29-09-16

Recensie: Bedrog - Abigail Haas


Titel: Bedrog
Auteur: Abigail Haas
Recensie: Clasien
Genre: Young Adult
ISBN: 9789026141041
384 pagina's | Uitgeverij De Fontein | september 2016

Abigail Haas:
Abigail Haas studeerde politicologie, filosofie én economie aan de universiteit van Oxford. Zij schreef eerder de spannende YA-thriller Verraad. Onder de naam Abby McDonald schreef Abigail meidenboeken en romans voor volwassenen.

Het verhaal:
Oliver, Ethan en ik. Daar begon het allemaal mee. 

Chloe ontmoet Ethan tijdens haar vakantiebaantje. Tegen al haar plannen in valt ze voor hem. Ethan is aardig en zorgzaam. Bij hem voelt ze zich veilig, in tegenstelling tot thuis. Dan ontmoet ze Oliver, Ethans oudere broer. Waar Ethan Chloe op haar gemak stelt, daagt Oliver haar door zijn ongewone vragen voortdurend uit. Chloe doet haar uiterste best om Oliver te ontlopen - hij triggert iets in haar - maar er is geen ontkomen aan. Hun onstuimige relatie houdt ze angstvallig geheim voor Ethan, met verstrekkende gevolgen: een brand, een gewonde en een dode. Én de vraag wie van hen hier schuldig aan is... 

Recensie door Clasien:
Bedrog is Abigails tweede jeugdthriller. Ik vind dat ze een nieuwe aanwinst is voor de jeugd, haar boeken zijn spannend tot het einde, haar hoofdpersonen realistisch en goed neergezet bovendien zijn ze in de leeftijd van hun doelgroep.

Dit verhaal begint met een prachtig statement wat ik hieronder citeer: "Ons leven bestaat uit keuzes maken. Belangrijke en minder belangrijke, onzeker met elkaar verbonden door goede bedoelingen: een rij dominostenen, op het punt van omvallen. De dominostenen vallen een voor een om. Tik, tik, tik steeds sneller tot je alleen nog de twee ziet die er echt toe deden: het begin, en deze: het einde."

Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm, waarbij ik staat voor Chloe. Chloe groeit op met haar depressieve moeder, wil gaan studeren in Connecticut maar stelt dit een jaar uit om haar moeder te helpen. Via haar werk in de koffieshop leert ze Ethan kennen, een vriendelijke, eerlijke jongen, hij zet haar op een voetstuk. Zijn oudere broer Oliver is heel anders, houdt van macht, woede en verlangen, de touwtjes stevig in de hand houden. Ethan en Chloe krijgen een verhouding, wanneer Oliver geobsedeerd raakt door Chloe beginnen de problemen en moet ze kiezen tussen beide broers. "Ze vechten om mij. Om de keuzes die ik heb gemaakt. Het hangt van mij af. En ik kies"De ultieme test.

Het verhaal wordt verteld in meerdere delen die elkaar aflossen, zo heb je het NU en het TOEN en het BEGIN en het EINDE. Ik vond dit niet verwarrend, je leest van heden en verleden, zodat de spanning er in blijft. Een goed boek over je ware ik. Is Chloe wel die lieve meid of schuilt er een andere persoonlijkheid achter?

BewarenBewaren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten