28-01-16

Recensie: De wilde jongen uit de Aveyron - Jean Marc Gaspard Itard

Titel: De wilde jongen uit de Aveyron
Auteur: Jean Marc Gaspard Itard
Recensie: Nynke
Genre: Waargebeurd
ISBN: 9789491728136
200 pagina's | Trophonios Publishing | oktober 2015
Jean Marc Gaspard Itard:
Itard was oorspronkelijk opgeleid om de handel in te gaan. Door de Franse Revolutie liep alles anders en ging hij op zijn negentiende werken als assistent-chirurg voor het revolutionaire leger in Toulon. Zijn talent voor de geneeskunde viel zo op dat hij naar Parijs werd gehaald om daar een medische opleiding te volgen. Itards aanstelling als jonge dovenarts in het Parijse doofstommeninstituut was het begin van een succesvolle carrière op dat gebied, maar hij verwierf vooral blijvende faam met de beschrijvingen van zijn experimenten met de wilde jongen uit de Aveyron. Door een combinatie van objectieve, gedetailleerde verslaggeving en openhartige filosofische bespiegelingen waren de twee verslagen die hij hierover schreef voor die tijd een unicum. Dankzij het feit dat de wilde jongen op zijn pad kwam, werd Itard internationaal bekend als een van de oervaders van het bijzonder onderwijs.

Het verhaal:
Rond het jaar 1800 wordt in de Zuid-Franse bossen een wilde jongen van ongeveer tien jaar oud gevangen. Hij heeft jarenlang alleen in de bossen rondgezworven en hield zichzelf in leven met kastanjes, eikels en rauwe aardappels. De jongen kan niet spreken en gedraagt zich als een wild dier. Jean Marc Gaspard Itard, een jonge arts, ontfermt zich over hem en onderzoekt of deze jongen alsnog kan worden opgevoed tot een volwaardig lid van onze maatschappij. Van zijn inspanningen doet Itard verslag in zijn uitvoerige rapportages. 

Recensie door Nynke:
Iedereen kent de verhalen van wolfskinderen wel: Kinderen die van jongs af aan zonder mensen zijn opgegroeid en daarom nauwelijks of geen kennis hebben van menselijk gedrag en taal. In de afgelopen eeuwen zijn zo'n honderd gevallen van dit soort kinderen beschreven. Dat is bij De wilde jongen uit de Aveyron ook het geval. Hij wordt in het begin van de 19e eeuw gevonden in de bossen in Frankrijk. Men schat hem op ongeveer tien jaar. Jean Marc Gaspard Itard is een jonge dokter en gaat met hem aan de slag om hem te socialiseren. Hij legt de vorderingen en zijn overwegingen nauwgezet vast. Uit de verslagen is op te maken dat hij om de jongen geeft, maar tegelijkertijd zijn zijn methodes zo nu en dan redelijk barbaars. Het is interessant hoe hij de jongen leert om te communiceren. Het blijkt lastig, zo niet onmogelijk om hem te leren spreken. Dit tot grote teleurstelling van de arts. Victor, zoals de jongen genoemd wordt, blijft ondanks zijn socialisatie snakken naar vrijheid en dit is af en toe schrijnend om te lezen. De arts is vindingrijk in zijn methoden om Victor dingen te leren. Zijn ervaringen zijn later ook gebruikt door anderen zoals Maria Montessori, de vrouw die de grondlegger was van het Montessori-onderwijs. Over het leven van Victor is ook een film gemaakt: l’Enfant sauvage. Jevgenia Lodewijks, de vertaalster van dit boek, gaat verder dan het vertalen van het boek. Zij geeft ook een nadere toelichting en heeft het tot haar persoonlijke missie gemaakt om dit boek te vertalen. Het is een toegankelijk boek met  een wetenschappelijk tintje voor iedereen die wat meer wil lezen over één van de wolfskinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten