29-12-15

Recensies: Sky - Ellen Lina

Titel: Sky
Auteur: Ellen Lina
Recensies: Natasja, Clasien, Marjon
Genre: Chicklit
ISBN: 9789086602964
328 pagina's | Uitgeverij Ellessy | november 2015

Ellen Lina:
Ellen Lina-Rink werd in 1983 geboren in Arnhem, waar ze jaren heeft gewoond en gewerkt. Sinds begin 2013 woont ze met haar gezin op Curaçao. De roman 'Sky' is haar derde boek. Eerder verschenen de romans 'Vasthouden!' en 'Ooit zal ik je weer zien'.

Het verhaal:

De tweeëndertigjarige Elisa Verhaag is op haar zestiende moeder geworden van Sky. Het moederschap gooide haar leven behoorlijk overhoop, zeker omdat ze niet kon rekenen op enige steun van haar vriend Julian Sanders. Hij verliet hen toen Sky drie maanden oud was. Sky groeit op tot een eenzaam meisje, worstelend met haar grote intelligentie en sociale isolement. Wanneer ze een online vriendje krijgt, raakt ze geïnteresseerd in de relatie van haar vader en moeder. Ineens wil ze informatie over Julian en pubert ze erger dan ooit. Elisa voelt dat ze de grip aan het verliezen is. Alles wat ze achter zich had gelaten, wordt weer overhoop gehaald. Wanneer Sky uiteindelijk contact zoekt met Julian en dit niet gaat zoals ze had gehoopt, loopt de situatie uit op een regelrechte nachtmerrie. Elisa komt er al snel achter dat dit niet alleen aan Julian te wijten is. Sky's mentrix komt met een schokkende onthulling. Het brengt Julian hoe dan ook weer terug in Elisa's leven en de verschillen tussen hen blijken inmiddels groter dan ooit.

Recensies:


Natasja:

Ik mocht dit boek lezen als recensie exemplaar voor The Book Girl en kreeg het toegestuurd door Ellen Lina zelf: bedankt dat ik het mocht lezen.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik me in alle bochten heb moeten wringen om het pdf bestand te kunnen lezen, maar ik moest en zou het lezen, zeker omdat ik toen ik er eenmaal in begonnen was niet meer te stoppen was, ik vloog van de reader naar de pc, om uiteindelijk verder te kunnen lezen op een tablet van mijn man. Maar wat was het de moeite te waard. Helemaal top dit boek.


Dit is een verhaal dat je helemaal meeneemt in de levens van Sky, Elisa en Julian. De stukjes worden erg goed afgewisseld en sluiten perfect op elkaar aan, zodat je alles wat vroeger is gebeurd met zowel Elisa als Julian zo goed gaat begrijpen. Ik ben in dit boek begonnen en eigenlijk (tussen het slapen en mijn werk) niet meer gestopt, op de één of andere manier greep dit boek me zo aan dat ik het niet meer los kon laten.


Een prachtig boek wat erg beeldend wordt verteld, zo aangrijpend en toch ook met een bepaalde luchtigheid geschreven. Je gaat van iedereen houden en krijgt een mooi beeld van de wijk waarin Elisa met haar dochter Sky leeft, een wijk waar iedereen voor elkaar klaar staat. Ook de vele problemen met de social media waar de jeugd vaak tegen aan loopt tegenwoordig komt hier goed in terug.  Waar het boek over gaat staat al erg duidelijk op de achterkant van het boek, dus ga ik weinig over zeggen verder, want ik ben bang dat ik dan niet uitgepraat raak over het boek. Aanrader.


Clasien:
Sky, een verhaal dat mij niet meer losliet, één van de mooiste romans die ik sinds lang heb gelezen. Een heftig liefdesverhaal, met grote gevolgen voor de toekomst. In dit boek lees je zowel het verhaal van de moeder, als van de dochter. Ellen Lina is een schrijfster van topklasse, ze ontroert je, sleurt je mee, treft je, laat je achter met een zucht als je haar boek dichtslaat.

Elisa Verhaag nu 32 heeft in haar jeugd een keuze gemaakt die haar verdere leven op haar kop zette. Op 16-jarige leeftijd bevalt ze van een dochter "Sky". Smoorverliefd op Julian de vader. Maar alles loopt anders dan gepland.

Sky nu 16 leeft een eenzaam leven met haar alleenstaande moeder Elisa. Heeft een hoog IQ maar heeft geen vrienden. Wanneer ze aandacht krijgt van een jongen verandert haar leven in een hel. Elisa weet zich geen raad en keert zich tot Julian.

Twee verhaallijnen, je leest over de 16-jarige Elisa, haar verliefdheid, de gevolgen. Daarnaast lees je over het leven van Sky. Je gaat van mensen houden, anderen haat je.  Je belandt in een rollercoaster van emoties, woede, verdriet, leeft mee met de personages die levensecht zijn neergezet. Een aanrader, lees dit boek je zult er geen spijt van hebben.


Marjon:
Ik ontving het boek als recensie-exemplaar van de uitgeverij, waarvoor hartelijke dank! Wat een prachtig boek. Wat vooral opvalt is dat de karakters zo goed zijn uitgewerkt. Dat maakt dat je over echte mensen aan het lezen bent. Alsof het boek een waargebeurd verhaal verwoordt. Elisa, Sky en ook Julian vormen een onverbrekelijke driehoek, maar toch gaat er heel veel mis. Mensenlevens lopen soms zo anders dan verwacht en dat heeft grote gevolgen. Sky heeft veel wijsheid in pacht en zij zet dan ook grote veranderingen in beweging. Ik begon in het boek en kon het niet meer wegleggen. De schrijfstijl is heel toegankelijk, het verhaal mooi, er is heel veel diepgang en je kan alleen maar verder lezen. Prachtig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten