31-08-15

Recensie: Pindakaas en Sushi - Roderick Leeuwenhart

Titel: Pindakaas en Sushi
Auteur: Roderick Leeuwenhart
Recensie: Miranda
Genre: Young Adult
216 pagina's | Uitgeverij Leeuwenhart | 2014


Roderick Leeuwenhart:
Roderick Leeuwenhart schrijft al sinds 2001 voor AniWay, het grootste Nederlandstalige tijdschrift over Japanse popcultuur, en is daarnaast actief als game- en filmjournalist. Een geek in hart en ziel. Pindakaas en Sushi is zijn debuut en de eerste roman over het groeiende enthousiasme voor Japan onder Nederlandse jongeren. Om het zichzelf nog ietsje moeilijker te maken heeft hij ook meteen een uitgeverij opgezet. Eentje die  zich richt op geeks, een community waar hij al meer dan vijftien jaar deel van uitmaakt. Vanaf zijn jeugd was Roderick al niet weg te slaan van boeken en leende elke week de bibliotheek leeg. Hij las het liefst griezelboeken van Paul van Loon, Tais Teng en Eddy C. Bertin. Later ontwikkelde hij een voorliefde voor sciencefiction, want wie wil er nu niet (al dan niet in boekvorm) ooit eens in een ruimteschip de sterren verkennen? Roderick deed een studie Animatie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en heeft ook een tijdje in Hollywood gewoond en gewerkt. Hij raakte echter zo sterk geirriteerd door de continue aandacht van Brad Pitt, die telkens voor zijn deur stond, dat hij maar weer in het mooie Brabant is gaan wonen.

Het verhaal:
Marle ziet het helemáál niet zitten om een weekend lang omringd te worden door otaku – fans van Japan. Ze is door haar vriendinnen meegesleurd naar een animeconventie en stiekem op zoek naar een schokkend schrijfonderwerp. Dan ontmoet ze een mysterieuze ridder die haar de wonderen van het festival toont – maar ze raakt hem op slag weer kwijt! Marle duikt dieper en dieper in de zee van chaos en cosplayers. Zal ze de ridder terugvinden voordat het weekend om is? Een lang geleden weggestopte kant van haar komt naar boven.
Recensie door Miranda:
Pindakaas en sushi van Roderick Leeuwenhart is een uniek boek in de boekenmarkt van Nederland. Het boek speelt zich vooral af op een bekende animecon van Nederland. De cover is aantrekkelijk en kan als lezer geplaatst worden in het verhaal. Achterop het boek staat een note: Jonkevrouwe zoekt ridder, ontmoetingsplaats is Kyoto Tears stand in de Dealerroom. Pindakaas en Sushi is het eerste deel van een trilogie, hierna volgt Pindakaas en sushi 2. 

Marle gaat samen met twee vriendinnen Esther en Joyce naar een animeconventie, Marle heeft helemaal niets met anime, manga, cosplayers en alle ander leuke gerelateerde dingen, zij is juist op zoek naar een sappig verhaal waarmee ze een plek kan behalen voor haar opleiding journalistiek. Maar haar beide vriendinnen zijn zich nergens van bewust. Wanneer Marle in de wachtrij staat voor de con, raakt zij aan de praat met een cosplayer-welke verkleed is als ridder- hij komt charmant en spontaan over, ze raken aan de praat en de ridder raakt niet uitgepraat over de con en wat er allemaal te vinden is. Maar zodra hij er lucht van krijgt dat Marle alleen uit is op een verhaal, keert hij zich boos om en loopt weg. Marle blijft verbijsterend achter en direct bij binnenkomst gaat zij op zoek naar de mysterieuze ridder, wat veel komische acties tot vervolg heeft.

Ik wil wel meer over het verhaal vertellen maar dan zal ik teveel spoilers prijs geven, iets wat je écht zelf moet ervaren want het boek is het lezen waard, en voor iedere Japanfan zeker een aanrader. Leeuwenhart neemt je mee naar een bekende animeconventie waardoor je je er ook echt waant, hij neemt je mee naar een doolhof van gangen, een bioscoop waar er genoten kan worden van anime. Mee naar de mangabieb, allerlei stands, de game-room en noem maar op. Zelf ben ik nog nooit op een conventie geweest maar dankzij Leeuwenhart heb ik even van de sfeer mogen proeven en kan zeggen het smaakt naar meer! Het gaat niet alleen maar over de conventie ook tussen de vriendinnen speelt zich veel af, de innerlijke strijd welke Marle met zichzelf voert, Joyce stort zich in een avontuur, en Esther lijkt heel wat verborgen te houden. Kortom meer dan genoeg leesplezier, en het boek verveelt geen enkel moment.

Nogmaals wil ik Roderick Leeuwenhart bedanken dat ik de boeken mocht lezen, het is een geweldige serie welke niet gemist mag worden.

30-08-15

Recensie: Liefde op de Javazee - Anita Verkerk

Titel: Liefde op de Javazee
Auteur: Anita Verkerk
Recensie: Thea
Genre: Chicklit
ISBN: 9789462041370
164 pagina's | Uitgeverij Cupido | mei 2015
Anita Verkerk:
studeerde middeleeuwse geschiedenis en stond daarna een aantal jaren voor de klas. Ze is dol op katten, houdt veel van reizen, puzzelen en lezen, maar haar grootste passie is schrijven. Inmiddels is ze landelijk en internationaal bekend met haar (ont)spannende boeken vol humor en romantiek. Naast talloze romans publiceerde ze ook romantische korte verhalen, humoristische columns en kinderverhalen, die in bekende Nederlandse en buitenlandse tijdschriften verschenen. In de USA won ze al diverse Awards met haar Engelstalige romans.

Het verhaal:
Het eerste deel van een nieuwe reeks romans die zich afspelen op het superdeluxe romantische cruiseschip Cupido, dat met een bonte verzameling passagiers en bemanningsleden over de zeven zeeën vaart. Als haar ouders met de hele familie hun vijfendertigjarig huwelijksfeest op de Cupido willen vieren, laat Fleur Zomerdijk - achtentwintig, single, een huurflatje in een achterstandswijk en net werkeloos - zich overhalen om vanuit Singapore mee te varen naar Indonesië. Aan boord komen oude familievetes weer schrijnend aan de oppervlakte, maar de luxe cruise over de intens blauwe Javazee heeft voor Fleur gelukkig ook leuke verrassingen in petto.

Recensie door Thea:
“Ik vroeg me ineens af of het wel zo’n goed idee was geweest om op de uitnodiging van mijn ouders in te gaan. Een gratis snoepreisje is op zich natuurlijk super, maar het gezeur dat er ongetwijfeld aan vast zat, was een gigantisch minpunt. (…)Ja, wij Zomerdijkjes… Één gezellige en gelukkige familie!”

Wat een heerlijk feelgood verhaal! Deze feelgood roman heeft alles wat je bij een feelgood roman verwacht: liefde, romantiek, prachtige setting, intriges, een groot geheim binnen de familie Zomerdijk én een happy end. Meteen vanaf het begin werd ik meegenomen in het verhaal en liet deze me niet meer los. De gekozen setting aan boord van het luxe cruiseschip Cupido was hier mede oorzaak van, zelf diverse cruises gemaakt, werd ik voor enkele uren weer meegenomen aan boord. Het verhaal is redelijk voorspelbaar maar heeft toch genoeg verrassingselementen in zich om de lezer aan zich te binden en nieuwsgierig te maken naar het verloop van het verhaal. Zo wil je als lezer weten hoe het Fleur zal vergaan tijdens deze cruise; wie is toch die Jannes van Mechelen die haar in de gaten lijkt te houden en zelfs haar naam weet? Zullen de voelbare onderhuidse spanningen binnen het gezin Zomerdijk tot een escalatie leiden tijdens hun vakantie? Zal ze haar autoritaire moeder én het getreiter, gepest van haar zussen het hoofd kunnen bieden? En welk geheim wordt er verborgen gehouden binnen de familie Zomerdijk? Hoe zit het met Koen, die spetter van een jongen die ze aan boord van het vliegtuig ontmoette en die samen met zijn opa ook vakantie blijkt te vieren aan boord van de Cupido? Fleur vindt hem wel érg leuk, maar hoe zit het met Koen? Zal Fleur de liefde van haar leven vinden aan boord van Cupido? 

“(..)Koen. Ik vond hem echt leuk en ik zou het super vinden om hem veel beter te leren kennen. Maar ja, die losse opmerking van opa over die Lydia zat me nog steeds dwars.”

Liefde op de javazee: een heerlijke feelgoodroman voor enkele uren leesplezier én vakantie aan boord van het luxe cruiseschip Cupido. Liefde op de Javazee is het eerste deel in een nieuwe reeks romantische boeken die zich afspelen op het cruiseschip Cupido. Ik zie uit naar de volgende delen! Zullen we te weten komen hoe het met Fleur en de anderen verder zal vergaan? 

Recensie: Blauw is bitter - D. Bracke

Titel: Blauw is bitter
Auteur: D. Bracke
Recensie: Clasien
Genre: Young Adult
ISBN: 9789059086555
168 pagina's | Davidsfonds | juni 2015

D. Bracke:
Dirk Bracke was enkele jaren geleden een postbediende met een behoorlijke kennis over de Neanderthalers. Nu is hij een bekend jeugdauteur met heel wat jeugdromans op zijn naam, waaronder een over de Neanderthalers. Naast stevige rockmuziek en sport is geschiedenis altijd een passie geweest voor Dirk Bracke. En in het clubblad van de plaatselijke volleybalclub kon hij zijn pen scherpen. Een volgende stap was het schrijven van Vlaamse Filmpjes. Bijna voor hij het wist, verscheen Steen, zijn debuut in 1993.

Dirk Bracke is ook heel wat bekroningen rijk en enkele van zijn boeken werden vertaald in het Deens, Duits en Spaans. Je herkent zijn boeken aan de realistische benadering van de thematiek, de inleving in het wereldje van jongeren en zijn vlotte, kernachtige stijl.

Het verhaal:
Lina is twaalf als Max, de eigenaar van een bar in Manilla, haar van haar vader koopt. De afspraak is dat ze als hulpje in de Blauwe Lotus zou werken, maar algauw dwingt Max haar zich te prostitueren. Lina walgt van de gretige, zelfvoldane mannen die naar haar toe komen, van de geldzucht en de hypocrisie van Max. Als ze Sergio leert kennen, durft ze hem niet te vertellen dat ze een hoertje is. Net als een ander meisje in de Blauwe Lotus spaart ze haar fooien om zich zo vlug mogelijk vrij te kopen... Een keihard, maar ook teder verhaal. Samen met Lina hoop je dat het anders kan.

Recensie door Clasien:
Weer een prachtig, heftig en emotioneel boek van de hand van Dirk Bracke. Dit is toch wel een schrijver pur sang, wat een schrijver. Elk boek wat ik tot nu toe van hem gelezen heb, en dat zijn er best veel, is een aanrader. Levensecht beschrijft hij de belevenissen van de hoofdpersonen, realistisch geeft hij de harde feiten weer. Veel van zijn boeken zijn in een herwerkte editie opnieuw uitgekomen.

Blauw is bitter met op de voorkant Lina 12 jaar oud, Blauw staat voor de blauwe Lotus en Bitter voor haar leven. Lina woont in een dorp "Barrio" twintigtal krotten staan kriskras door elkaar, houten huisjes opgelapt met karton, rieten daken de inwoners werken op de rijstvelden of de suikerrietplantage. Armzalig loon de pacht is duur, Lina's vader verkoopt haar om zijn schulden af te lossen.

Onder het mom van afwassen en helpen in de keuken, komt Lina bij de blauwe Lotus terecht, een luxebordeel. "Als je een braaf meisje bent, zul je hier als een prinsesje leven. Ik rilde. Een leven als een prinses, dacht ik, maar tegen welke prijs?"

Dan ontmoet ze Jim, een Amerikaanse soldaat en denkt dat haar geluk is aangebroken. Jim is lief en attent, Lina raakt verliefd. Jim heeft een relatie achter de rug met Sandy en neemt wraak op Lina.

Het leven van Lina is heftig, emotioneel en vreselijk ondanks haar vriendschap met de arme jongen Sergio.  Wanneer ook haar zusje verkocht wordt gaat bij Lina de knop om. Het einde van het verhaal is barbaars. "Mijn spiegelbeeld huilde, niet omdat het pijn zou doen, maar omdat het wist dat het noot meer mooi zou zijn".

Dit verhaal laat een grote indruk achter, omdat je weet dat dit in het echt gebeurt. In het verhaal komt een hanengevecht voor, als dierenliefhebber heb ik dit gedeelte vol afschuw gelezen vreselijk wat mensen doen om hun schulden af te lossen en een menswaardig bestaan te krijgen.


29-08-15

Recensie: Gebroken monsters - Lauren Beukes

Titel: Gebroken monsters
Auteur: Lauren Beukes
Recensie: Coenraad
Genre: Literaire Thriller
ISBN: 978 90 234 9094 4
477 pagina’s | Uitgeverij Cargo | mei 2015

Lauren Beukes:
Lauren Beukes is journaliste, scenarioschrijfster en auteur van de veelgeprezen internationale bestseller Stralende meisjes

Het verhaal:
Rechercheur Gabriella Versado heeft al talrijke lijken gezien en veel moordenaars opgespoord. Maar nog niet eerder heeft ze iets ontdekt wat vreemder is dan het lichaam dat op een verlaten weg in Detroit is gevonden. Half jongen, half hert, op de een of andere manier aan elkaar gelijmd. Detroit is het stervende hart van de American dream, en op de vervallen straten en industrieterreinen van 'Murder City' zoekt een moordenaar naar nieuwe slachtoffers. Een moordenaar die toegang probeert te krijgen tot de donkerste kant van de mens, en een nieuwe wereld wil creëren van vlees, bloed en dromen.

Recensie door Coenraad:
Je raakt verstrikt in de vele verhaallijnen en karakters, dit houdt in dat het in begin erg verwarrend is en je aandacht er erg goed bij moet houden om de weg van het verhaal niet te verliezen en kwijt te geraken. Je moet doorzetten en dan kom je op een punt in het verhaal dat je het verband van de vele karakters en verhaallijnen ziet. Ondanks dit bleef ik erg nieuwsgierig naar hoe het verhaal zich zou ontwikkelen en het één geheel zou worden. Hoe meer je naar de ontknoping van het verhaal toe gaat, des te meer neemt de spanning toe. De schrijfstijl van Lauren Beukes is doordacht en goed uitgewerkt.

28-08-15

Recensie: Voorbij de duisternis - Sandra Berg

Titel: Voorbij de duisternis
Auteur: Sandra Berg
Recensie: Miranda
Genre: Chicklit
ISBN: 9789401904537
256 pagina's |  Uitgeverij Omniboek | juli 2015

Sandra Berg:
Sandra Berg woont en werkt in Zweden, waar zij alle ruimte heeft om haar vaak spannende en altijd verrassende romans te schrijven.  

Het verhaal:
Crissy denkt dat ze de vreselijke gebeurtenissen uit haar jeugd achter zich heeft gelaten. Gebeurtenissen die haar en Luke samenbrachten op haar vijftiende, om hen kort daarop weer genadeloos uit elkaar te trekken. Jarenlang houdt ze zichzelf voor dat alles tot een ver verleden behoort, tot ze hartkloppingen en dromen krijgt. Dromen over Luke en over toen. Als ze het vervallen huis binnenloopt, komt ook die allerlaatste herinnering naar boven. 

Recensie door Miranda:
Het verhaal bevat alle ingrediënten voor een indringende roman; liefde, familie, geheimen, vriendschap, moeilijke jeugd. Toen ik de achterkant van het boek las had het meteen mijn aandacht, kon niet wachten met lezen. Ook doordat Sandra Berg met een ander boek genaamd: Als de dag van toen genomineerd was voor de Valentijnsprijs 2015.

Crissie heeft een moeilijke jeugd, haar moeder is overleden toen zij nog jong was, ze heeft een vader wie alle touwtjes in handen wil houden. Wanneer Crissie straf krijgt (om de gekste reden soms) houdt haar vader er merkwaardige 'opvoedingspraktijken' op na. Ze krijgt een hechte vriendschap met Luke, het buitenbeentje van de klas, ze hebben veel met elkaar gemeen o.a dat zijn moeder ook jong overleden is. Zijn vader is een echte alcoholist te noemen, die niets lijkt te geven om het wel en wee van zijn zoon. Gaandeweg bouwen ze een zeer hechte band met elkaar op wat uitmondt in liefde, welke helaas geen lang leven beschoren is.

Wanneer Crissie ouder is en vervolgens nachtmerries en hartkloppingen krijgt, besluit zij terug te gaan naar het vervallen huis van Luke en zijn vader, ze is heel wat herinneringen kwijt geraakt en kan vooral haar laatste verschrikkelijke herinnering niet meer heugen. Door terug naar het huis te gaan heeft zij de hoop deze weer terug te krijgen.

Helaas moet ik zeggen dat het boek erg tegen gevallen is, het verhaal zelf spreekt mij erg aan, alleen heb ik mij bont en blauw aan de schrijfstijl van Berg geërgerd. Het verhaal is in ik-stijl geschreven, op zich niets mis mee vind het normaal wel aangenaam lezen. In Voorbij de duisternis is Crissie degene die het verhaal vertelt maar op een bijzondere manier, hoe vaak ik 'weet je' tegenkwam begon mij op te vallen. Soms meerdere keren op een bladzijde, was meer een gewoonte dan een uitzondering. Ook werden woorden op verschillende manieren uitgelegd en dit zin na zin, bijvoorbeeld het was erg koud in de kamer, krijg je daarna meteen zo bar koud, en dan daarna weer ijskoud. Bijvoorbeeld: ''Niemand wist waar je was. En ik betwijfel of iemand je zocht. Iemand anders dan ik. Maar ik zocht je. Elke dag opnieuw........Ik zocht je elke dag tot die ene keer....''.

Of op dezelfde bladzijde: ''Het was ongeveer min vijf en er waaide die ijswind uit het Noorden. Russische wind zeiden ze op de radio. Russische kou. Russische ijs''. Hierdoor daalt het leesplezier naar het 'vriespunt' erg jammer want het verhaal zelf heeft potentieel. Komt alleen niet goed uit de verf en kwam daardoor gekunsteld over. Ik zat te twijfelen tussen 1 of twee sterren maar doordat het verhaal mij wel aanstaat toch twee sterren.

27-08-15

Recensie: Kwaad bloed - Jennefer Mellink

Titel: Kwaad bloed
Auteur: Jennefer Mellink
Recensie: Clasien
Genre: Young Adult
ISBN: 9789044825565
296 pagina's | Clavis Uitgeverij | juni 2015

Jennefer Mellink:
Jennefer Mellink is opgegroeid in Leusden. In juni 2014 debuteerde ze met Gebroken, een zenuwslopend spannende Young Adult thriller. Ze schrijft ook columns en korte (spannende) verhalen en boekrecensies voor Hebban. Jennifer wandelt graag met haar hondjes door de natuur en houdt ook van lezen, schrijven, koken en reizen. Behalve auteur werkt ze parttime als medewerker binnendienst bij een bedrijfsmakelaar.

Het verhaal:
De meters leken kilometers. Hij ademde zwaar. Dit ging echt niet goed. Er moest een dokter komen, en snel. Waar was zijn mobiel? Hij begon te hyperventileren, wilde schreeuwen en om hulp roepen, maar er kwam geen geluid uit zijn strot. Enkel wat zacht gepiep dat voor hetzelfde geld een klein muisje zou kunnen zijn, een van de vele in dit gore studentenhuis. Hij sloot zijn ogen en hoopte dat die helse pijn gauw over zou zijn. Nooit meer wilde hij cocktails drinken. Nooit, maar dan ook echt nooit meer.

Na een wild feestje wordt Vince dood aangetroffen in zijn studentenkamer. een ongelukkig toeval, of is er meer aan de hand? Zijn beste vriendin Eilleen vertrouwt het niet en besluit om zich met het politieonderzoek te bemoeien. Ze ontdekt details die het daglicht niet kunnen verdragen, en veel mensen lijken een motief te hebben om Vince van het leven te beroven. Of beeldt ze zich dat slechts in? De vragen blijven zich opstapelen, de antwoorden laten zich niet makkelijk achterhalen. Door alle heftige gebeurtenissen wordt ook Eilleens eigen akelige verleden weer opgerakeld...

Recensie door Clasien:
Dit is het tweede boek van deze YA schrijfster. Dit boek is vanaf 16 jaar en ouder. Het doel van Jennefer Mellink is om de jeugd te laten meemaken dat lezen ontzettend leuk is. Haar YA boeken worden ook door volwassenen erg gewaardeerd.

In dit verhaal staat een vriendenclub centraal: Chloé, Tara (moeder van de kleine Katie) Suus, Emiel, Jonathan Vince en Eilleen. Allemaal studenten, in de jeugd van hun leven. Een speciale band hebben Vince en Eilleen, ze is dan ook erg ontdaan als ze het bericht hoort dat Vince is overleden in zijn studentenkamer. Ze vraagt zich direct af: Vermoord, zelfmoord of natuurlijke dood? Daar Eilleen van zichzelf erg nieuwsgierig "Nieuwsgierig Is my middel name" is, gaat ze zelf op onderzoekt uit.

"Een vreemd gevoel zegt mij dat de vriendengroep nooit meer zal zijn zoals hij was. Er is iets kapot. Vince' dood zet muren tussen ons die er nooit eerder waren. Het begint er steeds meer op te lijken dat Vince twee gezichten had, waar ik er maar één van kende. Eerst die vieze plaatjes en nu dit. Kende ik het gezicht met het masker? Niet zijn ware gezicht maar een slechte kopie? Of maak ik dat mezelf wijs?"

Dan heb je Kars Karren, of ik nou depri ben, opgetogen, enthousiast of gewoon lekker in mijn sas zit, muziek sleept mij er doorheen. Het doet wat het moet doen. Het is het enige dat mij houvast biedt, dat kun je van mensen niet zeggen. Lekkere mokkeltjes loeren is mijn ding.

"Het is vooral de blik in zijn ogen die weinig goeds voorspelt".

"Ik kan helemaal aan niets anders meer denken. Ik wil weten wie het heeft gedaan en vooral waarom".

Eilleen heeft haar wrede verleden zo goed als verwerkt, maar door dit onderzoek komen er weer dingen boven. Dingen die ze liever wil vergeten...

"Het mag eigenlijk niet, maar soms, als er echt geen andere uitweg is om aan het kwaad te ontsnappen, moet het". Dan volgt er een totaal onverwacht einde ....


26-08-15

Recensie: Let's go Paleo! - Sandra van Schijndel

Titel: Let's go Paleo!
Auteur: Sandra van Schijndel
Recensie: Thea
Genre: Kookboeken
ISBN: 9789402600025
232 pagina's | Aerial Media Company | juli 2015


Sandra van Schijndel:
Sandra van Schijndel is al vele jaren actief bezig met voeding. Toen haar eigen gezondheid door vage klachten achteruit ging, startte ze de zoektocht naar de voor haar juiste voeding. De stap naar andere, echte pure voeding was een openbaring! Ze legde haar ervaringen vast in een boek met vele recepten in een makkelijk te volgen programma, Let's go Paleo!

Informatie over het boek:
De paleo gedachte gaat terug naar de eetgewoonten van onze voorouders. Onbewerkt voedsel zorgde er voor dat het lichaam uitstekend functioneren. Ze wisten ook niet beter omdat bewerkt voedsel gewoonweg niet bestond. Het boek bevat voor een maand recepten voor ontbijt, lunch en avondeten, veel informatie over gezonde voeding en gezond leven.

Recensie door Thea:
De kleurrijke cover van het boek nodigt de lezer uit en maakt nieuwsgierig naar zijn inhoud. Het boek bevat mooie kleurenfoto's welke de lezer inspireren om met de recepten aan de slag te gaan. De auteur geeft in inleidende hoofdstukken informatie over het Paleo principe, het ontstaan hiervan, wat houdt eten volgens het Paleo principe in, welke producten mogen wel en niet gegeten worden en waarom, haar zienswijze op Paleo, het gebruik van superfoods, hoe belangrijk is bewegen voor een gezonde levensstijl, om tot slot te eindigen met keiharde feiten. 

Eten volgens Paleo is "eten in de meest zuivere vorm en zo natuurlijk mogelijk. Zo weinig mogelijk of eigenlijk liever geen toevoegingen. Geen dieet, geen calorieën tellen. Gewoon, buiten het feit dat je puur eet, lekker normaal doen".

"De oorsprong van Paleo vinden wij zo’n twee miljoen jaar terug. Paleo staat voor eten als een oermens. Toentertijd werd er gegeten om gezond te functioneren en om te overleven. Iets waar wij tegenwoordig zelden nog bij stilstaan. Wij hebben het veelal druk of hebben geen zin om na te denken over ‘wat heeft mijn lichaam nou echt nodig vandaag.’ Gerechten moeten snel, makkelijk en zonder veel moeite op tafel verschijnen."


Welke producten mag je wel eten bij het Paleo principe:
(biologisch) vlees, vis, schaal- en schelpdieren, alle groenten die gebruikt werden voor de opkomst van de landbouw, hier vallen niet de aardappel en peulvruchten onder, fruit, noten en zaden, paddenstoelen, kokos, (verse) kruiden en specerijen, (bron)water.

Welke producten kun je beter niet eten volgens het Paleo principe:
rijst, pasta, brood, zuivel, nachtschade als aardappel, tomaat, paprika, aubergine, rode pepers en gojibessen.

Zelf hanteert de auteur de 80/20 regel; voor 80% volgt zij het Paleo principe, voor 20% wijkt zij hier vanaf; zo drinkt zij een glaasje melk wanner ze hier zin in heeft, maakt ze gebruik van hedendaagse gemakken in de keuken als magnetron, blender. oven en gebruikt zij voedingsmiddelen als tomaten. ("ik zeg: laten we een been in de traditie laten en een been in de vernieuwing, want niet alle vernieuwing is slecht".)

Na deze inleidende informatie over het Paleo principe vinden we de recepten, ingedeeld per week, en dit gedurende 28 dagen. Iedere week start met een onderwerp voor een gezonder, vrolijker en bewuster leven zoals oefeningen voor het trainen van billen en benen, het maken van een trainingsthema, kernstabiliteit, huidverzorging en het trainen van de buikspieren. Hierna volgt een handig boodschappenlijstje met de benodigde ingrediënten voor die week. Vervolgens worden per dag recepten gegeven voor ontbijt, lunch, diner, toetjes en tussendoortjes. De recepten worden duidelijk beschreven en zijn niet moeilijk te bereiden. Achterin het boek vinden we een alfabetisch register.


Voor mijzelf is het boek niet bedoeld als leidraad om strikt aan vast te houden gedurende de 28 dagen die gegeven worden in het boek, maar meer als een kookboek met lekkere, gezonde én vooral pure gerechten. Gerechten zonder poespas, zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes of allerlei toevoegingen, gewoon puur natuur én gerechten die makkelijk te bereiden zijn. En deze gerechten zijn volop te vinden in het boek, waarbij vooral de recepten voor het diner mijn aandacht trekken. Maar zeker ook niet te vergeten de recepten voor tussendoortjes én toetjes. Daar ik momenteel midden in een verhuizing zit en koken nog niet aan de orde van de dag is (help, waar zijn mijn keukenspullen gebleven...) heb ik nog geen gerecht uit het boek kunnen maken. Maar het boek is zeker één van de kookboeken die als eerste gebruikt gaat worden in het nieuwe huis, om er heerlijke recepten uit te gaan maken. Wat te denken van de Oercrackers, al dan niet belegd met lekkers, (al eerder probeerde ik zelf crackers te maken maar die werden niet knapperig krokant, zou het met dit recept wel lukken, ik ga het zéker uitproberen), bananenbrood, Bloemkoolrijst met roerbakgroenten en beefreepjes, Rosbiefavocadorolletjes met rauwkostnotensalade, Paleo-minipizza's, Kruidige gehaktbroodjes of een lekkernij als een Kokoskoek, Rauwe brownies, Bananenlollie of Crunchy banaan...

25-08-15

Recensie: Niet te filmen - Sophie Kinsella

Titel: Niet te filmen
Auteur: Sophie Kinsella
Recensie: Saskia
Genre: Young Adult
ISBN: 9789044347371
224 pagina's | Uitgeverij Moon | juni 2015

Sophie Kinsella:
Sophie Kinsella schreef de #1 bestsellerserie Shopaholic en veroverde de harten van miljoenen lezers wereldwijd. ‘Niet te filmen (Finding Audrey) is mijn eerste YA-roman en ik heb van het schrijven genoten,’ vertelt Kinsella in Publishers Weekly. ‘Audrey is nu al een van mijn beste vriendinnen en ik hoop dat ook jullie zullen houden van haar en haar gekke familie.’

Het verhaal:
Een angststoornis maakt het dagelijks leven van de veertienjarige Audrey behoorlijk lastig. Ze heeft baat bij de gesprekken met haar psycholoog, maar ze komt pas echt tot bloei wanneer ze Linus ontmoet, een teamgenoot van haar oudere broer. Linus snapt haar. Sophie Kinsella schreef een inspirerende jeugdroman waarin vriendschap, romantiek en humor de weg naar herstel zijn voor een meisje dat te kampen heeft met fobieën. Ze wordt daarbij geholpen – en soms gehinderd – door haar chaotische familieleden.

Recensie door Saskia:
Het allereerste boek van Sophie Kinsella dat ik las was Ken je me nog? en ik vond deze geweldig! Wat heb ik gelachen tijdens het lezen. Daarna nog meerdere boeken van haar gelezen maar er is er niet eentje bij die me zo aan het lachen maakte als Ken je me nog? Vol verwachting begon ik dus in dit boek met de gedachte hopelijk is deze weer zo ontzettend leuk! Het verhaal is goed maar de humor ontbreekt. Heb soms wel moeten grinniken maar hardop gelachen...Nee dat niet. Niet te filmen is eigenlijk een verhaal over een vrij serieus onderwerp, de veertienjarige Audrey lijdt aan een angststoornis. Beetje bij beetje komt ze hier overheen met de hulp van haar familieleden en Linus een vriend van haar broer Frank. Het boek leest lekker weg en was ook best leuk maar verder niet heel bijzonder. Ooit hoop ik nog eens een boek van haar te lezen die net zo goed is als Ken je me nog?

24-08-15

Recensie: Isa's droom - Marco Kunst

Titel: Isa's droom
Auteur: Marco Kunst
Recensie: Clasien
Genre: Young Adult
ISBN: 9789047707066
304 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | mei 2015

Marco Kunst:
Marco Kunst (1966) is filosoof en schrijver - van jeugdboeken tot hoorspelen en essays en van gedichten tot een roman voor volwassenen. Bij Lemniscaat verschenen eerder De sleuteldragerVlieg!, een heruitgave van zijn succesvolle sciencefictionverhaal Gewist en zijn YA-roman Kroonsz.

Het verhaal:
Isa wil beroemd worden. Ze ziet zichzelf al de wereld veroveren als haar alter ego Alysha - in alle opzichten een verbeterde versie van zichzelf, vindt Isa. Al jaren werkt ze keihard om die droom te verwezenlijken. Maar haar dromen worden ruw verstoord als ze tijdens een talentenjacht de grond in wordt geboord. In een opwelling neemt ze een overdosis slaappillen en raakt in coma. Ze wordt wakker in het Binnenland, de mythische wereld van haar innerlijk. Die is er slecht aan toe: er heerst armoede, droogte en honger. Alysha, die heerst over het Binnenland, werkt aan een project waaraan alles ten onder kan gaan. Als dat gebeurt, zal Isa sterven.  Samen met de 'nagedachtenis' van haar overleden broer Seb en haar zevenjarige zelf Ies reist ze door haar eigen psyche, op zoek naar een oplossing en naar andere bondgenoten in de strijd tegen Alysha. Terwijl Isa in het Buitenland in coma ligt, begint in het Binnenland de tijd te dringen. Het wordt steeds duidelijker dat er maar één kan overleven: Isa zelf, of Alysha, haar obsessieve droom...

Recensie door Clasien:
Dit is een heel apart boek, een roman maar het grootste gedeelte speelt zich af in een fantasiewereld. De voorkant geeft de levensboom (Ikdrasil) weer van Isa, de titel Isa's droom is waar het in dit verhaal overgaat. Isa wil namelijk beroemd worden en doet en laat hier alles voor, ze vergeet wie ze werkelijk is.

Boom, boom, boom je boot,
rustig door de stroom.
Zachtjes lach je, mag je, dacht je,
het leven is een droom.

Wanneer Isa tijdens een talentenjacht wordt bestempeld als loser, neemt ze slaappillen van haar moeder en raakt hierdoor van de wereld, ze belandt in het ziekenhuis. Hier denken ze aan coma, schijndood. Ze is in een hele diepe slaap, maar stabiel. Dit is het "buitenland".

Isa is op datzelfde moment springlevend in haar eigen "binnenland" van haar geest, het land van bewustzijn, haar innerlijke wereld. In deze wereld heerst er hongersnood, een dam blokkeert de levensstroom. Deze wordt bewaakt door Mantra's huurlingen en vormen een leger. Dit leger beschermt Alysha. Alysha is de toekomst, macht, staat voor roem, schoonheid, rijkdom en succes. Dit is het ideaalbeeld van Isa, haar droom in volle glorie. Maar Alysha is sterker geworden een obsessie een dwangbeeld. In het "binnenland" komt Isa haar overleden broer Seb tegen een nagedachtenis, in het echt leven is Seb dood.

Allemaal zelfbeelden "Jij bent ik en ik ben jij en jij was ik en...". Wat was de Isa tegenover haar klein en wat was zijzelf verbeten en stijf en ontevreden!  Ze schaamde zich dat haar kleine zelf moest zien wie ze was geworden. Isa moet een keuze maken, weer haar eigen zelf worden en haar "binnenland" redden of haar ideale droombeeld Alysha volgen met alle gevolgen van dien.

Ik vond dit een heerlijk boek, ben dan ook een fantasieliefhebber. Prachtig beschreven het verschil tussen de "binnenland" en het "buitenland". Je innerlijke zelf ontdekken. Leuke personages, vooral de kleine Ies. Dit is Marco Kunst zijn derde YA. Dat hij naast schrijver filosoof is kun je merken aan dit boek, goed uitgewerkt. Het "binnenland" is gebaseerd op Freuds weergave van de structuur van de menselijke geest. Zo heb je het Innerlijk Oog (waarneming/bewustzijn) de Bovenikse Bergen (bovennatuurlijke) en Drongeland ( onderbewustzijn).

"Dreams are real
Al you have to do is must believe".

23-08-15

Boektrailer: Het bedrog van Quisco - Daan Hermans


In Het bedrog van Quisco heeft de jonge journalist Evander Clovis een nieuwe opdracht: een stuk schrijven over de mysterieuze verdwijning van Martha Mulder in het wonderlijke – voor buitenstaanders slecht toegankelijke – stadje Quisco. De bewoners van Quisco houden niet van pottenkijkers, kinderen zijn niet welkom en de moraal is enigszins afwijkend. Hoe langer zijn verblijf in Quisco duurt, hoe meer hij verstrikt raakt in een web van intriges. Welkom in Quisco waar niets is wat het lijkt! 


Bron: Ambo Anthos

Recensie: De leerling - Su Quinn

Titel: De leerling
Auteur: Su Quinn
Recensie: Miranda
Genre: Roman
ISBN: 9789401603874
282 pagina's | Xander Uitgevers | maart 2015
Su Quinn:
Su Quinn (1979) is een Britse auteur. Ze woont en werkt in Colchester. Ze studeerde sociologie aan de University of Nottingham en werkte daarna als journalist. Quinn heeft meerdere bestsellers op haar naam staan.

Het verhaal:
Marc is jong, succesvol en sexy. Maar hij is ook Sophia's docent... Als Sophia een plek bemachtigt aan het Ivy Drama College kan ze haar geluk niet op. De toneelschool is opgericht door Marc Black - een van Engelands beroemdste acteurs - en hij geeft er zelf ook les. Hij staat bekend om zijn ijzeren discipline, striktheid en veeleisendheid. Maar Sophia voelt zich aangetrokken tot deze afstandelijke, maar fascinerende docent. Sophia raakt in de ban van Marc, Marc valt voor de onschuld van Sophia. Hij laat haar grenzen overschrijden die ze niet voor mogelijk hield. Alle regels die tussen een docent en een leerling bestaan, worden moeiteloos overboord gegooid.

Recensie door Miranda:
De leerling valt onder de categorie: erotische boeken slash liefdesroman. Ik had verschillende recensies op het internet gelezen, niet altijd meest positief maar toch had het wel mijn aandacht te pakken en kon niet wachten erin te beginnen. Wat ik ervan vond? 

Sophia Rose heeft op aanraden van beste vriendin Jenn en familie auditie gedaan bij het Ivy drama College, tot haar grote verbazing wordt ze aangenomen. Het college is opgericht door Marc Blackwell een zeer beroemd acteur in Engeland en er buiten. Al snel bestaat er (seksuele) spanning onder beide, het liefst rent Marc ervoor weg maar er is iets anders aan Sophia wat hem aantrekt maar hij kan de zere vinger niet op de juiste plek leggen, hij voelt meer voor haar dan dat ie ooit voor een andere vrouw gevoelt heeft. Maar het kan eigenlijk niet, ook al is Sophia maar een aantal jaren jonger dan Marc toch is zij de leerling en hij de docent (hij verzorgt een aantal lessen op zijn school). Toch lukt het ze niet elkaar los te laten en er ontstaat een geheime liefdesverhouding tussen beide. Allebei verleggen ze hun grenzen maar is dat altijd wel een goede keus?

Het boek kan vergeleken worden met de 50 tinten reeks, maar dit boek leest makkelijker weg en vervalt niet steeds in herhalingen. Het boek was binnen een dag uit, het leest vlot, heeft fijne korte hoofdstukken. Worden geen overbodige en langdradige beschrijvingen gegeven maar kort en bondig genoeg om de aandacht erbij te houden. Zowel de karakter van Sophia als van Marc zijn goed uit gewerkt en komen goed uit de verf. Ben jij een liefhebber van erotische romans? Dan is dit een echte aanrader,het zal je zeker niet vervelen, leest als een trein, heerlijk boek waarbij je je gedachten op nul kunt zetten. Het is het eerste deel van een trilogie hierna volgt deel 2 De debutante en deel 3 De oogappel, boeken welke ik graag zou lezen, een boek om van te smullen.

22-08-15

Recensie: Foutje in mijn hoofd - Simonne van Gennip

Titel: Een foutje in mijn hoofd
Auteur: Simonne van Gennip
Recensie: Xandra Sc
Genre: Waargebeurd: gezondheid
ISBN: 9789023489238
240 pagina's | Uitgeverij Cargo | 2014
Simonne van Gennip:
Simonne van Gennip (1974) werkte als journaliste toen ze werd getroffen door een hersenbloeding. Ze was op dat moment hoogzwanger van haar eerste kind. Tegenwoordig woont Simonne met haar gezin in Voorburg en is ze eindredacteur bij Straatnieuws.

Het verhaal:
Simonne is zeven maanden zwanger wanneer ze getroffen wordt door een hersenbloeding. Van een gedreven journaliste die midden in het leven staat, verandert ze plotseling in een patiënte die niets meer kan en weer moet leren praten, schrijven, eten en lopen. Gevangen in haar eigen, onwillige lichaam moet ze bovendien de zorg dragen voor haar baby. Worstelend met vragen over de toekomst, haar man, stiefdochters en vrienden leert ze opnieuw zelfstandig in het leven te staan.

Recensie door Xandra Sc:
Dit boek gaat over Simonne, wie een hersenbloeding krijgt als ze 7 maanden zwanger is van haar eerste kind. Het boek is in drie delen opgedeeld, deel 1 Ontwaken, deel 2 Overleven en deel 3 Doorleven. Het eerste gedeelte Ontwaken is heel levendig geschreven met veel emoties en raakte me diep. Ik werd gelijk in het boek getrokken door de persoonlijke sfeer. Heel mooi geschreven.

Bepaalde zinnen hebben me erg geraakt, bijvoorbeeld deze; Ik hoor bij de patiënten, bij de zielige wezens die je nauwelijks meer mensen kunt noemen. Wat haat ik ze.

In dit gedeelte wordt ook door Simonne beschreven hoe verschillende hulpverleners met haar omgaan. Ik zelf werk ook in de gezondheidszorg en het raakte me dat sommige hulpverleners zich zo slecht in haar verplaatsten. Ik zelf ging ook weer nadenken hoe ik mensen benader en hoe belangrijk dat is. Ook de afasie en de apraxie het is zo helder of je er  zelf bij bent. Maar het is niet te bevatten hoe snel je leven ontwricht raakt in 1 klap. Gelukkig weet Simonne nog goed dat ze in verwachting is en ook dat ze een meisje verwacht en hoe ze haar gaan noemen. Het is duidelijk te lezen hoeveel kracht dit nog ongeboren leven haar schenkt.

Opeens besefte ik dat ik niets zou zijn zonder haar. Dat ik het alleen volhield in het revalidatiecentrum vanwege mijn kindje.

Ook als ze met een vriendin een stukje loopt wordt heel duidelijk hoe normaal bepaalde dingen zijn voor als je gewoon gezond bent. Wat een tocht, denk ik (Simonne), maar ik zie niets aan Maartje. Geen gehijg, geen vermoeidheid, geen zweet op haar voorhoofd.

Ook komen er stukken in voor over Simonne’s moeder. De stukjes mama/oma, ze vertelt daarin over haar sterke moeder. Wat is moeder zijn toch een belangrijke rol, welke leeftijd een kind ook heeft. Echt emotioneel.

Deel 2 Overleven, lijkt met meer afstand geschreven, meer zakelijk. Het is ook erg persoonlijk en waardevol, maar minder emotioneel beladen. In dit deel wordt beschreven of de radiotherapie het mankement in haar hoofd heeft doen afsterven. En er wordt beschreven hoe het met Simonne is en wat haar beperkingen zijn na de hersenbloeding.

Deel 3 Overleven, ik vond deze zin erg belangrijk voor dit gedeelte. Omdat het laat zien dat je, je veelal aan je werk spiegelt om te weten wie je bent. Ik was niets en niemand. Ik had wie ik was altijd gespiegeld aan wat ik deed. Nu was ik zogoed als niets waard, omdat er geen werkgever was die op mij wachtte.

Ik moet leren leven met dit gemis. En dat is misschien wel moeilijker dan vechten. Zo duidelijk, ook denk ik waar ze nu staat. Haar leven is rijk maar wordt nooit meer zoals het was.

Een boek met veel emotie en humor. Het liet mij inzien hoe het is aan de patiëntenkant. Het heeft mijn blik verbreed. Heldere en goed te lezen boek. Ik geef dit boek 5 sterren. 

21-08-15

Recensie: Wat ik nooit eerder heb gezegd - Celeste Ng

Titel: wat ik nooit eerder heb gezegd
Auteur: Celeste Ng
Recensie: Miranda
Genre: Roman
ISBN: 9789400506091
336 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | juni 2015

Celeste Ng:
Celeste Ng is opgegroeid in Pennsylvania en Ohio. Ze studeerde aan Harvard en de University of Michigan. Haar korte verhalen en essays zijn gepubliceerd in o.a. One Story, TriQuarterly en Belleveu Literary Review en ze heeft voor een van haar verhalen de Pushcart Prize in ontvangst mogen nemen. Ze schrijft inmiddels aan haar tweede roman en aan een collectie korte verhalen, en geeft daarnaast les aan Grub Street, een creative writing centre.

Het verhaal:
Juni, 1977. In het universiteitsstadje Middlewood ontdekt de familie Lee dat hun dochter verdwenen is. Een paar dagen later wordt het lichaam van de zestienjarige Lydia uit het meer gevist. Verteerd door schuldgevoelens slaat haar vader een roekeloze weg in die hem zijn huwelijk kan kosten. Haar moeder Marilyn is gebroken, maar vastbesloten om een dader te vinden – tegen elke prijs. Lydia’s broer is er zeker van dat hun getroebleerde buurjongen Jack iets te maken heeft met het drama. Maar het is de jongste in de familie, Hannah, die meer ziet dan iemand zich realiseert en die wel eens de enige zou kunnen zijn die weet wat er echt gebeurd is. 

Recensie door Miranda:
Wat ik nooit eerder heb gezegd is het debuut van Celeste Ng (wordt uitgesproken als Ing) was o.a New York Times-bestseller, en heeft veel andere nominale prijzen gewonnen, waardoor de verwachting hoog lagen, maakte het boek deze waar?

Wat bijzonder aan het boek is dat het meteen begint met: Lydia is dood, meteen begin je je af te vragen: wat is er gebeurd met Lydia? Het is 3 mei 1977,  de 16 jarige Lydia is verdronken in het meer vlakbij haar huis in Middlewood, de dag begint normaal voor het gezin Lee, moeder Marilyn heeft naast het schaaltje cornflakes een scherp geslepen potlood en haar natuurkundeopgaven klaargelegd. Vader James rijdt naar zijn werk als professor op de universiteit. Op het eerste oog denk je een heel normaal gezin, maar niets is wat het blijkt. Het gezin bestaat uit de Chinese vader James, Amerikaanse moeder Marilyn, oudste zoon Nath, Lydia en dochtertje Hannah.

Het boek schiet van heden naar verleden, maar op een vloeiende manier en niet verwarrend voor de lezer. Het begint met hoe de ambitieuze Marilyn op weg om -haar droom als vrouwelijke dokter waar te maken- en James elkaar leren kennen. James is een gekweld geest, werd niet geaccepteerd door zijn afkomst en werd altijd met de nek aangekeken en legde moeilijk contact met mede-leerlingen. Het enige wat hij graag wilde was geaccepteerd worden om wie hij was. Marilyn is met oude normen en waarden opgevoed, moeder wilde dat zij de perfecte huisvrouw en moeder zou worden klaargestoomd om af te leveren aan haar toekomstige echtgenoot, maar Marilyn wilde heel wat anders. Doordat Marilyn zwanger raakt moet zij haar dromen als vrouwelijke dokter opgeven, trouwt met James en verhuizen naar het blanke stadje Middelwood. Mede door deze onderliggende problemen, heeft dochter Lydia het gevoel perfect te moeten zijn, vader verlangt een sociale dochter die het met iedereen kan vinden en moeder wil graag dat Lydia haar droom najaagt om vrouwelijke dokter te worden. Daarbij is het schrijnend om te lezen hoe broer Nath en dochter Hannah straal genegeerd worden en alle aandacht naar Lydia uitgaat.

Nadat Lydia haar lichaam in het meer gevonden is, begint de zoektocht wat de aanleiding hiernaar toe is geweest, wat deed Lydia (die niet kon zwemmen) midden in de nacht op het meer? Heeft misschien buurjongen Jack er iets mee te maken? Vader en moeder Lee begrijpen er niets van, maar Lydia bleek meer geheimen te hebben dan ze dachten.

Het verhaal wekt meteen je aandacht, wat is er gebeurd met Lydia, hoe kan het dat ze is verdronken en waarom ging zij midden in de nacht naar het meer toe? Het verhaallijn loopt als een rode draad door het verhaal, het begint met het verleden van James en Marilyn, waardoor gaande weg het boek steeds meer en meer duidelijker wordt. Ng geeft beetje voor beetje meer informatie prijs waardoor je steeds verder wilt lezen, hier een daar een traantje wilt laten door het schrijnende verhaal. Het pakt je op als een tornado en spuugt je daarna weer uit door je onwetend achter te laten en weer op te pikken voor de volgende reis. Een verhaal over, afkomst, familie, verwachtingen. Het laat je gebroken en nadenkend achter, dat is het kunst van vertellen.