25-12-15

Recensie: Grijze magie - Jaye Wells

Titel: Grijze magie
Auteur: Jaye Wells
Recensie: Miranda
Genre: Urban 
ISBN: 9789026137877
400 pagina's | Uitgeverij De Fontein | november 2015

Jaye Wells:
Jaye Wells is USA Today-bestsellerauteur van urban fantasy en crime. Als ze niet schrijft, reist ze graag, drinkt goede whisky en onderneemt enge dingen (om die ervaringen vervolgens in haar boeken te verwerken). 

Het verhaal:
In een maatschappij waarin magie even verslavend is als drugs, probeert de 28-jarige Kate Prospero makers en verspreiders van illegale 'grijze' magie achter de tralies te krijgen. Zelf kent ze die wereld maar al te goed: ze groeide op als het nichtje van een van de kartelbazen. Een nieuwe variant van grijze magie die tot moorden aanzet, betekent voor Kate de carrièrestap waar ze lang op heeft gewacht, maar als haar ex-vriend een van de verdachten blijkt te zijn zal ze haar relatie met hem en met grijze magie opnieuw moeten definiëren.

Recensie door Miranda:
Grijze magie kreeg ik als verrassing opgestuurd door Fontein. Waarvoor hartelijk dank! Grijze magie valt onder zogenaamde Urban Fantasy. Een subcategorie waar ik meteen verknocht aan was na het lezen van Onder de maan van Patricia Briggs. Ondanks mijn 'te lezen' stapeltje kon ik deze parel niet weerstaan. Ben erg blij dat ik meteen erin ben begonnen. Grijze magie is het eerste deel van de Kate Prospero reeks. Deel 2 Blauwe maan komt in januari 2016 uit.

Kate Prospero is wijkagente, tijdens een ronde stuit zij op een vrouwelijk lijk, meteen zet zij de achtervolging in op de dader. Met alle gevolgen van dien. De dader blijkt verslaafd te zijn aan een nieuw soort magisch drankje, welke Grijze wolf word genoemd. Deze zorgt voor een onstilbare honger naar bloed. Maar dat niet alleen, de verslaafde transformeert in een weerwolfachtig wezen. 

Na deze aanval krijgt Kate een  baan aangeboden bij de speciale eenheid MEA. Hun behandelen alle magie-gerelateerde zaken. Zij nemen Kate aan daar zij vroeger opgeleid is in grijze magie. Haar oom Abe was één van de vooraanstaande kartels in Babylon. 10 jaar eerder is zij samen met haar broertje Danny eruit gestapt. In eerste instantie wordt Kate niet serieus genomen door haar mede-collega's. Vooral Morales heeft het op haar gemunt. Maar naarmate hun meer met elkaar samenwerken lijkt er meer en meer tussen beide te ontstaan.

Nu Kate bij de MEA zit is het o.a haar taak om de maker van Grijze wolf te vinden. Maar nadat er een lijk gevonden wordt bij het bedrijf van haar ex-vriend John Volos begint de ellende pas echt.

Grijze magie is niet meer weg te denken in deze wereld. Zelfs taxi's rijden op magische drankjes! Mensen nemen magische drankjes in om mee af te vallen, er mooier uit te zien en vruchtbaarder te worden. Alles is mogelijk. Maar ook heeft het een keerzijde. Mensen raken eraan verslaafd, het is een nieuw soort drugs waartegen gevochten moet worden.

Urban Fantasy heeft met Grijze magie een nieuw pareltje bij. Weer kan er genoten worden van een magisch boek met een stoer, niet bang aangelegd karakter, welke van haar hart geen moordkuil maakt. Kate Prospero komt echt tot leven in het boek. Zo goed zijn de karakters uitgewerkt. Je voelt haar afkeer voor magie maar tegelijkertijd ook een soort affiniteit ermee. De relatie welke met collega Morales groeit, en de liefde die zij ondanks alles nog voor John Volos heeft spat van de bladzijden af. Zodra de actie begint kun je niet meer stoppen met lezen. Door en door tot diep in de nacht. Wat zou het geweldig zijn wanneer hiervan een televisieserie komt. Nadat je ieder letter van het boek verslonden hebt blijf je voldaan achter. Ik kan niet wachten tot januari 2016!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten