22-05-16

Recensie: Toegang geweigerd - Danny De Vos

Titel:: Toegang geweigerd
Auteur: Danny De Vos
Recensie: Clasien
Genre: Jeugd (10+)
ISBN: 9789021675909
160 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | april 2016

Danny De Vos:
De Vlaamse Danny De Vos werd geboren met een pen in zijn mond. Na een klinkende overwinning in Juf Greta’s Grote Opstelwedstrijd bleef het alleen wel vier decennia ondraaglijk stil, tot in 2015 eindelijk zijn debuutroman Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde verscheen. Naast jeugdboeken schrijft Danny verhalen, gedichten, songteksten en artikels. Ook geeft hij schrijfopleidingen en speelt hij gitaar. Danny De Vos heeft in zijn werk regelmatig met de problematiek rond vluchtelingen te maken. Toegang geweigerd baseerde hij op gesprekken met gevluchte jongeren, onder meer op het verhaal van een Afghaanse jongen van 16 die in zijn eentje de reis naar West-Europa maakte.

Het verhaal:
De zomervakantie is aangebroken en Nick gaat met zijn ouders en zus op all-inclusive vakantie naar een Grieks eiland. Toch is de vakantiesfeer anders dan normaal, want het eiland wordt overspoeld door vluchtelingen. De meeste hotelgasten en zelfs Nicks vader zijn heel negatief over hen: er zitten terroristen bij, en ze willen alleen maar naar het westen om te profiteren van onze rijkdom, wordt er beweerd. Dan ontmoet Nick Zaïd, een aangespoelde bootvluchteling van zijn eigen leeftijd. Ze worden vrienden en zien elkaar stiekem in de buurt van het hotel. Nick vindt het oneerlijk dat zijn leven zo veel anders is dan dat van Zaïd. Hij bedenkt een plan: ze ruilen één dag van plaats, zodat Zaïd een echte dag vakantie heeft om even bij te komen. Het plan lukt, maar Nick komt terecht in de vluchtelingenstroom en wordt meegevoerd… Kan hij nog terug? 

Recensie door Clasien:
Het verhaal is erg goed neergezet, je leert veel over vluchtelingen, hoe hun leven verloopt, indrukwekkend vertelt Danny de Vos hoe wanhopig de mensen zich voelen in de massa, de onrust en onzekerheid. 

Nick Visser, 14 jaar, gaat met zijn ouders en zus op vakantie naar een luxe hotel met alles erop en eraan. Op dit Griekse eiland komen dagelijks boten met vluchtelingen aan, deze krijgen hun eigen opvangplek. "Een oud hotel, een ramp te druk, te vies en te vol." Alles oké betekent voor hun we leven nog, we zijn niet verdronken. Vaak zijn ze weken onderweg en dan nog de vraag of ze mogen blijven of niet.

Nick leert Zaïd kennen, een vluchteling van 13, helemaal alleen. Nicks plan is om Zaïd een onvergetelijke dag te bezorgen, maar dit loopt anders dan verwacht. "Nick wist hoe het voelde om in iemands huid te kruipen. Zijn verbeelding die werkelijkheid werd". Ze verwisselen van kleren. Voor één dag. Het plan loopt uit de hand en beide jongens belanden in het vluchtelingenkamp met alle gevolgen van dien. Toch ook onder deze moeilijke omstandigheden blijft Nick bij zijn standpunt. "Ruilen hoefde voor hem niet meer, maar helpen wilde hij nog wel". 

Uiteindelijk loopt het met beide jongens goed af. Mensen hebben vaak een vooroordeel, ook in dit geval, vluchtelingen zijn gelukszoekers, zwervers, zelfs terroristen, natuurlijk deze zitten er ook tussen, maar het grootste deel van deze mensengolf is door oorlog, dorpen die kapotgeschoten zijn, gevlucht.

Ik geef vier sterren omdat ik Nick net iets TE vind, hij komt doordat hij zover gaat ongeloofwaardig over.  Iedereen bereikt op een bepaald moment een grens van zover ga ik maar bij Nick is die grens er niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten