotere gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis een rol spelen. Als dit boek net zo leuk is, wil ik het zeker lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is minstens zo leuk, Paulien. En spannend bovendien.
    Marcel.

    BeantwoordenVerwijderen