28-02-15

Recensie: Aquamarijn - Lilian Schneider

Titel: Aquamarijn
Auteur: Lilian Schneider
Recensie: Clasien
Genre: Literaire Thriller
ISBN: 9789054522911
164 pagina's | Uitgeverij Passage | oktober 2014

Lilian Schneider:
Lilian Schneider (1965) publiceerde tot nu toe tal van losse verhalen in bundels en tijdschriften als Azra Magazine, Flair en Linda Magazine. Ze is onder meer een van de dames achter Elle van Bohemen. Aquamarijn is haar debuut.

Het verhaal:
De negenendertigjarige Silke heeft het op het eerste oog goed voor elkaar. Ze is getrouwd, heeft een puberzoon en woont in een nette buurt, met leuke buren. Maar het is allemaal schone schijn. Silke voert een innerlijke strijd met haar beladen verleden en er is een eerste kind, waar niemand iets van afweet. Als ze via haar werk voor een lifestyle glossy de aantrekkelijke Paul van Zanten ontmoet, stort ze zich in een hartstochtelijke affaire. Tegelijkertijd volgen onverklaarbare, bedreigende voorvallen elkaar in rap tempo op. Wie is toch die onbekende, die haar steeds dichter nadert?

Recensie door Clasien:
Dit is een literaire thriller, maar zonder moord en doodslag. In deze thriller gaat het over stalken. Silke, een negenendertigjarige getrouwde moeder, lijkt het voor de wind te gaan. Maar niemand weet van haar verleden. Twintig jaar geleden is er tijdens een vakantie in Frankrijk iets ergs gebeurt met grote gevolgen voor Silke, die ze altijd nog met zich meedraagt. Wie stalkt haar, door middel van stilzwijgende telefoontjes, sms'jes en post. Sms'jes die alleen een tijdsbestek aangeven. Dit boek vond ik niet superspannend, maar leest heerlijk weg. Ook de personages worden goed beschreven. Silke vind ik te gemakkelijk met haar problemen omgaan, hierdoor wordt de spanning enigszins uit het verhaal gehaald. 

27-02-15

Recensies: Een grijs verleden - Sandra Berg

Titel: Een grijs verleden
Auteur: Sandra Berg
Recensie: Clasien, Marjon
Genre: Chicklit
ISBN: 9789020529142
224 pagina's | Uitgeverij Kok | november 2008

Sandra Berg:
Top-auteur Sandra Berg heeft al heel wat prachtige titels op haar naam staan. Sandra woont in Zweden en dat land gebruikt ze graag als decor voor haar eigentijdse romantische familieromans, spannende thrillers en heerlijke liefdesromans, die razend populair zijn bij vrouwen van alle leeftijden. Sandra Berg is genomineerd voor de Valentijnprijs 2015. Daarnaast werd ze eerder ook genomineerd voor de Gouden Strop. In de bibliotheken behoort ze al jaren tot de uitleentoppers. 

Het verhaal:

Is die vage herinnering een droom of werkelijkheid? Het verleden herleeft! Rosa is getrouwd en moeder van de zesjarige Sabine. Ze is opgevoed door haar moeder en stiefvader, omdat haar vader wegging toen ze vier was. Als ze bij haar moeder praat over haar vroege kinderjaren, kan ze zich eigenlijk niets herinneren van de tijd voor haar zesde levensjaar en realiseert ze zich dat ze eigenlijk alleen die verhalen van haar moeder kent. Het brengt onrust in het leven van Rosa. Tot voor kort had ze een goed huwelijk met Lex, maar ze lijkt afstand te nemen, slaapt erg slecht, heeft nachtmerries en kan Lex’ aanraking nauwelijks verdragen. Ze begrijpt niet waar het vandaan komt. Dan merkt ze voor het eerst dat er een vrouw is die haar bespiedt. Ze weet niet wie het is, maar het beangstigt haar. En tegelijk beseft ze dat de gestalte iets bekends heeft. Als ze met haar in gesprek raakt brengt zij het verleden van Rosa weer bij haar terug, maar komt ook de herinnering aan een afschuwelijke gebeurtenis naar boven. Rosa besluit haar moeder te confronteren met het échte verhaal. Dat blijkt het begin van het herstel voor Rosa’s verleden én haar heden! 


Recensies:
Clasien:
Een prachtig romantisch, met veel gevoel geschreven verhaal over Rosa die wanneer haar dochtertje zes jaar is nachtmerries krijgt die ze niet kan verklaren. Haar therapeut zegt haar dat ze terug moet gaan in haar verleden en hierdoor wordt ze geholpen door een vrouw waarvan zij allen de naam weet "Sanne". Ook al was het mij al snel duidelijk waarom Rosa de nachtmerrie's had, heeft me dat absoluut niet tegengehouden om het verhaal, met een brok in mijn keel, te lezen. Het is goed opgebouwd. Stukje voor stukje komt de waarheid naar voren. Ik heb het einde met kippenvel gelezen. 

Marjon:
Een verrassend goed boek, met een vrij heftig thema. Rosa heeft geen idee wat er met haar aan de hand is als ze nachtmerries krijgt en problemen met haar man. Op dat moment verschijnt er ook een schim uit haar verleden in haar leven. Dankzij haar man zoekt ze hulp en wordt haar verleden ontrafeld. Pas dan kan ze verder. Je leeft als lezer met haar mee, voelt bijna wat zij voelt en wil maar twee dingen: weten wat er nu eigenlijk is gebeurd én dat het weer goed komt met Rosa. Rosa's verwarring en angsten zijn goed neergezet, zo ook de reactie van haar moeder. Het verhaal komt heel realistisch over en leest ook nog eens goed weg. Ik kon het boek moeilijk wegleggen. Aanrader! En wat is Sandra Berg eigenlijk een veelzijdige schrijfster!

26-02-15

Recensie: De zomer aan het meer - Erica James

Titel: De zomer aan het meer
Auteur: Erica James
Recensie: Marion
Genre: Roman
ISBN: 9789032514693
432 pagina's | Uitgeverij De Fontein | april 2014

Erica James:
Erica James heeft al veel bestsellers op haar naam staan en wordt geprezen om haar meeslepende romans, waaronder Beloofd is beloofd, Kind van haar vader en Een huis vol vrienden. Er zijn al meer dan 260.000 van haar boeken verkocht in Nederland en België. Ze schrijft over echte mensen in herkenbare situaties en dat heeft haar een grote groep fans opgeleverd.

Het verhaal:
Het begon allemaal met een uitnodiging voor een bruiloft. Als Floriana niet net de uitnodiging had gekregen waarin de liefde van haar leven aankondigde te gaan trouwen, dan had ze wellicht die auto niet over het hoofd gezien. Als ze die auto niet over het hoofd had gezien, dan hadden twee volslagen vreemden nooit haar hand vast hoeven houden (Esmé, gepensioneerd bibliothecaresse) en de ambulance hoeven bellen (Adam, projectontwikkelaar). Als ze Esmé en Adam niet had leren kennen, dan had ze nooit de moed op kunnen brengen om naar die bruiloft in Italië te gaan. En als Esmé niet haar nieuwe vrienden had willen helpen, dan was ze nooit teruggekeerd naar de plek waar ze zestig jaar geleden haar eerste liefde ontmoette. Ze heeft altijd willen weten wat er is gebeurd met de man die haar hart veroverde, en nu is het tijd om eindelijk dat hoofdstuk van haar leven af te sluiten. Aan het Comomeer in Italië ontdekken Floriana, Adam en Esmé dat je je verleden los moet kunnen laten om je toekomst te omarmen.

Recensie door Marion:
Het boek gaat in het kort over een bijzondere vriendschap die plotseling ontstaat tussen een oude vrouw (Esmé), een jonge meid (Floriana) en een man (Adam). Een onoplettend moment van Floriana, tijdens het oversteken van de straat, zorgt voor diepgaande gesprekken en een avontuur in Italië.

Floriana ontvangt na een lange tijd geen contact te hebben gehad met haar beste vriend Sebastiaan (Seb), een uitnodiging voor zijn bruiloft. Doordat deze onverwachte brief in haar hoofd blijft spoken, let ze even niet op en voor ze het weet wordt ze wakker op het asfalt met naast haar twee omstanders die het ongeval hebben zien gebeuren. Adam, een druk bezette projectontwikkelaar en Esmé, een oudere maar liefdevolle vrouw blijven bij haar totdat ze weggebracht wordt met de ambulance. Het loopt gelukkig allemaal goed af en het contact tussen hun drieën lijkt te zijn bepaald door het lot. Adam blijkt het pand naast Esmé te hebben gekocht, Floriana is uitgenodigd voor een bruiloft in Italië in de buurt van het Comomeer en Esmé vertelt verhalen over haar jeugdliefde die ze heeft ontmoet bij ditzelfde meer. Samen besluiten ze uiteindelijk om de reis naar Italïe te maken. Het heden en het verleden wisselen elkaar af en je komt steeds meer te weten over de hoofdpersonen in het boek. Doordat alles er zo natuurlijk en vanzelfsprekend aan toegaat, leef je vanzelf  met al hun dagelijkse bezigheden en gedachten mee. Tijdens het lezen komt het idee achter het verhaal duidelijk naar voren ‘’Soms moet je het verleden los kunnen laten om je toekomst te omarmen’’.

Ik vond het echt een heel mooi verhaal. Aan het begin van het verhaal vraag je jezelf af waar het allemaal op uit zal lopen, je wilt doorlezen, weten hoe alles uiteindelijk op z’n plek zal vallen. Het is vooral bijzonder om te zien dat drie totaal verschillende mensen elkaar tegenkomen en uiteindelijk op een hele mooie manier goed bij elkaar passen, elkaar steunen en er altijd voor elkaar zijn.

25-02-15

Recensies: Selfie - Caja Cazemier

Titel: Selfie
Auteur: Caja Cazemier
Recensie: Clasien, Marjon
Genre: Jeugd
ISBN: 9789021673301
192 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | januari 2015

Caja Cazemier:
Na de middelbare school studeerde Cazemier Nederlandse taal- en letterkunde. Tijdens haar studie besteedde ze veel aandacht aan jeugdboeken. Na haar studie werkte Cazemier twaalf jaar als lerares Nederlands. Sinds 2002 besteedt ze al haar tijd aan het schrijven van boeken. Cazemier schrijft voor jongeren tussen de 11 en 16 jaar. Haar verhalen gaan over school, ouders, vriendjes, eenzaamheid, verliefd zijn, seksualiteit, onzeker zijn, je anders voelen, (online) pesten en (internet)verkering. Over al die dingen die een jongere mee kan maken. Haar boeken zijn realistisch en actueel. Naast fictie schrijft ze ook informatieve boeken. Voor haar boek Vamp ontving ze in 2008 de Prijs van de Jonge Jury. 

Het verhaal:
Mirte baalt van haar ouders. Die behandelen haar als een klein kind, vindt ze. Dus als ze via social media een wat oudere jongen ontmoet die haar 'een mooie vrouw' vindt, voelt ze zich eindelijk begrepen en serieus genomen. Elke dag appt ze met Twan, en algauw wil hij ook skypen. Mirte gaat helemaal op in haar internetliefde. Maar dan wil Twan meer van haar zien, meer bloot. En hij wil haar in het echt ontmoeten... Gaat ze hierop in? En is Twan wel de jongen die hij zegt te zijn?

Recensies:

Clasien:
Het boek Selfie is gebaseerd op het boek Vamp dat Caja Cazemier reeds in 2007 schreef. Eigenlijk was het de bedoeling om dit verhaal te updaten, maar omdat het nog steeds een actueel onderwerp is, schreef ze een heel nieuw verhaal. In dit verhaal gaat het over het nieuwe verschijnsel "Grooming", het dwingen van minderjarige meisjes om via de webcam seksuele handelingen te verrichten. De mobiele telefoon, laptop en computer zijn er de oorzaak van dat vele meisjes in deze situatie belanden via WhatsApp, Instagram etc. 

Mirthe gaat met haar beste vriendinnen Lauren en Puck voor de gein een keertje op Tinder, een online datingsite. Hier kun je een match maken met iemand die dezelfde dingen leuk vindt als jij. Mirthe maakt zo kennis met Twan, een oudere jongen, maar allebei liegen ze over hun leeftijd. Mirthe 14 zegt dat ze 16 is en Twan 31 gaat voor de leeftijd van 22. 

Er ontstaat eerst een vriendschapsband maar Mirthe raakt langzamerhand verliefd en geeft zich steeds meer bloot. Twan manipuleert en bedreigt haar maar Mirthe voelt zich veilig bij deze lange afstandsrelatie via Skype en webcam, ondanks haar twijfels af en toe over de stemmingswisselingen van Twan. Wanneer Twan haar in het echt wil ontmoeten ziet Mirthe geen problemen en gaat ze op zijn uitnodiging in. Dan blijkt dat Twan hele andere bedoelingen heeft en kan Mirthe gelukkig aan hem ontkomen.

Achteraf blijkt Twan al jarenlang meisjes te misbruiken, 100 meisjes heeft hij via internet verleid. Naïeve meisjes, kwetsbaar en onzeker, tussen de 12 en 20  jaar waren een makkelijk doelwit, nieuwsgierig naar seksualiteit. De zedenpolitie heeft hem opgepakt. 

Dit verhaal heeft een goed einde, omdat Twan de foto's en filmpjes alleen voor eigen gebruik had. De ellende was niet te overzien geweest als deze online waren gekomen...


Marjon:
Dit boek mag dan voor 12 jaar en ouder bedoeld zijn; ik heb het als volwassene ademloos zitten lezen. Het was niet meer weg te leggen. Je weet dat dit soort dingen gebeuren en heel vaak ben ik dankbaar dat ik niet in deze tijd opgroei. Caja heeft de kwetsbaarheid van de 14-jarige Mirte heel goed neergezet. Ze gaat echt leven in je verbeelding en je voelt haar kwetsbaarheid. Gelukkig heeft ze een goede liefdevolle basis, anders had het ook anders kunnen aflopen. Ook het verhaal van haar vriendin, die niet meer tegen de druk van Social Media kan is heel goed neergezet en dat is absoluut een probleem van deze tijd (ook bij sommige volwassenen denk ik). Voor ouders van opgroeiende kinderen nu moet het heel zwaar zijn om bij te blijven waar je kind mee bezig is. Dat komt iets minder aan bod, maar het is tenslotte een boek voor jongeren. Na afloop van het verhaal komen nog wat tips en worden de andere boeken van Caja beschreven. Aanrader!

24-02-15

Recensies: Het meisje met alle gaven - M.R. Carey

Titel: Het meisje met alle gaven
Auteur: M.R. Carey
Recensie: Coenraad, Marion
Genre: Literaire Thriller
ISBN: 9789400505247
448 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | februari 2015

M.R. Carey:
M.R. Carey is de schrijver van verschillende graphic novels. Hij schreef onder meer mee aan beroemde superheldenseries als X-Men en Fantastic Four en heeft ook enkele romans en Hollywood-filmscripts op zijn naam staan. Het meisje met alle gaven is de eerste thriller van zijn hand die in het Nederlands verschijnt.

Het verhaal:
Elke ochtend wacht Melanie in haar cel tot ze wordt opgehaald en naar het klaslokaal wordt gebracht. Als ze aan de beurt is, houdt Sergeant haar onder schot terwijl twee van zijn mannen haar in de rolstoel vastgespen. Ze vinden haar niet aardig, denkt ze. Ze grapt dat ze niet zal bijten. Maar niemand lacht.

Recensies:

Coenraad:
Het meisje met alle gaven speelt zich af in Engeland in de toekomst (ongeveer 20 jaar vanaf nu). Het verhaal heeft verschillende verhaallijnen. In het ene verhaallijn is er een ziekte uitgebroken die de mensen in monsters verandert,  de andere verhaallijn gaat over Melanie, een meisje dat iedere morgen zit te wachten in een rolstoel om naar haar klaslokaal gebracht te worden. Door sergeant Parks en 2 van zijn soldaten wordt ze vastgebonden en ze houden haar onder schot. Melanie denkt dat ze haar niet aardig vinden en maakt grapjes zoals ik zal jullie niet bijten hoor. Melanie heeft een ijzersterk geheugen en is zeer leergierig. Miss Justineau is haar favoriet en kijkt ook iedere week uit naar de dag dat ze les geeft. Pandora en mythische wezens vind Melanie zeer interessant. Melanie droomt ook vaak over wat ze zal gaan doen als ze groot is en vertelt dit ook aan Miss Justineau.

Als je aan het boek begint heb je een bepaalde verwachting van het verhaal, maar niets is zoals ik dacht dat het zou zijn. In het verhaal zitten meerdere karakters die een zeer belangrijke rol spelen in het geheel. Tijdens het lezen groeien de karakters uit naar mensen die je mag of niet mag. Ook je fantasie wordt goed geprikkeld, vooral de verhaallijn waar de Hongers en de Jonkers een zeer belangrijke rol spelen. Dit heeft tot gevolg dat dit gedeelte van het verhaal naar de sciencefiction kant neigt. Verschillende karakters met allemaal een eigen belang in het verhaal. Caroline Caldwell is zo iemand die een heel ander belang bij alles heeft omdat ze als onderzoekster/wetenschapster werkt op de basis waar Melanie en de anderen gestationeerd zijn. Nieuwsgierig blijf je het verhaal lezen en regelmatig word je beloond met een prachtige wending in het verhaal. De spanning wordt goed opgebouwd en er wordt niets te vroeg prijsgegeven, integendeel zelfs. Maar alle losse stukjes die je tijdens dit boek tegenkomt vallen aan het einde mooi in elkaar en maken er één mooi geheel van. De schrijfstijl is boeiend en verfrissend en geven de karakters hun eigen ik, die blijven groeien gedurende het gehele verhaal. Ik denk dat er een mooie en spannende film van gemaakt kan worden. Van mij mag dit!


Marion:
Het is een gruwelijk spannend en meeslepend boek. Zodra je de titel leest begint je fantasie al op hol te slaan, wie is dit meisje en wat voor gaven heeft ze. Achter op het boek staat  ‘’niet elke gave is een zegen’’, ook dit roept vragen op.

Het boek begint gelijk met een inleiding over Melanie. Melanie is meisje van 10 jaar, maar niet zomaar een meisje. Ze leeft net als vele andere jongere kinderen onder bewaking in een Cel en soms mogen ze hieruit om de lessen te volgen. De lessen van Juf Justineau vind Melanie het leukste, zij gaat later ook een belangrijke rol in het verhaal spelen. Melanie is ook het belangrijkste proefobject van Dokter Caldwell, de dingen die zij van plan is met Melanie en met alle andere kinderen wil je liever niet weten. Maar als je jezelf het laboratorium voorstelt van dokter Caldwell, moet je denken aan allerlei potten sterk water met daarin ledematen in klein formaat.

Het is zo’n 20 jaar naar de Breakdown en de hele wereld is veranderd. Er heerst een soort schimmel dat in sommige mensen leeft, die andere kunnen besmeten door een beet. De besmette bevolking wordt ook wel ‘’De hongers’’ genoemd, zij krijgen namelijk bij het ruiken van mensen een enorme honger, waarbij hun kaken strak gaan staan en alleen nog maar happen richting hun maaltijd, niets houdt hen tegen.  De kinderen die gevangen zijn in hun cellen op een bewaakte legerbasis, zijn ook besmet met deze schimmel, maar op hen lijkt het een ander effect te hebben. Hun hersenen functioneren nog enigszins normaal en soms zelfs buitengewoon, zoals bij Melanie die alles in zich opneemt en onthoudt.

Het begin is een soort inleiding over de wereld waarin men nu leeft, na een invasie van Hongers en Jonkers die de basis binnen vallen, begint een nog groter avontuur. Een avontuur met Sergeant Parks, een mede soldaat, dokter Caldwelo, Juf Justineau en Melanie. Zij moeten zien te overleven op hun reis richting de mogelijk nog bewoonde wereld en zonder bescherming door het land, waar overal de dood op hun wacht in de vorm van Hongers. En dan hebben ze ook nog een hongerkind, namelijk Melanie mee op reis. Zeker wanneer de beschermende spray die hun mensenvlees geur maskeert opraakt, lijkt dit een groot probleem te worden.  Niets is wat het lijkt in dit boek, er speelt zich veel meer af in het verhaal dan je in eerste instantie denkt.

De titel sprak mij vanaf het begin aan en ook bij mij ging mijn fantasie alle kanten op, maar toen ik begon met lezen dacht ik gelijk dat het een zombie-achtig verhaal zou worden, waar je ook aandenkt bij mensen die eigenlijk dood zijn, maar toch nog rondlopen en je willen opeten. Van echte Zombie verhalen moet ik niks weten, maar dit verhaal was anders en bleef toch mijn aandacht trekken tot het einde. Er zit gewoon zoveel meer in dit verhaal dan alleen proberen te overleven tussen half levende mensetende wezens. Er zit spanning in, de emoties zijn goed uitgewerkt, je gaat meeleven met de personen, je leest over wetenschap en banden die ontstaan tussen verschillende partijen. Het boek is zeker de moeite waard om te lezen!

23-02-15

Recensie: Mijn eerste lijk is gelukkig vers - Pascale Bruinen

Titel: Mijn eerste lijk is gelukkig vers
Auteur: Pascale Bruinen
Recensie: Marjon
Genre: Mens & Maatschappij
ISBN: 9789026136832
352 pagina's | Uitgeverij De Fontein | januari 2015
Pascale Bruinen:
Pascale Bruinen is officier van justitie. Ze schrijft een wekelijkse column over haar werk in Algemeen Dagblad. Ook heeft ze artikelen geschreven voor Fabulous Mama Magazine en is ze een enthousiast blogger.

Het verhaal:
Welke gevoelens, emoties en twijfels gaan er schuil achter die strenge zwarte toga van de officier van justitie? Met een open en eerlijke blik beschrijft Pascale Bruinen haar spannende, grappige en vaak indringende ervaringen tijdens strafzittingen, nachtelijke diensten en het leiden van opsporingsonderzoeken van de politie. In Mijn eerste lijk is gelukkig vers laat zij zien dat ze als officier van justitie dan wel ‘één en ondeelbaar’ is maar dat ze als persoon en auteur juist de som van drie delen is: magistraat, mens en moeder. Met dit boek opent ze een deur naar een wereld die tot voor kort hermetisch gesloten bleef.

Recensie door Marjon:
Wat een bijzonder boek. Ik had geen flauw idee wat de taken van een Officier van Justitie zijn, behalve dat ze een dader gestraft probeert te krijgen... Hoe simpel. Nee, het gaat veel verder dan dat. De taken van zo'n Officier zijn heel uitgebreid. Pascale stapt na een screening procedure over van advocaat zijn naar Officier van Justitie zijn. In dit boek vertelt ze hoe dat allemaal in zijn werk ging en wat ze allemaal beleeft binnen haar beroep. Ik heb gelachen, maar ook gehuild, omdat veel schrijnende gevallen ook echt raken. Dat komt door haar prettige manier van vertellen. Er is wel een minpunt: er zijn veel noten en die worden pas achterin het boek verklaard. Ik zou het prettiger vinden als dat per hoofdstuk wordt verklaard. Omdat je nu steeds heen- en weer bladert. Daar hield ik op een gegeven moment mee op, waardoor ik toch hier en daar iets niet direct begreep. Plaats je zoiets aan het eind van elk hoofdstuk weet je nog waar het betrekking op heeft. Maar dat is dan ook alles; ik kan iedereen dit fantastische boek aanraden!

22-02-15

Recensie: Radslag - Jennifer DuBois

Titel: Radslag
Auteur: Jennifer DeBois
Recensie: Coenraad
Genre: Roman
ISBN: 9789047204374
398 pagina's | Ambo|Anthos Uitgevers | april 2014
Jennifer DuBois:
Jennifer duBois (1983) studeerde politicologie, filosofie en literatuur en gaf les aan Stanford University. Ze schreef artikelen voor onder andere Playboy, The Wall Street Journal, The Missouri Review en The Florida Review. Haar debuutroman A Partial History of Lost Causes won verschillende literaire prijzen, waaronder de Northern California Book Award for Fiction. Tegenwoordig geeft Jennifer duBois les aan Texas State University.

Het verhaal:
Lily Hayes vertrekt naar Buenos Aires om daar een half jaar te studeren. Bij aankomst is ze meteen gefascineerd door alles wat ze ziet. Haar kamergenote Katy is een beetje saai, maar Lily is niet naar Buenos Aires gekomen om met andere Amerikanen vrienden te worden. Vijf weken later is Katy op gruwelijke wijze vermoord in hun huis en Lily is de hoofdverdachte. Haar vader komt direct over, overtuigd van haar onschuld, maar naarmate de zaak vordert, duiken er misleiding, geheimen en verdacht DNA op. Wie is Lily Hayes eigenlijk? 

Recensie door Coenraad:
Lily Hayes gaat naar Buenos Aires om een semester te gaan studeren. Ze is helemaal weg van de stad en alles wat deze te bieden heeft. Ze verblijft in een gastgezin en deelt een kamer met Kathy. Kathy haar kamergenote vind ze saai en dit botst nogal eens. Maar 5 weken later wordt Kathy op een gruwelijke wijze in huis vermoord en dan verandert het leven van Lily compleet....

Radslag is een roman gebaseerd op de zaak van Amanda Knox die in Italië wordt verdacht van moord op haar kamergenoot. Jennifer duBois heeft het verhaal opgebouwd uit een aantal personages die zo allemaal hun eigenaardigheden hebben.  De schrijfstijl is vlot, eenvoudig maar je wordt verrast door mooie invalshoeken in het verhaal. Tijdens het lezen vraag je je continu af; heeft ze het nu wel of niet gedaan. Het psychische wordt in enkele karakters goed  verwerkt. 

Helaas heb ik me in geen enkel personage kunnen verplaatsen en hierdoor bleef het voor mij wat aan de oppervlakkige kant. Ik had verwacht dat ik meer in het verhaal getrokken zou worden, maar dit is jammer genoeg niet gebeurd.

21-02-15

Recensie: Broadchurch - Erin Kelly

Titel: Broadchurch
Auteur: Erin Kelly
Recensie: Clasien
Genre: Thriller
ISBN: 9789022570999
368 pagina's | Uitgeverij De Boekerij | november 2014
Erin Kelly:
Erin Kelly is een bekende Britse auteur. Ze werkte voor het boek Broadchurch nauw samen met schepper Chris Chibnall en kreeg zo toegang tot teksten die niet voor de serie gebruikt werden. Hierdoor heeft het boek nog meer spanning en psychologische diepgang gekregen.

Het verhaal:
Het vreedzame Britse kustplaatsje Broadchurch wordt ruw wakker geschud als de elfjarige Danny Latimer dood wordt aangetroffen op het strand. Als blijkt dat hij vermoord is komen Alec Hardy en Ellie Miller de zaak onderzoeken. Hardy is net gepromoveerd tot inspecteur, de baan waar Miller op rekende. Hij heeft geen band met het dorp, zij is er opgegroeid en kent de mensen door en door. Dat dacht ze tenminste...

Recensie door Clasien:
Toen ik in het boek begon, dacht ik dit is een topper. Het begon geweldig met een moord van een elf-jarige jongen. Beetje raar gezegd, maar ik zat gelijk in het verhaal. Inspecteur Hardy wordt van buitenaf aangenomen en samen met Miller op deze zaak gezet. Hardy heeft al een verleden in ongeveer net zo'n zelfde gebeurtenis, waarin het niet goed afliep. Niemand weet in dit dorp hiervan af, alleen de journaliste Karen die hem achtervolgt. Op een gegeven moment komt de klad in het verhaal en wordt het vreselijk langdradig. Iedereen wordt verdacht, er gebeuren van allerlei dingen die ik niet interessant vond. Ik heb het boek bijna een paar keer weggelegd, maar wou weten wie die moord op zijn geweten had. De samenwerking tussen Hardy en Miller is wel leuk neergezet. Dit had een goed boek kunnen zijn, maar dan met veel minder bladzijdes. Het plot zag ik niet aankomen en maakt dat het boek een goed einde heeft.

20-02-15

En de winnaar is ....

Dankzij Uitgeverij Carrera mocht ik een exemplaar van het boek En dan de liefde van Susan Smit weggeven. Ik zou iedereen die meegedaan heeft aan deze winactie graag een exemplaar van dit boek gunnen, maar helaas .. er kan er maar één de winnaar zijn .... tromgeroffel ...  de winnaar van het boek is.... Nynke-Boudien!


Nynke-Boudien gefeliciteerd! Ik heb je een mail gestuurd met het verzoek om je adresgegevens, zodat de uitgeverij het boek rechtstreeks naar je toe kan zenden. 

Recensie: Ik vind het best - Per Petterson

Titel: Ik vind het best
Auteur: Per Petterson
Recensie: Nynke
Genre: Roman
ISBN: 9789044534283
221 pagina's | Uitgeverij De Geus | november 2014
Per Petterson:
Per Petterson (Oslo, 1952) is een van de grootste hedendaagse Noorse schrijvers en veelvuldig prijswinnaar. Bij De Geus verschenen van hem eerder Kielzog, Heimwee naar Siberië, Ik vervloek de rivier des tijds en de internationale bestseller Paarden stelen. In 2014 werd de roman Twee wegen in De Wereld Draait Door verkozen tot Boek van de Maand. Dit betekende zijn doorbraak in Nederland.

Het verhaal:
Tijdens zijn eerste dag op een nieuwe school maakt Audun geen goede indruk. De jongen komt te laat, heeft moeite met het maken van vrienden en geeft geen antwoord als hij zich moet voorstellen. De verhalen over zijn alcoholische en gewelddadige vader, zijn verongelukte broertje en dakloze periodes houdt hij namelijk liever voor zichzelf. Vijf jaar later komt hij zijn vader tegen tijdens het lopen van zijn krantenwijk

Recensie door Nynke:
Op de cover een blond jongetje in een korte broek; typische jongenskleding uit de jaren zestig en dit klopt ook met de periode waarin dit boek zich afspeelt. Het eerste deel beschrijft een dertienjarige jongen, Audun, die zich moet zien te redden op een nieuwe school. Het tweede deel maakt een sprong in de tijd waarin hij net zijn rijbewijs heeft en vijf jaar ouder is. Het derde deel gaat weer terug naar de dertienjarige jongen en de zomer vlak voor zijn verhuizing en zijn komst op de nieuwe school. Het vierde deel volgt chronologisch op het tweede deel en speelt zich af in de drukkerij waar hij werkt nadat hij gestopt is met school. De sprongen in de tijd zijn goed te volgen. Toch had het verhaal wat mij betreft prima in chronologische volgorde verteld kunnen worden. Voor mij had deze opbouw geen toegevoegde waarde.

Het boek laat me niet achter met een bevredigend gevoel. Het verhaal blijft wat aan de oppervlakte en ik had wel wat dieper in het gevoelsleven van Audun willen duiken. Zijn relatie met zowel zijn vader als zijn moeder had wel wat meer uitgewerkt kunnen worden. De dood van zijn broer wordt een aantal keer aangestipt, maar daar blijft het bij. De omschrijving van het boek doet een veel duidelijker verhaal vermoeden van een verwaarloosde jongen uit een probleemgezin, maar dit komt in het boek zelf niet uit de verf. Per Petterson brak in Nederland door nadat zijn boek Twee wegen tot boek van de maand door ‘De Wereld Draait Door’ werd gekozen. Ook in Twee wegen wordt het gevoelsleven van de hoofdpersonen niet erg uitgewerkt. Als je dat als lezer wel op prijs stelt, dan zal je waarschijnlijk geen fan van Per Petterson worden. 

19-02-15

Recensie: Hotel -1 - Stephan van Deelen

Titel: Hotel -1
Auteur: Stephan van Deelen
Recensie: Clasien
Genre: Roman
ISBN: 978-90-822646-0-9
572 pagina's | Uitgeverij Deelenboek | oktober 2014

Stephan van Deelen:
Stephan van Deelen is geboren in Veghel waar hij zijn jeugd en middelbare schooltijd heeft doorgebracht. Na een studie journalistiek in Zwolle is hij in deze stad blijven wonen en werken. Behalve reisverhalen, korte verhalen, een toneelstuk en columns heeft hij zich toegelegd op het schrijven van romans. Op dit moment is hij bezig aan een nieuwe roman die naar verwachting eind 2015 zal verschijnen. 
Het verhaal:
Als Chris Holm, micro-biochemicus, per trein laat arriveert in een verregende stad is zijn gereserveerde hotel gesloten. Gelukkig wijst iemand hem op een ander hotel vlakbij, en om middernacht wordt hij daar koud en nat binnengelaten. De volgende ochtend na het ontbijt blijkt uitchecken minder eenvoudig dan het zou moeten zijn. Niets in "Hotel -1" is wat het lijkt. Zijn verblijf gaat langer duren dan hij van tevoren had gedacht, en langzaam maar zeker wordt duidelijk welke prijs hij moet betalen om het hotel te mogen verlaten. Is Chris beland in een droom of is het een onwerkelijke werkelijkheid?
Recensie door Clasien:
Stephan van Deelen schreef met zijn debuutroman Hotel - 1 een verhaal dat anders is, hier zijn er geen twaalf van in een dozijn. Ik weet niet of het genre roman op zijn plaats is, de schrijver vertelt met zoveel fantasie, verweven door de werkelijkheid, dat dit boek ook makkelijk onder het genre Fantasie zou kunnen vallen.

Stephan van Deelen geboren in Veghel, schreef al meerdere reisverhalen, korte verhalen en zelfs een toneelstuk. Dit is zijn eerste echte "dikke" boek. Uit betrouwbare bron weet ik dat hij nu aan zijn tweede boek bezig is.

Hotel -1 gaat over Chris Holm, die voor een gesloten deur van zijn gereserveerde hotel komt te staan. Op aanraden van een voorbijganger komt hij terecht bij Hotel -1. Gelijk al krijg je het gevoel dat er hier iets niet klopt. Tijdens het ontbijt leert hij mensen kennen die hem doen denken aan reeds overleden belangrijke personages zoals: de Kennedy’s, Ma, Julius 2 en Hitler deze verblijven al geruime tijd in het hotel. Het blijkt een ver gissing te zijn dat Chris in dit hotel is binnengelaten, hij werd aangezien voor de boodschapper. Dit heeft grote gevolgen, omdat hij nu niet meer weg kan. Dit is voortaan zijn thuis. Chris mag dit mysterieuze hotel pas verlaten als hij aan een onmogelijke opdracht kan voldoen. Zoals één van de gasten tegen Chris zegt: "Ik weet niet of je ooit vrij komt, maar als je accepteert wie je bent en waarom je hier bent wordt de pijn minder".

Stephan beschrijft de situaties, dialogen en personages tot in de kleine details. Soms had ik hier moeite mee. Dit boek is te bestellen via Uitgeverij Deelenboek

Ik heb Stephan van Deelen persoonlijk ontmoet toen hij spontaan dit boek als recensie-exemplaar bij mij thuis langs kwam brengen. Bedankt hiervoor.

18-02-15

Recensie: Tweede leven - SJ Watson

Titel: Tweede leven
Auteur: SJ Watson
Recensie: Clasien
Genre: Literaire Thriller
ISBN: 9789041417251
399 pagina's | Ambo|Anthos Uitgevers | februari 2015

SJ Watson:
Watson werd geboren in Stourbridge, in de West Midlands. Na zijn studies aan de Universiteit van Birmingham verhuisde hij naar Londen, waar hij in diverse hospitalen werkte en zich specialiseerde in de diagnose en behandeling van slechthorende kinderen. 's Avonds en in het weekend schreef hij fictie. In 2009 werd Watson geaccepteerd voor de eerste cursus Writing a Novel aan de Faber Academy. Het resultaat was zijn debuutroman Voor ik ga slapen.

Het verhaal:
In Tweede leven van SJ watson wordt Julia geconfronteerd met de gewelddadige dood van haar zusje Kate in Parijs. Van Kates huisgenote en beste vriendin hoort ze over het dubbelleven dat Kate leidde. Wanneer Julia dit tweede leven van haar zusje onderzoekt, ontmoet ze de charmante en mysterieuze Lukas. Julia s zoektocht wordt steeds obsessiever en ze belandt in een levensgevaarlijke wereld.

Recensie door Clasien:
Dit is een steengoed boek, heerlijk vlot leesbaar, constante onderliggende spanning en een onverwacht plot. 

De voorkant is prachtig "Een kattenkop" die staat voor meerdere levens. De titel Tweede leven is perfect gekozen. Julia leeft haar tweede leven. Haar eerste leven was in haar jeugdjaren, verslaafd aan drugs, woonde ze in Berlijn met haar liefde Marcus , die daar aan een overdosis overlijdt. Ze keert terug naar Londen, waar Hugh zich over haar ontfermt en uiteindelijk met haar trouwt.

Je leert Julia kennen door stukjes uit het verleden, wanneer haar moeder overlijdt, haar vader aan de drank raakt en Julia zich ontfermt over haar zusje Kate. Wanneer zij Marcus leert kennen verhuist ze met hem naar Berlijn, haar zusje aan haar lot overlatend. Wanneer Kate 16 is en zwanger, nemen Hugh en Julia het ouderschap van Connor op zich, omdat Kate niet in staat is hem zelf op te voeden. Jaren later wil Kate hem terug. Totdat ze vermoord in een steegje in Parijs achtergelaten wordt. Hier begint de zoektocht van Julia naar de moordenaar van haar zusje. 

Kate blijkt op meerdere chatsites contacten te hebben, hier begint Julia haar tocht naar de waarheid rond de moord. "Mijn verhouding met Lukas heeft zich stap voor stap ontwikkeld, begon met mijn zoektocht naar de waarheid (de moord op Kate), die uitmondde in online chatten, en is daarna uitgegroeid tot wat het geworden is"Ze begint een verhouding met Lukas, die haar stalkt en terroriseert. De ellende stapelt zich op, geheimen worden groter, zelfs gevaarlijk. Julia verdenkt Lukas van de moord en achtervolgt hem naar Parijs waar alle ellende begon. Hier stuit de lezer op een ongekend spannend plot, met wendingen die ik niet verwacht had.

"Ik kan hoe dan ook niet meer met mezelf leven. Ik open mijn ogen weer. Wat er hierna ook gebeurt, of ik nu schiet of niet, het is voorbij".