19-12-16

Vlinder uit cocon - Sara K.


Het verhaal:
Isabelle is een jonge vrouw die niet veel ervaring heeft in de liefde. Plots wordt ze tot over haar oren verliefd op een fitnessmedewerker, Maurice. Ze krijgen een relatie en beleven romantische momenten. Natuurlijk kent hun relatie ook dieptepunten. Zo krijgt Isabelle te maken met een discus hernia die een grote invloed heeft op hun relatie. Dan ontdekt Isabelle plotseling een aantal oude brieven die ervoor zorgen dat een familiegeheim boven water komt. Ze blijkt niet het kind te zijn van haar moeder en bovendien blijkt haar grootvader haar vader te zijn. Dit zorgt voor veel verwarring in haar leven.Schrijfproces:
Ik was benieuwd welke schrijfprocessen eraan voorafgaan tot een idee daadwerkelijk tot boek geschreven is. Ik vroeg het de auteur, Sara K:

"Het schrijven van een boek begint met een algemeen idee. Je komt in aanraking met een onderwerp door tv, radio, de krant, het dagelijkse leven enzovoort. Je denkt: hier kan ik wel een boek over schrijven. Of je ziet al de grote lijnen van een verhaal voor je. Nu kan je gaan brainstormen over het idee. Neem een blad papier en schrijf alles op waaraan je denkt bij het onderwerp. Dit kunnen ook gerelateerde onderwerpen zijn. Schrijf alles op, tenslotte wil je genoeg materiaal hebben voor een heel boek. Eens je denkt dat je alles opgeschreven hebt, neem je best even een pauze. Het verzamelen van ideeën kan soms namelijk best vermoeiend zijn. Indien nodig kun je al informatie opzoeken. Als je verhaal zich in een bepaalde stad afspeelt, is het handig om wat plaatsen op te zoeken. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een leuk café waar je personages elkaar zullen ontmoeten. Denk ook na over de personages. Hoe gaat het personage uit het boek heten. Op het internet vind je veel lijsten met populaire of originele namen. Haal daar je inspiratie uit. Daarna bepaal je de eigenschappen van je personage: haarkleur, huidskleur, leeftijd, woonplaats, job, lievelingseten, lievelingskleur, karaktereigenschappen. Deze dingen ga je allemaal verwerken in je structuur. Je bepaalt dus al wat de lezer waar over het personage te weten komt. Met de applicatie Evernote op je smartphone kan je overal ideeën opschrijven of inspreken. Of je kan foto's en documenten bewaren die je inspireren.

Daarna neem je het blad of de papieren terug vast. Nu ga je namelijk de ideeën omvormen tot een verhaallijn. Zet cijfers achter de onderwerpen om te weten in welke volgorde ze in je boek moeten voorkomen. Nu kan je de ideëen in een document typen in de volgorde die je beslist hebt. Eventueel kun je deze ideeën al een beetje meer uitwerken. Het is tevens handig om ook je hoofdstukken al af te bakenen. Gebruik één hoofdonderwerp per hoofdstuk.

Na het brainstormen van je verhaal, begin je aan het echte schrijfwerk. Je rangschikt alle ideeën in een chronologische volgorde. Eventueel kun je de ideeën al afbakenen in hoofdstukken. Daarna begin je elk deel apart uit te werken in een doorlopende tekst. Heel belangrijk hierbij is vooral dat je niet te veel nadenkt over hetgeen je schrijft. Lees vooral niet terug wat je geschreven hebt. Dit onderbreekt je creatieve proces en zorgt ervoor dat je verhaal niet verder gaat. Het corrigeren komt pas in een volgende fase. Eventueel moet je ook de structuur niet honderd procent volgen. Werk gewoon de stukken uit waartoe je je geroepen voelt. Eens je hele verhaal op papier staat, neem je best even afstand van je verhaal. Je hoofd zit nog zo vol van het verhaal dat je subjectief naar je verhaal zal kijken, als je het nu herleest. Laat het verhaal gerust een week of twee aan de kant liggen. Daarna kan je het verhaal terug opnemen en begin je met editen van het boek. Dit kan heel veel tijd in beslag nemen. Je hebt namelijk meerdere rondes nodig om je boek perfect te krijgen. Laat het manuscript telkens even aan de kant liggen tussen de verschillende rondes. Als eerste kijk je naar het geheel van het verhaal. Schrijf alle onderwerpen in volgorde op die in je boek voorkomen. Zo kan je achterhalen of er misschien plotholes in je verhaal zijn. Eens je deze gevonden hebt, werk je de plotholes uit. Daarna leg je je roman weer even aan de kant. Bij de tweede edit ronde kijk je naar de zinsstructuur en de dialogen. Kijk of je zinnen inhoudelijk kloppen. Het kan helpen om je boek hardop voor te lezen. Zo kan je kromme zinnen eruit halen. Als een zin niet lekker klinkt, markeer hem. Zo  kan je nadien die zin verbeteren. Lees het hele boek zo tot op het einde. Daarna kan je beginnen met verbeteren van die zinnen. Tijdens het hardop lezen van je boek, zal je ook gemakkelijk fouten vinden in je dialogen. Zorg ervoor dat je dialogen zo natuurlijk mogelijk klinken. Blijf herschrijven tot alles natuurlijk klinkt en vlot leest. Als voorlaatste stap kan je het boek best van achteren naar voor lezen. Zo lees je woord per woord en haal je er alle typfouten uit. 

Als je klaar bent met editen, is het tijd om het boek los te laten. Een heel moeilijk moment voor een schrijver. Je gaat op zoek naar proeflezers. Dit kunnen vrienden of familieleden zijn. Weet wel dat zij subjectief kunnen reageren omdat ze je goed kennen. Eventueel kan je online anonieme proeflezers zoeken. Zo kan je bijvoorbeeld op zoek gaan naar forums voor proeflezers. Bekijk de kritiek die je krijgt één voor één en weeg af of de kritiek terecht is. Vervolgens kan je beginnen om deze kritiek te verwerken in je manuscript. Eens je dit gedaan hebt, raad ik je aan om het manuscript nog een keer helemaal door te lezen om de laatste fouten eruit te halen. Ben je hiermee klaar? Ga op zoek naar een uitgever die je boek wil uitgeven. Je hebt hard gewerkt aan je manuscript en je verdient het om gelezen te worden".

Leesfragment:
Ben jij nieuwsgierig geworden naar het boek van Sara K, Vlinder uit cocon? Onderstaand een fragment uit het boek:


Vlinder uit cocon - Sara K. | 162 pagina's | Roman | €19,50 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten