20-07-16

Recensie: Morgenster - Wim Menheer

Titel: Morgenster
Auteur: Wim Menheer
Recensie: Coenraad
Genre: Thriller
ISBN: 978-90-8660-302-2
227pagina’s | Uitgeverij Ellessy | maart 2016
Wim Menheer:
Wim Menheer schreef vier thrillers, waarvan de laatste, In het oog van de lens, genomineerd werd voor De Diamanten Kogel, de Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige thriller.

Het verhaal:
In Antwerpen wordt een arme, eenzame man vermoord. Zijn schedel werd met een ongeziene verwoestende kracht verbrijzeld en een oog werd uitgestoken. Rechercheur Hans Pelsmaeckers leidt het onderzoek dat raadselachtiger wordt als er een tweede en daarna een derde man op identieke wijze worden vermoord. Naast het onderzoek maken we kennis met Kevin, de zoon van Hans Pelsmaeckers. Kevin is 16 jaar en een supertalent in het voetbal. Hij voetbalt bij FC Antwerp en wordt door de supporters en door zijn vader op handen gedragen. De club en Kevin krijgen een zeer aantrekkelijk transferaanbod van Ajax. De moeder van Kevin, de vrouw van Hans Pelsmaeckers, is daar niet blij mee. Zij vindt haar zoon veel te jong. Als het contract, buiten haar weten om, toch wordt getekend komt er een breuk in het huishouden en stapt zij op. Inmiddels zit het onderzoek muurvast. Maar ook bij FC Antwerp is niet iedereen blij met de transfer. Bobke, de materiaalman, reageert bijzonder agressief en vijandig. En er gebeurt een drama. Bij de laatste wedstrijd van Kevin voor zijn club wordt hij onderuit geschopt en afgevoerd met een open dubbele beenbreuk. Zijn verdere carrière zit op de helling. Zijn vader is razend en begaat een vergissing. Hij wordt vervangen als hoofdrechercheur. Zijn collega's Alexia Avonds en John Cardoen nemen het onderzoek van de "schedelmoorden" over, maar Pelsmaeckers blijft discrete hulp geven. Als de voorzitter van FC Antwerp wordt vermoord op de tribune van het stadion is dit de aanzet voor een overrompelende, totaal onverwachte finale.

Recensie door Coenraad:
In Antwerpen heeft een moord  op een man plaatsgevonden. Zijn schedel is verbrijzeld en een van zijn ogen is verdwenen. Rechercheur Hans Pelsmaekers leidt het onderzoek welke steeds vreemdere vormen aanneemt zodra er nog twee mannen worden vermoord. Kevin, de zoon van de rechercheur, is een 16-jarige jongen die  als voetballer bij Antwerp FC speelt. Hij heeft er talent voor en wordt door de supporters van de club en zijn vader op handen gedragen. De club en Kevin worden benaderd door een scout van Ajax die hem een  aantrekkelijk transferaanbod aanbiedt. De moeder van Kevin ziet het echter niet zitten omdat ze haar zoon er nog veel te jong voor vindt. Kevin wordt in zijn laatste wedstrijd onderuit gehaald en hij wordt afgevoerd met een open botbreuk. 

In Morgenster vervult rechercheur Hans Pelsmaekers de hoofdrol in de twee verhaallijnen. Als rechercheur moet hij een moord zien op te lossen terwijl je hem in de tweede verhaallijn te zien krijg als een vader en echtgenoot. Privé heeft hij een kant die hij graag verborgen wil houden. Hans begaat een misstap en hierdoor komt zijn carrière op de helling te staan, terwijl het hem privé ook niet van een leien dakje gaat. In het begin is het onduidelijk wat deze twee verhaallijnen met elkaar te maken hebben, maar dit wordt naarmate het verhaal vordert  mooi op elkaar afgestemd. Het op enig moment parallel  lopen van de verhaallijnen zorgt het er voor dat er duidelijk naar het plot wordt toegewerkt met een mooie ontknoping als gevolg. 

De schrijver zet duidelijke  rollen van personages neer, die  goed zijn uitgewerkt en die uitgroeien tot personen die je in het dagelijkse  leven tegen kunt komen. Doordat ze  (red: ook een onbepaald woord) alledaags zijn kun je je goed in het verhaal inleven waardoor het toegankelijk is en het vlot leest. Voor mij is Morgenster een zeer aangename kennismaking geweest met zijn werk van deze schrijver.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten