24-11-15

Recensie: Kate Howard: Bloedlijn - Joyce Pool

Titel: Kate Howard: Bloedlijn
Auteur: Joyce Pool
Recensie: Miranda
Genre: Roman
ISBN: 9789047707424
pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | oktober 2015

Joyce Pool:
Joyce Pool volgde een opleiding aan de pedagogische academie en studeerde vervolgens onderwijskunde in Leiden. Ze woont tegenwoordig op Texel, waar ze maatschappijleer geeft op een middelbare school. Zij schreef eerder de lovend ontvangende historische jeugdromans Vals beschuldigd en Sisa, de  actuele jeugdboeken Blauw en Groeten uit Londen en de historische YA-roman De castraatKate Howard: Bloedlijn is haar eerste roman voor volwassenen.

Het verhaal:
Joan Bulmer ontvlucht op achttienjarige leeftijd een gruwelijk huwelijk door een betrekking aan te nemen als gouvernante. Ze wordt verantwoordelijk voor het welzijn van zes meisjes, nauwelijks jonger dan zijzelf, die moeten worden klaargestoomd voor een adellijk leven. Al zijn de meisjes lastig en lichtzinnig, toch verpandt Joan haar hart aan hen - met name aan de jonge wildebras Kate Howard. Als Kate de eer ten deel valt om hofdame te worden van de vierde vrouw van koning Henry VIII, gaat Joan met haar mee. Wat een droompositie lijkt, wordt een nachtmerrie. Henry VIII laat zijn oog op de mooie Kate vallen, en alle bange vermoedens van Joan worden bewaarheid... 

Recensie door Miranda:
Kate Howard was de vijfde vrouw uit de rij van 6 van koning Henry VIII. In Bloedlijn volgen wij het leven door de ogen van haar gouvernante Joan Bulmer, die na een verschrikkelijk huwelijk naar Chesworth House vlucht waar zij door de Hertogin van Norfolk aangesteld wordt als gouvernante van verschillende jonge adellijke meisjes. Hieronder bevindt zich ook de onstuimige Kate Howard, op dat moment in 1537 14 jaar oud, maar ouder voorkomt door haar gedrag. Het is aan Joan de taak de meisjes in het gareel te houden en hun manieren bij te brengen, ondertussen hebben de meisjes al 11 andere gouvernantes weggepest met hun gedrag. De meisjes houden feestjes, doen er alles aan om de jongens in hun slaapvertrekken te krijgen. En dat allemaal onder toeziend oog van Joan die het met lede ogen aan moet zien, want alles wat zij doet lijkt niet te helpen. Na een aantal jaren worden de meeste meisjes uitgehuwelijkt door familie. Wanneer Kate Howard wordt aangesteld als hofdame van de vierde vrouw van de Koning zijn de rapen gaar. Joan maakt zich in eerste instantie zorgen over het gedrag van Kate, kan zij het allemaal wel aan en kan ik haar in het gareel houden? De nachtmerrie wordt compleet wanneer de koning zijn oog op Kate laat vallen.

Over Kate Howard gaan verschillende verhalen de ronde, ze wordt vaak geportretteerd als een losbollige jonge vrouw, die overspelig en flirterig was. Maar na het lezen van het boek heb ik meer het gevoel dat zij slachtoffer van haar afkomst was, een jonge vrouw wiens leven door familie werd uitgestippeld en deze behoorde te volgen. Haar vader die nooit van zich liet horen en een moeder die zich nooit liet zien. Het boek is adembenemend geschreven, soms laat het je een traantje wegpinken doordat je zo met de personages meevoelt, het is een boek welke opgepakt moet worden om gelezen te worden, om een andere kant van Kate Howard te zien, maar ook omdat het ontzettend goed geschreven is. Door de ogen van Joan word je meegevoerd in de huiveringwekkende 16e eeuw, waar maagdelijkheid heilig was, waar je zelfs je leven door kon verliezen, waar onthoofdingen en andere gruwelijkheden zoals duimschroeven en de Tower of London dagelijkse kost waren. Joyce Pool heeft veel tijd gestoken in de geschiedenis van het boek, dit is in alles op te merken, zoals het pijnlijke been van de koning, de meisjes en mannen welke zich in Chestword House bevonden etc. Helaas geen boek met een gelukkig einde maar wel de keiharde realiteit van het dagelijkse leven in de 16e eeuw. Verbijsterd en zonder woorden blijf je als lezer achter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten