27-12-15

Recensie: De Skinner methode - Bronja Hoffschlag

Titel: De Skinner methode
Auteur: Bronja Hoffschlag
Recensie: Coenraad
Genre: Literaire Thriller
ISBN: 9789082137040
584 pagina's | Agemo Uitgeverij | augustus 2015
Bronja Hoffschlag:
Bronja Hoffschlag begon in haar tienerjaren met schrijven en experimenteren met taal, stijl en perspectieven. Na haar studie had zij een aantal uiteenlopende baantjes, totdat ze in 2008 als receptioniste bij een groot import- en exportbedrijf terecht kwam. In 2013 debuteerde ze met de psychologische thriller, De Dode Kamer, waarmee ze de Hebban Crimezone Debuutprijs 2014 won. Ook schreef zij de thrillernovelle Snuff (2014) en werkt zij geregeld als tekstschrijver samen met heavy metalband Burning. 

Het verhaal:
“Je hebt ze over me horen praten. De anderen. Je hebt de verhalen gehoord en geloof me, ze zijn allemaal waar. Allemaal. Ik ben de jager... Het monster... Slechts menselijk, totdat het beest loskomt uit zijn ketens en de duisternis hem tot zich neemt. Welnu, het beest is los en hij komt voor je...” 

De Nederlandse architect Misha Larsen zit sinds zijn veroordeling wegens doodslag in een Amerikaanse staatsgevangenis. Slechts een handvol mensen weet dat hij in werkelijkheid op een wraakmissie is en een dodenlijst afwerkt. Door onvoorziene omstandigheden ziet Misha zich gedwongen om een pact te sluiten met seriemoordenaar Donald Skinner om ook de volgende naam van zijn lijstje te kunnen schrappen, maar lang niet iedereen is gecharmeerd van zijn nieuwe bondgenoot en Misha is niet de enige met een ‘Plan B’. Ondertussen verdiept zijn broer Lennart zich op Misha’s verzoek in het verleden van Skinner en stuit daarbij op schokkende gebeurtenissen, waarbij feit en fictie naadloos in elkaar overlopen. Vastbesloten gaat Lennart op zoek naar de waarheid achter de legende. Hij komt erachter dat sommige dingen beter begraven hadden kunnen blijven, wanneer zijn research hem steeds terugleidt naar de man met wie het ooit allemaal begon: sekteleider Macchias Dawson, die zelfs vanuit het graf aan de touwtjes lijkt te trekken.

Recensie door Coenraad:
De Skinner Methode gaat verder waar De Dode Kamer is geëindigd. Misha zit nog steeds vast in de Amerikaanse staatgevangenis en door een onvoorzienigheid heeft hij een pact met seriemoordenaar Donald Skinner moeten sluiten. Ondertussen gaat Lennart nog steeds wekelijks bij Misha op bezoek. Lennart heeft een aantal vragen en daar wil hij antwoorden op. Uiteindelijk begint Misha beetje bij beetje te vertellen. Ondertussen vraagt Misha of Lennart een onderzoek wil doen naar Donald Skinner. Tijdens zijn onderzoek stuit hij op bizarre dingen die steeds meer vragen oproepen en hij gaat steeds verder spitten. Elaine Sloane verschijnt regelmatig in de gevangenis omdat zij op zoek is naar antwoorden op de moorden van zes meisjes en nummer 7 wordt vermist. Door deze bezoekjes raakt ze bevriend met Lennart.

De Skinner Methode begint in Seattle en deze nieuwe verhaallijn en personages brengen mij even in verwarring. Na deze introductie begin je waar De Donkere Kamer is geëindigd en zit je weer helemaal in het verhaal. In De Skinner Methode worden sommige karakters verder uitgediept en je krijgt een steeds beter beeld van ze. Spanning is continu aanwezig en dit geldt ook voor de psychologische spanning. Prachtig is het hoe de vele lijntjes die het verhaal in zich heeft tot op de bodem zijn uitgediept en samenwerken. Tijdens het lezen wordt je regelmatig verrast door nieuwe ontwikkelingen waardoor je steeds meer in de ban geraakt van dit ingenieuze verhaal. Je blijft geboeid tot aan de laatste blz.

Na het geweldige debuut van De Dode Kamer die iedereen heeft versteld doen staan heeft Bronja de lat voor zichzelf hoog gelegd. Met De Skinner Methode bewijst Bronja dat de lat nog hoger kan, dit belooft wat voor de ontknoping van het derde deel in Project X.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten