01-01-17

Recensie: Boek voor mijn dochters - Rowan Coleman


Titel: Boek voor mijn dochters
Auteur: Rowan Coleman
Recensie: Clasien
Genre: Roman
ISBN: 9789022578650 
320 pagina's | Uitgeverij Boekerij | november 2016
Rowan Coleman:
Rowan Coleman is auteur van twaalf romans, waaronder de Richard & Judy Autumn Book Club-keuze The Memory Book. Ze woont met haar man en hun vijf kinderen in Engeland.

Het verhaal:
De naam van je eerste kind. Het gezicht van je geliefde. Je eigen leeftijd. Je adres... Stel dat je herinnering aan al deze doodgewone dagelijkse dingen ineens zou beginnen te vervagen? Hoe ga je dan door het leven? Kun je je kinderen nog grootbrengen? Opnieuw verliefd worden? Als Claire, moeder van twee dochters, een van drie en een van twintig, haar herinneringenboek begint te schrijven, weet ze al dat dit boek vol aantekeningen, fragmenten en anekdotes over niet al te lange tijd het enige zal zijn dat haar dochters en haar echtgenoot nog van haar hebben. Maar hoe vindt ze de kracht om het verleden te koesteren en vast te houden nu de toekomst als los zand door haar vingers glipt? 

Recensie door Clasien:
Claire, een jonge moeder van een tienerdochter Caitlin en een dochtertje van drie Esther, heeft sinds enkele jaren haar grote liefde ontmoet Greg. Dan slaat op een dag het noodlot toe, Alzheimer, agressief op zeer jonge leeftijd. Je leest hoe Claire's karakter verandert, haar emoties, haar gedrag. Soms als ze even alles helder heeft en dan weer haar geestelijke afwezigheid. Een emotioneel verhaal over een moeder die weet dat ze haar dochters niet oud zal zien worden. 

"Dat is zo wreed en zo oneerlijk aan deze situatie. Niet de ziekte waar ik bang voor ben of de vreemde, donkere, fantastische wereld waar die me naartoe brengt. Nee, het is de wetenschap dat ik de mensen van wie ik houd in de steek laat en dat ik niets kan doen om daar verandering in te brengen".

"De wereld mag om je heen instorten, je lichaam en je brein mogen je in de steek laten, maar je hart, je geest... die blijven je altijd trouw. Die maken je tot wie je bent. Wat er van ons overblijft is de liefde die we gegeven en ontvangen hebben".

Een prachtig emotioneel en soms grappig verhaal over het omgaan met Alzheimer. Hoe het niet alleen de desbetreffende persoon, maar het gehele gezin beïnvloedt.

1 opmerking:

  1. Wat een bijzonder onderwerp heeft dit boek! Een collega van mij maakt dit nu in de realiteit mee, zeker een boek dat ik daardoor wil lezen. Het vorige boek van Rowan Coleman vond ik erg goed dus deze ga ik zeker proberen!

    BeantwoordenVerwijderen