24-04-16

Recensie: Vederlicht - Julie Cantrell

Titel: Vederlicht
Auteur: Julie Cantrell
Recensie: Clasien
Genre: Roman
ISBN: 9789023996729
416 pagina's | Uitgeverij Mozaiek | maart 2016

Julie Cantrell:
Julie Cantrell woont met haar man en kinderen in Mississippi. Haar romans Het lied van de bomen en Dans van de bergen oogstten ook in Nederland veel lof.

Het verhaal:
'Het maakt niet uit hoe groot ze zijn, of welke vorm of kleur ze hebben - veren zijn allemaal hetzelfde. Ze zijn zacht, teer. Maar ze hebben een verborgen eigenschap: ze zijn ijzersterk.' 

Als Amanda Salassi als begeleidster meegaat met het schoolreisje van haar twaalfjarige dochter Ellie, wordt haar grootste angst bewaarheid: Sarah, de beste vriendin van haar dochter, verdwijnt spoorloos in het moerasland van Louisiana. Amanda's wereld stort binnen korte tijd volledig in. Het kost het uiterste van haar krachten om niet in de wanhoop ten onder te gaan. De niet-aflatende zoektocht naar Sarah wordt voor Amanda tegelijkertijd een persoonlijke zoektocht naar hoop en zin in tijden van ondraaglijk verdriet en verlies. 

Recensie door Clasien:
Een mooi verhaal over wanhoop, hoop, verdriet, doorzettingsvermogen en moed. Tijdens een schoolreisje verdwijnt Sarah, op twaalfjarige leeftijd, wanneer moeder Amanda haar en haar dochter Ellie slechts één moment uit het oog verliest.

"Sinds Sarah's verdwijning lijkt het wel of we op een breuklijn wonen: om de haverklap is er een aardbeving, zonder enige waarschuwing vooraf".

Een zoektocht volgt, iedereen helpt mee. Uiteindelijk blijven alleen Sarah's ouders en Amanda over, ook na een jaar en een orkaan blijven ze hoop en vertrouwen houden op de terugkeer van Sarah. Tussendoor vertelt Sarah haar verhaal, ze is meegenomen door een man en een vrouw, ondergedoken. Ze schrijft aan Musje, vanaf dag één haar vriend in nood.

"Hallo Musje,
Dit veertje heb ik op die dag in New Orleans van de waarzegster gekregen. Ik heb er goed op gepast. Ze zei dat veren sterk zijn. Dat ze een heel eind kunnen buigen voordat ze breken. Dat zal ik goed onthouden. Als De Man echt gemeen is, of als ik bang ben, of als ik begin te denken dat ik nooit meer thuis zal komen. Ik zal mezelf eraan herinneren dat ik heel buigzaam ben. Hoe erg het ook wordt, ik zal nooit breken. Want ik ben sterker dan zij denken".

Naast al deze ellende gaat het niet goed met Amanda's huwelijk. "Normale mensen proberen hun vrouw geen pijn te doen. Normale mensen vernietigen degene van wie ze houden niet. Dit is helemaal niet normaal".

Je leest hoe een ieder omgaat met zijn verdriet, hoop. Meerdere thema's komen in dit verhaal naar voren. Emotionele en/of fysieke mishandeling, tieners die lijden onder depressie en wanhoop, zich verkeert vergrepen voelen, het verlies van een kind. Maar daarnaast ook het geestelijk sterk blijven onder erbarmelijke omstandigheden.

"Vederlicht is geschreven voor iedereen die zich ooit alleen, onbemind, onveilig of niet gewaardeerd gevoeld heeft".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten