09-01-17

Recensie: Revolution - Piet Hein Wokke


Titel: Revolution
Auteur: Piet Hein Wokke
Recensie: Nynke
Genre: Thriller (Engelstalig)
ISBN: 9789082619003
448 pagina's | Xowox Publishing | 2016

Piet Hein Wokke:
Piet Hein Wokke grew up in Bilthoven and went to ‘Het Nieuwe Lyceum.’ He received a Gymnasium degree and moved to Groningen to study History, specialising in contemporary conflicts on the Balkan, Afghanistan and the Middle East. After a brief spell in Dutch politics, Piet started work at to a beach restaurant in Scheveningen. He spent three years there, before discovering his true calling as novelist. Revolution is his first novel.

Het verhaal:
Beledar, 1942. War rages in the West, but the East is not immune to its call. In the capital of Beledar - Mayasin - the old Emir is dying, and his son, Jalal, British-educated and with modern sensibilities, is poised to take leadership over a fractious nation. Growing up in the poorest streets of Mayasin, Abdullah ekes out a meagre living shining shoes, selling arak, and performing less savoury favours for visiting foreigners in the city. But one bloodied, fateful night when the course of his life changes forever. In a remote desert village on the other side of Beledar, Khalid is witness to immense brutality, meted out by his elder brother. He is forced to go along with it and not yet a teenager, he already has blood on his hands. Sunni and Shi'i, royalist and revolutionary. One is destined for the palace; the other is for the army. As their nation grapples with a new world, new independence, new ideas, and new struggles, the lives of these two boys will become inextricably intertwined... and the fate of the whole country will hang in the balance.

Recensie door Nynke:
De cover is het eerste dat opvalt. Een prachtige, intrigerende foto van een donker oog met daaronder een tank in de woestijn. Revolution is in het Engels geschreven door de Nederlandse auteur Piet Hein Wokke, die met dit boek zijn debuut maakt. Hij heeft bewust gekozen voor de Engelse taal om een breder publiek te bereiken. Dit boek is het verhaal van onder anderen Khalid Kahn en wat er toe heeft geleid dat hij een dictator werd. Voor de auteur begon het schrijven van dit boek in Buenos Aires waar hij op een begraafplaats stuitte op een beeld van een Argentijnse kolonel. Dit beeld riep de vraag op wat het verhaal van deze kolonel was. Piet Hein Wokke vertelt in Revolution niet het verhaal van deze kolonel, maar wel het fictieve levensverhaal van een man die opgroeit in de woestijn in een land in het Midden-Oosten, geen gemakkelijke jeugd heeft, uiteindelijk toch wat bereikt in zijn leven en rechtschapen lijkt, maar toch betrokken raakt bij een bloedige revolutie. Het boek is opgedeeld in verschillende delen en binnen deze delen wordt elk hoofdstuk afwisselend gewijd aan een andere jongen. Het speelt zich af in het midden van de vorige eeuw. De jongens groeien op in verschillende omstandigheden. Naast de al eerder omschreven Khalid, leren we een arme jongen uit de stad kennen die moet zien te overleven en de toekomstige koning van het land, die in Groot Brittannië onderwijs heeft genoten en de leiding van het land overneemt, als zijn vader is overleden. De karakters zijn goed uitgewerkt en het verhaal is beeldend beschreven. Het lijkt in eerste instantie gewoon het levensverhaal te zijn van verschillende jongens, maar naarmate het boek vordert, krijgt het een politieke lading mee wat uiteindelijk leidt tot een spannende ontknoping. Het is intrigerend hoe zo’n gematigde man toch kan uitgroeien tot één van de geschiedenisbepalers van een land. Het verhaal van Khalid Kahn is nog niet afgelopen. We staan als lezers pas aan het begin van zijn heerschappij. Ik ben benieuwd wat Piet Hein Wokke nog meer voor hem en ons in petto heeft.

BewarenBewaren
BewarenBewarenBewarenBewaren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten