16-11-16

Recensie: Cyberboy - Tanja de Jonge


Titel: Cyberboy
Auteur: Tanja de Jonge
Recensie: Miranda
Genre: Jeugd (10+)
ISBN: 9789025113544
224 pagina's | Uitgeverij Holland | september 2016

Tanja de Jonge:
Tanja de Jonge werkt als educatief medewerker bij de Bibliotheek Hoorn waar ze leerlingen begeleidt in de Brede School Bibliotheek. Eerder werkte ze als theatervormgever en docent Nederlands. In 2009 debuteerde met haar boek Dwaalspoor in de diepte.

Het verhaal:
Kevin heeft twee jaar geleden afscheid genomen van zijn beste vriend Bjorn, die bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen. Inmiddels heeft hij zijn leven weer een beetje opgepakt. Daarom is de schok enorm als hij ineens oog in oog staat met zijn beste vriend. Springlevend. Dezelfde ogen. Dezelfde stem. Bjorn is terug! Kevin kan het niet geloven. Er is nog nooit iemand teruggekeerd uit de dood. Waarom uitgerekend Bjorn?

Recensie door Miranda:
Het boek laat je twijfelen of dat gaat om Fantasy of dat het meer Science Fiction is. Ik kies toch voor het laatste daar de technologie ondertussen al zover ontwikkelt is en ze in o.a China en Japan al met robotonderdelen aan het experimenteren zijn. Het boek is goed te lezen vanaf ongeveer 10 jaar, als volwassene kun je je gaan irriteren aan het 'kinderlijk' schrijven, maar wanneer dit geen probleem voor je is, is het verhaal een plezierige ervaring.

Kevin en Bjorn zijn al jaren jeugdvrienden van elkaar en zijn met elkaar opgegroeid, de beste vrienden zijn ze. Totdat het noodlot toeslaat en Bjorn aangereden wordt door een vrachtwagen, Kevin ziet dit allemaal met zijn eigen ogen gebeuren. Bjorn overleeft het ongeluk maar komt daarna in een comateuze toestand terecht. Maar Kevin blijft de hoop houden dat zijn beste vriend eruit komt, totdat op een dag Bjorn er plotseling niet meer is. De ouders van Bjorn hebben hem meegenomen naar Japan.

Enkele jaren later krijgt Bjorn de grootste schrik van zijn leven, zomaar uit het niets is Bjorn daar weer. Kevin is natuurlijk in eerste instantie ontzettend blij maar er vallen hem steeds meer vreemde dingen op. Bjorn lijkt totaal niet meer op zijn beste vriend! Kevin moet erachter komen wat er met Bjorn in Japan is gebeurd en waarom zijn vriend niet meer is wie hij jaren geleden was. Wat hebben ze met Bjorn gedaan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten