19-05-16

Recensie: Ik mis je, mams! - Moniek Vermeulen

Titel: Ik mis je, mams!
Auteur: Moniek Vermeulen & Frank Pollet
Recensie: Clasien
Genre: Jeugd
ISBN: 9789462911185
172 pagina's | De Eenhoorn | februari 2016

Moniek Vermeulen:
is getrouwd met auteur Frank Pollet, met wie ze ook dit boek schreef. Ze geniet tijdens het schrijven in haar schrijfkamer van het landelijke uitzicht. Haar hobby's zijn lezen en koken, haar man Frank en alle aanwezige dieren (Victor en Henri,  twee ezels,  Alice, Elly en Julia, de kippen en Edward en Emiel, hun langharige cavia’s) verzorgen. Voorheen was ze sportief en liep zelfs enkele marathons. Door een knieoperatie staat dit momenteel op een laag pitje.

Frank Pollet:
is getrouwd met Moniek Vermeulen en schreef samen met haar Ik mis je, mams! Hij was eerder werkzaam als leraar Nederlands aan een middelbare school. Tegenwoordig schrijft hij jeugdboeken, poëzie voor volwassenen en kinderen, geeft lezingen in bibliotheken en op scholen en is docent Literaire creatie Vlaanderen.

Het verhaal:
Dora houdt van schrijven. Ze schrijft brieven aan haar mama, die vorig jaar gestorven is. Haar papa is erg beschermend. Dora mag amper met de fiets naar school. En een fuif of de jeugdbeweging kan ze helemaal vergeten. Papa heeft een drukke baan en is weinig thuis. Hij communiceert het liefst via post-its. Gelukkig kan Dora goed praten met tante Lo, mama's zus. Zal zij Dora's papa kunnen overtuigen dat de jeugdbeweging best oké is? En dat een hondje leuk gezelschap is voor Dora?

Recensie door Clasien:
Ik mis je, mams! is een aangrijpend verhaal over de bijna 12-jarige Dora Vertommen die haar overleden moeder, nu 10 maanden geleden, erg mist. Ze schrijft al haar ervaringen, leuke en moeilijke momenten op in haar Dagboek. Het is een makkelijk leesbaar verhaal, soms verdrietig, maar ook zeker grappig. Leuke tekeningetjes maken het tot een mooi geheel.

Dora heeft problemen met haar vader Thomas die overbezorgd is en haar het liefst de hele dag in de gaten wil houden. Hij verstikt haar en hierdoor duwt hij Dora van hem weg. "Ik mag niks van paps. Echt niks. Hij kan niet verdragen dat ik buiten kom. Brengt me het liefst naar school, ik mag niet naar mijn vriendinnen, ik mag niet met de fiets. Ik moet thuisblijven. Paps houdt me gevangen".

Dora kan goed met haar tante Lo, ze is haar favoriete tante. Was de zus van mams. Vader Thomas is directeur van een fabriek en erg druk met zijn werk, dit ten koste van de tijd met Dora. "Ik weet het allemaal al: je fabriek is belangrijker. Belangrijker dan ik!"

Dora vindt een post-it briefje van haar vader van vroeger en trekt zo een verkeerde conclusie. "Mams, het gaat niet goed tussen paps en mij. Ik kan niets goed doen. Ik mag niets. Het lijkt wel of paps niet van me houdt".

Uiteindelijk verandert de verhouding tussen vader en dochter en komt het allemaal goed...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten