31-07-16

Recensie: Ganzenmeisje - Shannon Hale

Titel: Ganzenmeisje
Auteur: Shannon Hale
Recensie: Clasien
Genre: Young Adult
ISBN: 9789492168030
376 pagina's | Uitgeverij Karmijn | 2015
Shannon Hale:
Shannon Hale werd geboren in 1974 in Salt Lake City, Verenigde Staten, en studeerde Engels en creative writing. Ze heeft een groot aantal tienerboeken op haar naam staan, naast een aantal boeken voor volwassenen, waarvan er één verfilmd werd. Een van haar jongerenboeken kreeg een Newbery Honor, en Ganzenmeisje won de Josette Frank Award. Shannon is fulltime schrijver en heeft vier kinderen; ze woont in Utah, Verenigde Staten.

Het verhaal:
Een nagelbijtend spannend sprookje over een stoere prinses die alles moet verliezen om zichzelf te leren kennen Prinses Anna wordt geboren in een gouden wiegje en haar toekomst ligt voor haar open. Zo lijkt het... Want niet iedereen in haar omgeving heeft het goede met haar voor. Beroofd van haar identiteit en alles wat ze bezit, probeert ze het hoofd boven water te houden als ganzenhoedster. Aan de onderkant van de maatschappij ontdekt ze dat er ook mensen zijn die om haar geven zónder dat ze voor de buitenwereld een prinses is. Anna leert een aardige jongen kennen, waar ze verliefd op wordt. Hij weet niet dat zij een prinses is; maar weet zij wel wie hij is?

Recensie door Clasien:
Ganzenmeisje is een oud sprookje gestoken in een modern jasje. Het originele sprookjes heette De Ganzenhoedster van Grimm. Het leest als een jongerenroman met een vleugje fantasie.

De 16-jarige kroonprinses van Kildenree, Anidori-Kiladra Talianna Isilee, wordt uitgehuwelijkt aan de kroonprins van het koninkrijk Bayern. Zoals dat toentertijd ging vertrekken ze met een heel gezelschap te paard. Halverwege de reis komt er een opstand tussen de bedienden, degenen die trouw blijven en degenen die hun afgunst laten blijken. De opstandigen winnen de strijd, vermoorden de trouwelingen, echter de kroonprinses weet te ontsnappen.

In plaats van rijkdom leeft ze nu aan de andere kant in armoede. Als ganzenhoedster onder de schuilnaam Ani verdient ze haar eten en slaapplek. Ze woont bij de andere hoeders. Ze sluit vriendschappen, vertrouwen en houdt van de gezelligheid. Zal Ani alsnog met de kroonprins trouwen, of keert ze terug naar haar thuisland.

Dit is het eerste boek over het koninkrijk Bayern, er zullen er nu nog drie volgen in deze serie. Als je van sprookjes houdt is dit zeker een aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten