26-02-16

Recensie: Wit - Marleen van Lanen

Titel: Wit
Auteur: Marleen van Lanen
Recensie: Marion
Genre: Jeugd (Prentenboeken)
ISBN: 9789490217679
36 pagina's | Klapwijk & Keijsers | november 2015

Marleen van Lanen:
is docent beeldende vorming en kunsthistoricus. Ze werkt als medewerker bij Museum Gouda, maakt lesmateriaal voor diverse instanties en geeft creatieve workshops aan kinderen en volwassenen. Naast al deze werkzaamheden is er ook nog tijd om met haar hobby's bezig te zijn, schilderen en het schrijven & illustreren van kinderboeken.

Het verhaal:
Als Meneer de schilder niet weet wat hij moet schilderen, verdwijnen ineens alle kleuren. Van zijn doek, uit zijn huis, overal. Wat nu? Verschrikt kruipt hij in een hoekje. Als er een prachtige vlinder naar binnen vliegt, krijgt Meneer de schilder weer hoop. Hij weet precies wat hij gaat tekenen. Maar waar zijn de kleuren gebleven?

Recensie door Marion:
Een leuk en vrolijk kinderboek over een schilder, waarbij opeens alle kleur uit zijn leven verdwijnt. Hij heeft geen inspiratie en opeens lijkt het schilderdoek nog witter te worden dan het al was en langzaam vervagen ook alle kleuren. Dit is heel leuk vastgelegd in de illustraties in het boek. Je ziet als het ware dat de kleuren uitgegumd lijken te worden. En niet alleen de kleuren verdwijnen, ook de lijnen verdwijnen, waardoor een kast opeens scheef staat en een pootje mist. Juist deze details maken het boek ook een beetje spannend, want je weet niet wat er nog meer zal gebeuren als de kleuren en lijnen blijven verdwijnen. 

Plots vliegt er een kleurrijk vlindertje het huis van de schilder binnen en weet de schilder wat hij moet doen. Hij begint met tekenen van allerlei gekke dieren, zoals een pinguïn die piano speelt. Ook zonder kleur zijn de tekeningen erg leuk en geloof ik zeker dat het een glimlach op het gezicht bij kinderen tevoorschijn tovert. Hoe meer plezier de schilder erin krijgt, hoe beter het lijkt te gaan. Totdat plots de giraf die hij aan het schilderen is kleur begint te krijgen. De kleuren komen terug. Alles wat de schilder getekend heeft, begint hij kleur te geven door ze te schilderen in de mooiste kleuren. En zo blijft er voor altijd kleur in de wereld en een mooi kleurrijk kinderboek als resultaat. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten