29-12-16

Recensie: Silo - Hugh Howey


Titel: Silo
Auteur: Hugh Howey
Recensie: Clasien
Genre: Roman
ISBN: 9789021457178
416 pagina's | Uitgeverij Querido | 2014
Hugh Howey:
Hugh Howey was scheepsbouwer, dakdekker en boekverkoper voordat hij schrijver werd. Van Silo verkocht hij zelf 150 000 e-books voor hij bij een uitgeverij tekende. Sindsdien verschijnen zijn boeken wereldwijd. De filmrechten van Silo zijn verkocht aan 20th Century Fox.

Het verhaal:
Omdat de aarde onbewoonbaar is geworden, leven de mensen in een silo onder de grond. Als sheriff Holston na de mysterieuze dood van zijn vrouw besluit de silo te verlaten, neemt hij een verschrikkelijk risico: de atmosfeer buiten is zo giftig dat het vrijwel zeker zijn einde zal betekenen.

Recensie door Clasien:
Ik moest even in het verhaal komen omdat er in het begin niet zo veel gebeurt. Maar dan in één klap ben je verkocht en wil je weten wat er nou allemaal speelt, wie er aan de touwtjes trekt en vooral waarom? Kun je het jezelf voorstellen om in een ondergrondse silo te leven, op verschillende niveaus. Je weet niet beter dan dat het buiten deze veilige "haven" levensgevaarlijk is. De vele regels en de kleine toegestane vrijheden maken het onmogelijk om een gewoon leven te leiden. 

Juliette brengt verandering door haar nieuwsgierigheid en dat moet ze bekopen met uitzetting in de buitenwereld, waar iedereen vergaat tot stof. Juliette echter was verraad, leugens en moord op het spoor en had iemand in vertrouwen genomen. Vanaf dat moment gebeurt er veel. De mensen komen in opstand en dat kan het einde betekenen van de Silo. 

Een bijzonder goed verhaal met sprekende personages. Dit is het eerste deel van een serie die ik zeker verder ga lezen. Na de Hongerspelen weer een heerlijke dystopische SF serie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten